Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Frågor och svar


Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om badminton.
Tävling
Hur anmäler man sig till en tävling?

Det är alltid klubben som är ansvarig för anmälan. Man kan alltså inte anmäla sig på egen hand. Anmälan till tävling ska i första hand ske via Online Entry med en unik inloggning som varje klubb har. Som komplement kan manuell anmälan ske. Manuell anmälan är i första hand avsedd för spelare från utländska klubbar Alla deltagare i en tävling representerar sin klubb.

Visa svar


Dölj svar


Hur fungerar klassningssystemet?

En spelares klasstillhörighet baseras alltid på den senast publicerade Sverigerankingen och spelarens poäng avgör vilken nivå en spelare tillhör. Varje spelare har en specifik klassning för respektive kategori, singel, dubbel och mixed.
Här hittar du fullständiga regler om klassningssystemet.

Visa svar


Dölj svar


Får man visa sina känslor på banan?
Ja, man får uttrycka både glädje och besvikelse - på ett sportligt sätt. Det är okej att skrika till vid en vunnen poäng, knyta näven eller på andra sätt uppmuntra sig själv och publiken. Man får dock inte knyta näven ända framme vid nätkanten vid en vunnen nätduell, då det kan uppfattas som hotfullt. Självklart får man inte kasta racketen, svära eller använda könsord på banan.

Visa svar


Dölj svar


Regler
Är bollen död om den touchar nätet i serven?
Nej. Bollen får röra nätet vid en serve, men den måste självklart landa i rätt ruta.

Visa svar


Dölj svar


Hur högt sitter nätet?
Nätets överkant ska vara på 1,524 meters höjd över golvytan i banans mitt och på 1,55 meters höjd över sidolinjerna för dubbel.

Visa svar


Dölj svar


Vilka linjer gäller vid serve?

Den främre linjen gäller i både singel och dubbel. Serven måste komma över nätet och fram till den. I singel gäller baslinjen och den inre sidolinjen. I dubbel gäller den linje som finns cirka 70 centimeter framför baslinjen och den yttre sidolinjen.

Visa svar


Dölj svar


Vilka mått ska badmintonbanan ha?

 

 

Klicka för att ladda ner som pdf Klicka för att öppna som pdf

En kombinerad singel- och dubbelbana ska vara 6, 1 meter bred och 13,4 meter lång. Alla mått ser du i skissen nedan 

 

Visa svar


Dölj svar


Utrustning

Vad är badmintonbollen gjord av?

Det finns två typer av bollar, fjäderbollar och plastbollar. Båda bollsorterna finns att få i olika hastigheter. Nybörjare och motionärer brukar spela med plastboll, medan man använder fjäderboll på tävlingsnivå. Fjäderbollarna är gjorda av gåsfjädrar.

Under Materialinformation kan du läsa mer om badmintonbollar.

Visa svar


Dölj svar


Vilken sorts racket ska jag ha?

Racketar finns i en mängd utföranden och prisklasser och därför kan det vara bra att prova några olika sorter innan man bestämmer sig. Det viktigaste är att du hittar en racket som känns bra just för dig. Hyr eller låna en racket för inomhusspel och prova dig fram. Det finns speciella barnracketar med kortare skaft, som är avsedda för yngre barn som vill spela.

Under Materialinformation kan du läsa mer om racketar.

Visa svar


Dölj svar


Hur ska jag vara klädd när jag spelar badminton?

Några exakta regler för klädsel vid badmintonspel finns inte, men det brukar rekommenderas att spela i en kortärmad tröja och shorts/kjol. Många hallar har dock förbud för spel i bar överkropp eller bikini. Vi rekommenderar att du redan från början ser till att spela i skor som är anpassade för badmintonspel inomhus. I många hallar är det förbjudet att spela i skor med mörka sulor.

Visa svar


Dölj svar


Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo