Hoppa till sidans innehåll

Reseberättelse Latvia International 2019


Svensk referee i flygdrama över Östersjön

Så hade rubriken förmodligen sett ut om detta publicerats i en kvällstidning. Men rubrikerna är ju mest avsedda att få läsaren att börja läsa artikeln och har inte alltid så mycket med själva händelsen att göra.

Hur hamnade då den aktuella refereen, undertecknad, i detta flygdrama? Jo, jag var uttagen av Badminton Europe att vara referee i Yonex Latvia International 2019. Det är en tävling på Badminton Europes Elite Circuit på nivån Future Series. Tävlingen hålls i Jelgava, ungefär 4 mil syd-väst om huvudstaden Riga.

Både referee, domare och spelare blir hämtade på flygplatsen och körda antingen till hotell eller till hallen och för oss tekniska funktionärer är det ungefär så mycket man får se av landet och staden man reser till.

Tävlingen är väldigt välorganiserad och tävlingsledningen anstränger sig för att bygga upp relationer med olika partners för att skapa PR för tävlingen. I år spelade vi i en ny hall jämfört med förra året och hallen och presentationen var på en betydligt bättre nivå än vad jag förväntar mig av en Future Series-tävling.

Organisatören hade valt att inte arrangera någon transport mellan hotellen och hallen, istället gällde ackrediteringsbrickorna även som biljett på stadsbussarna. En något ovanlig lösning, som dock verkade fungera bra – det fanns både mer kapacitet och mer turtäthet än brukligt med organiserade transporter.

Spelet då? Med svenska ögon så fanns det många ljuspunkter och flera av spelarna hade svårigheter med flygbiljetter eftersom de gick längre än vad de förväntat sig. Längst kom Cecilia Wang och Edith Urell som tog sig ända till finalen, men detta har andra redan skrivit om.

 

 

 

https://www.badminton.nu/Nyheter/BadmintonSweden/CeciliaochEdithifinaliLatviaInternational/

 

Det var streaming från samtliga banor och vadslagning erbjöds via ett bettingbolag. Tyvärr inträffade det en incident där en spelare kom till oss i refereeteamet och berättade om ett erbjudande via Instagram att få en betydande summa pengar för att förlora sin match. Det var bra att spelaren hörde av sig, vilket faktiskt är var och ens skyldighet, och vi kunde rapportera detta till BWF och till bettingbolaget för vidare hantering. Spelaren vann lyckligtvis den här matchen (och ett antal ytterligare) så från vår sida fanns det inget ytterligare att göra.

Vad var det då för flygdrama som inträffade? Jo på måndagen när jag skulle flyga hem, jag hade en flight vid 12.05 för att hinna hem till familjen på eftermiddagen, blev jag skjutsad till flygplatsen. Incheckning mm gick bra och snart satt vi i planet på väg längs startbanan. Efter start söderut och en högersväng kunde vi sätta kurs mot Arlanda. Men efter cirka 20 minuters flygning, strax efter att vi passerat den Lettiska Östersjökusten började planet göra en nedstigning mot vattenytan. Inget dramatiskt på något sett men vågorna ser betydligt större ut på 3000 meters höjd jämfört med normala 8000 meters höjd. Efter några svängar blev det uppenbart att vi vände tillbaka mot Riga och efter en stund berättade även kaptenen över högtalarsystemet att det blivit problem med trycksättningen av kabinen och att man därför valt att återvända. Väl tillbaka på flygplatsen efter 55 minuters flygning möttes vi av brandbilarna, men vi taxade som vanligt till en parkeringsplats och fick ta en buss tillbaka till terminalen.

Passagerarna som kontaktade sina anhöriga möttes av allt från ”Jaha, och vem skall nu hämta barnen?” till ”Åååh! Lever du?” och min frus ”Sluta skoja nu!”. Jag måste nog tänka lite på vad jag skämtar om i framtiden.

Totalt sett blev vi fyra timmar försenade varav ungefär två timmar tillbringades på en flygplatsterminal. Och hem kom vi till slut, efter en lång men lyckad turnering.

Daniel Sahlberg

 

 

 

Uppdaterad: 08 JUN 2019 05:54 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo