Hoppa till sidans innehåll
Foto: Torbjorn Jansson

Tävla i badminton


Badminton Sweden har en stor tävlingsverksamhet, varje år anordnas ungefär 200 sanktionerade tävlingar från nybörjarnivå upp till högsta elitnivå, spritt över hela landet (totalt ca 40.000 tävlingsstarter). Svenska Badmintonförbundet arrangerar även den internationella tävlingen Victor Swedish Open, där toppspelare från hela världen deltar. 

Här tävlar tjejer och killar tillsammans, på samma villkor och med samma regler.

Badminton är en av de sporter som har mest jämställd tävlingsverksamhet. Här tävlar tjejer och killar tillsammans, på samma villkor och med samma regler. De olika tävlingskategorierna (herr- och damsingel, herr- och damdubbel samt mixeddubbel) har också likvärdig status både i fråga om prispengar och prestige. 

>>Till Direktlänkar Tävlingsspel

Vad finns det för tävlingar?

Badminton Swedens tävlingskalender finns alla av förbundet sanktionerade tävlingar samlade.

Tävlingar anordnas både för barn och ungdomar, seniorer, veteraner och paraspelare. Badminton Sweden anordnar även nationella mästerskap (SM) och distriksmästerskap i en mängd olika klasser. 

En tävling består ofta av flera samlade klasser, till exempel ungdomsklasser och seniorklasser på olika nivå.  

Förutom de individuella tävlingarna anordnar Badminton Sweden ett seriespel från div 4 till div 1 samt Victor Badmintonligan som är den högsta serien. Det finns även seriespel för barn- och ungdomar som anordnas av distriksförbunden. I seriespel tävlar man tillsammans med sina klubbkamrater i ett lag, där det gäller att vinna så många delmatcher som möjligt.

Vid sidan av de sanktionerade tävlingarna anordnar flera distriksförbund och föreningar olika typer av lokala tävlingar. Här krävs oftast inte tävlingslicens för att delta. Kolla med ditt distiksförbund för att se vad som anordnas.  
  

Klassningssystem

För att skapa så jämna och roliga tävlingar som möjligt finns sedan länge ett klassningssystem inom Badminton Sweden. De olika tävlingsklasser som finns för seniorer är Motion (D), C, B, A samt Elit. Beroende på tävlingsresultat kan spelare antingen flyttas till en högre eller lägre klass. Läs mer här om hur klassningen går till.  

Veterantävlingar har åldersklasser från 35 år till +75 år. 

Barn- och ungdomsspelare delas vid tävling in i åldersklasser från U9 till U19. Här kan du se hur ålderklassindelningen ser ut för säsongen 2020/2021. Det finns även ett nivåindelningssystem för ungdomstävlingar som baserar sig på spelarens tidigare resultat.  

Inom Parabadminton finns olika tävlingsklasser beroende på funktionsnedsättning.
 

Så gör du för att anmäla dig

För att deltaga i tävlingar santionerade av Svenska Badmintonförbundet måste du vara medlem i en badmintonförening samt ha en tävlingslicens. Tävlingslicensen ansöks av föreningen. Här läser du mer om hur detta går till.

Anmälan till samtliga sanktionerade tävlingar görs digitalt av din förening via denna sida. För att kunna göra detta behöver föreningen ha tecknat en licens för programvaran Tournament Planner samt ha ett inlogg och lösenord. Detta beställs via mail till This is a mailto link. Observera att den senaste versionen av Tournament Planner behöver vara nedladdad. Här gör du detta

Anmälan till seriespel (div 1 - div 4) säsongen 2020/2021 görs via denna länk senast 9 augusti. Här finns mer information om hur seriespelet går till. 

Anmälan till till seriespel för barn- och ungdomar samt lokala tävlingar görs via distriksförbunden eller anordnande förening. Här krävs oftast inte tävlingslicens. 


Direktlänkar

 

Tävlingskalender 2021/2022 

Tävlingsanmälan och lottning (Tävling Online/Tournament Software) 

Coronaprotokoll för badminton 

Tävlingslicens 

Anmälan till internationella tävlingar  

Föreningsbyte och lån av spelare 

Åldersinledning 

Badmintonförbundets avgifter 

Godkända matchbollar 

Antidoping 

Idrottsförsäkring 

Varningar 

SM 2022

Victor Swedish Open 2022

Tävlingsresultat

Uppdaterad: 08 MAR 2022 09:34 Skribent: Mia Thorsélius

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo