Hoppa till sidans innehåll

Kläd- och reklamregler

18 APR 2017 09:53
Under säsongen har det varit diskussioner om gällande kläd- och reklamregler. Ett flertal klubbar har inför nästa säsong bett om hjälp att tolka reglerna så att nytryckta kläder följer reglerna. Här finns en sammanställning.
 • Uppdaterad: 19 APR 2017 14:02

Reklamreglerna finns under Regler och bestämmelser, i sektion H Tävlingar Allmänt, närmare bestämt i H 11.

Kortfattat säger bestämmelserna att man skall spela i kläder som uppfyller BWFs bestämmelser. Det finns också en regel som säger att spelare så långt det är praktiskt möjligt skall spela i föreningens tävlingsdräkt. Tekniska funktionärer anser dock inte att det är möjligt att, från vår sida, bedöma om det i en enskild match är möjligt att spela i föreningens tävlingsdräkt eller ej. Vi har därför kommit fram till att detta är en fråga mellan klubben och den enskilda spelaren.

När det gäller reklam skall man följa BWFs bestämmelser. Om klubbtillhörigheten framgår är dock reklam på "klubbdräkten" tillåten utan begränsningar förutom vad som skrivs nedan.

Tekniska funktionärer har kommit fram till följande:

 • Till klubbdräkten tillhör sådant som samtliga spelare i klubben/laget bär. Det innebär i grunden tröja/shorts/kjol eller klänning.
  Om samtliga spelare även bär annat plagg (t ex kompressionsstrumpor) räknas även detta in.
  Övriga plagg, t ex svettband, strumpor osv. som bärs av enskild spelare skall följa BWFs regler. Detta gäller även underkläder som kan synas vid spel.
 • I SBL/Elitserien krävs enhetlig klubbdräkt på samtliga spelare, inklusive namn på ryggen. 
 • Texter, antingen namn eller klubbens namn skall uppfylla BWFs regelverk:
  • Versaler, latinska bokstäver
  • Höjd 6-10 cm (för namn) och 5 cm (för klubb)
  • Placerade horisontellt högst upp på ryggen (ingen reklam är tillåten ovanför)
  • I en färg med god kontrast mot tröjan (eller på en enfärgad panel för god kontrast, om tröjan är flerfärgad).
  • Namn och klubbens namn är valfritt (förutom i Elitserien/SBL där namn är obligatoriskt).
 • Klubbmärke får tryckas i valfri storlek. Det finns inget krav på var klubbmärket skall placeras för att det skall anses vara en klubbdräkt.
 • Kläder som inte är klubbdräkt är antingen "Landslagskläder" (som spelaren fått i samband med landslagsuppdrag) eller "Personliga kläder". I båda fallen skall de uppfylla BWFs regelverk, om så ej är fallet är kläderna ej tillåtna.
  • "Landslagströja" finns ej definierat i regelverket men det har förekommit i PM till enskilda tävlingar att landslagströjor pekats ut som otillåtna. Eftersom det inte finns i regelverket är det inte heller otillåtet att spela i kläderna.
   Vi har gjort en avstämning med sportchefen Jonas Herrgårdh och utifrån landslagets synvinkel har dessa kläder inte delats ut med någon begränsning kring när de kan användas.
   Spel i landslagströja är således tillåtet.
  • Spel i "personlig tröja" är alltid tillåtet.
 • BWFs regler förbjuder uttryckligen tejpning mm i syfte att modifiera kläder så att de uppfyller reklambestämmelserna. Det är Tekniska Funktionärers uppfattning att dessa regler skall tillämpas strikt även i Sverige med tanke på risk för att tejp faller av på banan mm.

De klubbar som önskar hjälp med att kontrollera sin tävlingsdräkt inför nytryck skickar fråga till This is a mailto link, helst med bilder. Vi kommer att publicera samtliga beslut på Tekniska Funktionärers webbplats.

Skribent: Daniel Sahlberg
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo