Hoppa till sidans innehåll

Reseberättelse SaarLorLux Open 2019


 

Reseberättelse SaarLorLux Open 2019

Det här var mitt fjärde besök i Saarbrücken, en stad som ligger i sydvästra delen av Tyskland och gränsar till Frankrike och Luxemburg. Staden har ca 180 000 invånare och en intressant historia.

Tävlingen har tidigare haft en stor sponsor i Bitburger (öl) och tävlingen bar länge dess namn (Bitburger Open). Nu är ölmärket inte lika stor sponsor och tävlingen är istället döpt efter regionerna som samverkar Saarland/Lorraine/Luxemburg. Tävlingen ingår i BWF World Tour och är en Grade 2 Level 6 vilket är den lägsta kategorin, men fortfarande spelas det om 75 000 USD i total pris summa. Prissumman på BWF tävlingar är lika fördelad mellan damer och herrar, vilket bygger på ett av BWFs jämställdhetsmål.

Det här var en av de ”lugnaste” tävlingarna som jag dömt i på länge. Vi var 17st domare och matcherna spelades på 4st banor från tisdag till torsdag, på fredagens kvartsfinaler och lördagens semifinaler 2 banor och söndagens finaler 1 bana. De första dagarna var uppdelade i tre pass där ett pass var ledigt och vi började tidigast kl.10.00 och slutade senast 21.00 vilket är ovanligt. Det gjorde att det fanns lite tid för sightseeing.

Tidigare besök har jag missat att gå på det historiska museet om staden/regionen. Det museet finns i nuvarande slottets källare och består av många delar. Bland annat en utgrävd del av det gamla slottets murar från 1600-1700-talet. Men den viktiga delen är 1900-talet och regionens mycket intressanta historia med tonvikt på första och andra världskrigen och vad som hände då. Saarbrücken/Saarland ligger strategiskt placerat mellan Frankrike och Tyskland och gränsen har hela tiden flyttats beroende på krigen. Jag lärde mig mycket om Tysklands historia under de två timmar jag besökte museet.

Tävlingen hade bara en svensk spelare med och tyvärr försvann han i första omgången. Men ett antal danska spelare försvarade de europeiska färgerna. Kina hade skickat en stor trupp med spelare i åldern 18-21 år och de var som vanligt duktiga. Kineserna var i alla fem finaler och lyckades vinna fyra. Den enda de inte vann var herrsingel som en Indier tog hem. Lasse Mölhede dansk spelare i IFK Umeå tillsammans med spelpartnern Mattias Bay Schmidt Fyrisfjädern lyckades ta sig till final i HD efter att slagit ut ett duktigt engelskt par i semifinalen, tyvärr var de ganska chanslösa mot kineserna i finalen. Men ett stort steg framåt för danskarna var att ta sig till sin första BWF tävlings final. En annan dansk som spelar för ett svenskt lag är Line Christophersen Påvelund, som spelade en utmärkt damsingel fram till finalen, där tyvärr prestationen blev lite blandad och hon lyckades inte komma upp i samma standard som tidigare i turneringen.

Till sist måste jag även nämna att det här var den första tävlingen under mina 16 år som internationell domare där arrangörslandet (Tyskland) inte hade någon domare med i tävlingen. Varför det var så har jag ingen aning om, men gissar att det kan bero på lite olika saker, som att spara resekostnader för arrangören?

Hur som helst var vi ett kompetent gäng domare från 16st olika länder med bland annat 2st tidigare BWF Certificated Umpire, som dömt i OS/VM, men nu fallit för ålders strecket (55år), 5st nuvarande BWF Certificated eller Accredited Umpire och resten kontinentala domare från BEC/Pan Am eller internationella domare.

Den här tävlingen är mycket bra organiserad och jag rekommenderar alla svenska domare som får möjligheten att åka dit, ta chansen.

/Jan Andersson

 

Uppdaterad: 07 NOV 2019 08:11 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo