Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Spanish Open 2016


Reserapport Spanish Open

Onsdag 15/6. 0600 Arlanda

Så har mitt första internationella domaruppdrag inletts, med en resa till Madrid och Spanish Open 2016. ”Spanska öppna” spelas under fyra dagar, mellan torsdag och söndag, och att döma av de anmälda spelarna så är det ett antal som tar turneringen som ett genrep inför kommande OS i Brasilien.

Uppdraget kunde visserligen tagit slut innan det ens hunnit börja på grund av SAS pilotstrejk, men lägligt nog nåddes en uppgörelse kvällen innan min avresa och flygningen kunde genomföras som planerat.

Resan till Madrid gick bra och organisatören mötte upp med transport från flygplatsen.

För egen del var jag ganska tidigt på plats och efterhand droppade flera av mina domarkollegor in under eftermiddagen/ kvällen.

Torsdagen 16/6 inleddes med en domarbriefing av Heather Crump, turneringens huvudreferee. Vi var 16 domare på fem banor så det fanns möjlighet till kortare raster. De första kvalmatcherna startade på eftermiddagen kl 14:00. Till min förvåning upptäckte jag att vi fick döma med assistans av icke-badmintonkunniga linjedomare!

Min inledande match var en herrsingel som visade sig bli en enkel match utan några protester. Självklart fanns där en nervositet under de inledande bollarna om hur det skulle gå, men väl inne i matchen så var det som att döma en division1-match i den nationella serien. Resterande matcher under torsdagen förlöpte bra för min egen del och spelschemat kunde hållas, vilket innebar att dagen avslutades i rimlig tid och gemensam middag kunde intas på spansk normaltid, dvs 2100.

Fredag 17/6. Huvudturneringen startade och i avsaknad av de riktigt stora namnen inom spansk badminton får förstaseedade Beatrice Corrales, tillsammans med den manliga förstaseedade Pablo Abian, utgöra den spanska nationens stora hopp. Stämningen är hög i hallen och flera av de svenska spelarna gör bra ifrån sig i första omgången medan några får respass efter mycket jämna matcher. Dagen förlöper bra med bara några enstaka varningar och tillsägelser.

För egen del så tycks jag bara få "enkla" matcher då det varken varit några incidenter eller protester. När det gäller domarstaben så har arrangörerna samlat så väl nationella som internationella domare. Det är varierande nivå och erfarenhet bland oss domare, vilket har lett till många intressanta och givande diskussioner. De mer erfarna har bidragit med så väl sitt kunnande och föredömliga ageranden. Måhända är den danske BWF-domaren den som kan bidra med mest erfarenheter. Han är för övrigt även uttagen till att döma i det kommande Olympiska Spelen i Brasilien. Under torsdag och fredag har jag hunnit döma 11 matcher.

Lördag 18/6. Dagen då allvaret börjar. Nu har antalet tv-kameror ökat från tre till elva stycken. Hela domarkåren inklusive linjedomarna känner att pressen ökar och att slutspelet har startat.

Kvartsfinalerna löper på bra och jag får döma en ganska enkel mixeddubbel med enstaka fel och rättelser. Det tjeckiska paret vänder ett underläge i första set för att sedan kontrollera hem matchen i andra set. Efterföljande match, där jag tjänstgör som servdomare, förlöper väl.

Anmärkningsvärt är att så många spelare på denna nivå fortfarande inte känner till reglerna om tryck på kläder i form av namn, landstillhörighet samt reklamtryck i kombinationer med antal och storlek på bokstäverna. Lägg där till en bristande kännedom om att spelare inom ett par skall ha liknande färger och att om båda paren har samma färger så måste ett av paren vara förberett på att byta. Att paren skall ha olika färger har sin förklaring i att matchen skall vara enklare att följa på tv.

 

Söndag 19/6. Nu återstår bara finalerna i respektive klass. Min förhoppning om att få vara domare i någon av finalerna är mycket lågt ställd. Det är trots allt mitt första internationella domaruppdrag.  Men döm om min förvåning när domarlistan publiceras; jag har blivit utvald till att vara huvuddomare i damdubbelfinalen. Damdubbelfinalen kom att visa sig bli en helt intern japansk uppgörelse med långa och jämna dueller. Det var inte annat att vänta, då alla japanska spelar visat sig vara otroligt bollsäkra, damer såväl som herrar.

Matchen förlöper väl och efter avslutad match så får jag frågan av turneringens referee, Heather Crump, om jag var nöjd med min insats i turneringen. Mitt svar blev att på det hel så har det gått bra, men att det alltid finns saker att förbättra.

Hon skrattade och sa "Var inte så självkritisk. Du fick döma en final i din internationella debut!”

Med de värmande orden lämnade jag arenan för att sakta leta mig hem till studentområdet som vi inackorderats i under den gångna helgen. Mitt flyg gick först på måndag morgon.

Kanske att man skulle anmäla sig till en internationell turnering igen…?

Lars

Uppdaterad: 07 SEP 2016 19:52 Skribent: JAN ANDERSSON
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo