Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Universitets VM 2016


Universitets-VM, Moskva 12-18/9

Badmintonspelare som studerar kurser eller program på universitetsnivå har möjlighet att delta i Universitets-VM som hålls vartannat år.  Årets tävlingar anordnades av det Ryska badmintonförbundet och gick av stapeln i Ramenskoe strax utanför Moskva.

Man skulle kunna tro att tävlingsnivån kunde vara av hobby-karaktär, men många, särskilt asiatiska, länder anser tävlingarna så viktiga att yngre världselitspelare skrivs in på universitet bara för att få representera landet. Resultatet blev en ojämn nivå där motionsspelare ställdes mot internationell toppklass.

Veckan inleddes med lagtävling där varje lagmatch spelades till bäst av fem. Efter ett ganska avslaget gruppspel där två lag från varje grupp gick vidare, så bjöd kvartsfinaler och semifinaler på flera riktiga nagelbitare. Till publikens lycka stod Ryssland för turneringens kanske största överraskning när man lyckades besegra Japan och ta sig till semifinal. Taipei förlorade stort mot Kina i gruppspelet, men mönstrade sedan ett helt annat lag och krossade både Ryssland i semifinal och Kina finalen.       

För egen del var inledningen av veckan allt annat njutbar. Det började med att bagage blev tre dagar försenat, vilket gjorde att jag saknade allt utom pass, plånbok och telefon. Domarkläder fick lånas ihop av hjälpsamma kollegor. När väskan väl kom var den tvungen att hämtas personligen på flygplatsen, vilket ledde till en (onödig?) 6 timmars bilresa genom Moskvas rusningstrafik. Samtidigt åkte jag på en ordentlig förkylning och kombinationen med de stora svårigheterna att göra sig förstådd på engelska gjorde att livet kändes ganska dystert under veckans första hälft.

Lagom till torsdagens vilodag började jag tillfriskna och bjöds på en riktigt trevlig sightseeing i Moskva. Röda Torget, Kreml och många av Sovjettidens välbevarade konstruktioner var ett nöje att beskåda. Moskva som helhet var också en positiv överraskning med imponerande avenyer, välskötta byggnader och monument och en mycket intressant historia. Ett stor antal gatsopare såg till att centrum var helt fritt från skräp och ständigt närvarande militär och polis gjorde att man kunde känna sig förhållandevis trygg. Om det inte vore för språksvårigheter och det krångliga visumförfarandet så tror jag att Moskva skulle vara en populär weekend destination för många västeuropéer.  

Överlag möttes jag av gästfrihet och hjälpsamhet, men några negativa/aggressiva utlåtanden gjorde att jag också förstod att den mediala bilden av Sverige troligen inte är särskilt positiv i Ryssland.

I frånvaro av danskt deltagande dominerades tävlingens individuella del fullständigt av Kina, Taipei, Japan, Malaysia och Thailand. Som domare är det ofta trevligt att döma asiatiska uppgörelser. Även om det förekommer en del försök att tänja på reglerna så är det ofta i en positiv atmosfär och beslut från tekniska funktionärer ifrågasätts sällan. Spelnivån var mycket hög med europeiska mått och det skulle inte förvåna mig om man får se flera av spelarna i framtida Superseries-sammanhang.

Nu väntar elitseriematcher och SGP på hemmaplan och därefter laddar jag för nästa internationella insats; Macao Open i slutet av november.

/Fredrik Toss

Uppdaterad: 21 SEP 2016 16:55 Skribent: JAN ANDERSSON
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo