Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Swiss Open 2017


Det var med bra känslor som jag åkte till Swiss Open i Basel. Tävlingen är en av de bäst organiserade i Europa. Senast jag var här 2014 blev jag mycket imponerad. Därför blev jag väldigt besviken och irriterad, då jag och en dansk domare kollega checkade in på det nybygda hotellet (öppnade veckan före och många saker var inte klara). Vi blev tilldelade ett litet rum, med endast en dubbelsäng och en icke fungernde air-condition. Det var "bastu värme" i rummet och fönstret gick inte att öppna. Vi gick genast ner till receptionen och klagade, men enligt hotellet var allting fullbokat och det här var vad organisationen beställt?

Då enades vi att ta upp detta på briefingen någon timme senare och vägra bo i detta rum. Det var även andra domare och spelare som hade liknande problem med sina rum. Vid briefingen tog jag upp saken och organisationen lovade att kolla upp vad som hänt. Efter mera diskussioner och inblandning av hotellets chef och tävlingens arrangör ordnades ett ej klart rum fram till oss kl.23.30 på kvällen. Det enda som saknades var gardiner, som skulle sättas upp nästa dag. Vi sade ok till detta. Detta var ingen bra start för arrangören, men med tanke på att allting löstes till belåtenhet var vi nöjda.

Turneringen var annars lika bra organiserad som jag förväntat mig. Det mest positiva eller negativta beroende på hur man ser det, var Kinas stora dominans i tävlingen.Med legenden Lin Dan i spetsen rensade Kina bra i finalerna. Tre finaler var helt dominerade av Kina HS, DS, HD och endast MX var icke Kina i finalen.I den finalmatch som jag fick förmånen att döma DD, vann ett Kinesiskt par över ett Bulgariskt par.

Det är tre saker som jag tar med mig från tävlingen.

1. Håkan Fossto fick pris av arrangören, eftersom han varit på plats i nästan alla år de senaste 25 åren. Han är en uppskattad funktionär i tävlingen.

2. En Schweizisk domare kollega som drabbats av en allvarlig sjukdom, lyckades ta sig till tävlingen och det var fantastiskt och mycket känslosamt att se honom. Men jag är otroligt tacksam att ha fått träffa honom igen.

3. Lin Dan, vilken spelare. Det var 10 år sedan jag dömde honom senast. Nu "lekte" han med en japan i 2:a omgången av herrsingeln. Det var en fullständig kontroll av spelet och jag är mycket imponerad. Kanske var detta sista gången jag får se honom live?

Slutsummeringen av tävlingen är mycket positiv trots missräkningen av hotellrummet vid incheckningen. Men eftersom det löste sig på ett bra sätt ger jag en rekommendation till andra domare på uppdrag ute i världen. Det lönar sig att klaga på saker som är "under all kritik". Men sedan kanske jag och den danska domaren fick lite extra hjälp att vi är båda BWF domare och kunde lägga lite mera tryck på arrangören?

Jan Andersson

Uppdaterad: 23 MAR 2017 08:13 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo