Hoppa till sidans innehåll

Swiss Open 2014


Badminton Swiss Open 2014


Vi var två stycken domare jag och Håkan Fossto, som var på plats i Basel mellan 11-17 mars. För mig var det första besöket, medan Håkan räknas som en av inventarierna. Tävlingen är en BWF Grand Prix Gold tävling med 125 000 dollar i total prissumma. Detta tillsammans med att många spelare från Asien stannade kvar efter All England, gjorde att startfältet var mycket bra i år. Tyvärr innebär det att de svenska representanterna fick det svår att ta sig vidare i turneringen. Henri Hurskainen spelade några bra matcher och tog sig till kvartsfinal, där världsfyran Jan O Jörgensen från Danmark blev för svår.


Eftersom Basel ligger på gränsen mellan Frankrike, Tyskland och Schweiz så blev det att flyga till Frankrike, bo i Tyskland och döma i Schweiz. Det var också spännande att ge sig ut på några löpturer runt hotellet. Jag lyckades att på en halvtimmes löpning korsa följande landsgränser från Tyskland-Frankrike-Tyskland-Schweiz och tillbaka till Tyskland. Det gällde också att hålla reda på valutorna om det var euro eller CHF som det skulle betalas med.

Tävlingen var mycket bra organiserad, den bästa jag varit på i min domarkarriär. Allting fungerade klockrent från transporter till sightseeing. Swiss Open har ett bra rykte i domarkretsar vilket innebär att det är lätt att få dit högt rankade domare. Tyvärr blir det svårare att få ett uppdrag i finalerna, men det kompenserades mer än väl av kvartsfinaler/semifinaler. Där jag fick döma på TV banorna med mikrofon och allt vad det innebär.  Jag räknade till att av de 10st uttagna domarna i finalen var 7st nuvarande eller tidigare BWF rankade. Håkan dömde mixedfinalen.

Det jag mest kommer ihåg är mina sena kvällsmatcher. Jag som är morgonpigg hade det lite tufft att döma sista matchen på torsdag och kvartsfinalen på fredag. Båda matcherna var followed by, det vill säga matcherna spelas när föregående match på banan är klar.  Det drog ut på tiden och onsdagens match startade kl. 22.20. Ni kan gissa vad som händer när det är sista matchen för dagen, givetvis en tresetare som höll på i ca 55 min. Efter matchen gick tankarna att nu har jag klarat av min ”sena” match för turneringen. Men fredagens kvartsfinal blev ännu senare start kl. 23.00 och 59 min senare slogs sista bollen in.

Det som jag också tar med mig från turneringen är erfarenheten av att döma Asiatiska spelare, vilket är annorlunda mot de spelare från Europa som jag är van vid. En annan sak erfarenhetsmässigt är att när vi pratar världsklass på spelarna, gäller det att vara uppmärksam på de små tricks som spelarna försöker psyka varandra med.

Slutsumman av turnering är världsklass på allting. Sponsorena hade en egen vip-läktare och fri tillgång till tilltugg och dryck. Vi domare kunde ibland smyga in där också.

Jag läste i tidningen på måndagen att arrangören hade räknat med minst 15 000 åskådare under hela veckan, men de lyckades inte riktigt komma upp i den siffran. Jag gissar att vädret med sol alla dagar utom en temperatur ute mellan 14-18 grader, 2st fotbollsmatcher torsdag kväll och söndag em alldeles bredvid arenan, där FC Basel spelade en europacup match med ca 20 000 åskådare och en liga match med ca 26 000 åskådar och karneval i centrum måndag till onsdag bidrog till tappet av åskådare.

 

/Jan Andersson   

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo