Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Italian International 2018


Reseberättelse Italian International 2018

Det var med stort intresse jag åkte till Milano 12-17 dec och Italian International. Eftersom BWF hade utlyst tävlingen som en testtävling för Yonex syntetboll. Detta hade jag ingen aning om, då jag ansökte om att åka till Milano. När jag fick reda på testet mejlade jag till turneringens referee och han bekräftade att turneringen skall spelas med syntetboll.

Tävlingen var en BEC International Challenge med 25 000 dollar i prispengar och spelplats var det Italienska Badmintonförbundets egen tävlings och träningshall i Milano. Hallen har 6st banor med internationella mått och de Yonex mattor som används, ligger på plats hela tiden på ett parkett golv. Hallen har också en utmärkt Italiens restaurang med pizza, pasta, risotto och andra typiska italienska rätter.

På briefingen före turneringen var det en stor förväntan bland domarna när BWF hade en representant på plats som berättade om den nya bollen. Yonex hade också 4st anställda på plats som filmade alla matcher, de tog också hand om alla bollar både till träning och match. Ingen boll fick fotas eller tas med från hallen, eftersom allting skulle analyseras in i minsta detalj. Spelarna fick till träningen lämna sitt pass eller mobiltelefon för att få ut ett par träningsbollar, allt för att inga bollar skulle försvinna. Enligt BWF har Yonex hållit på i ca 10 års tid att utveckla en syntetboll, som liknar en fjäderboll. Det är av etiska och andra skäl som gör att BWF vill komma bort från fjäderbollar, frågan om det går eller inte och hur lång tid utvecklingen tar. Jag gissar att ingenting händer före OS i Tokyo 2020?

Personligen tycker jag att Yonex kommit en bra bit på väg, men de har fortfarande lite att utveckla. Som servedomare hade jag chansen att verkligen se bollarna. Tyvärr var det smasharna, som var det stora problemet i mina ögon. Vid hårda smashar, bromsar inte bollen lika fort som en fjäderboll och därför blir den svår att returnera. Vid en bra nät stopp, slutar bollen inte att snurra, utan det gäller att endast putta över bollen och hoppas att den går in på banan. Alternativt vänta tills bollen har spunnit klart ända nere vid golvet, för att sedan returnera den. Enligt Albin Hjelm, var det svårt att slå ifrån sig när man blev pressad, det gällde att träffa bollen rent, annars kom man ingenstans. Albin gjorde en bra turnering med att vinna tre matcher i kvalet och en i huvudturneringen. Förlust sedan mot Tomas Rouxel från Frankrike, som är rankad ca 60 på världsrankingen. Några spelare hade svårt att anpassa sig till det ”nya” spelet vilket ibland ledde till oväntade resultat?

Tävlingens dominanter var Danmark med tre titlar HS, DS och HD samt Ryssland med MX och DD. Jag dömde damsingelfinalen mellan Danmarks Julie Dawall Jacobsen (spelar i Fyrisfjädern) och en lika ung tyska Yvonne Li. Där vann Julie i två raka set. Herrsingel van Victor Svendsen (spelar också i Fyrisfjädern). Så lite svensk anknytning fanns i finalerna.

Tävlingen använde också den nya serveregeln ”Fixed sevice hight 1,15” som skall gälla i alla internationella senior och nästan alla internationella junior tävlingar från 1 januari. Personligen gillar jag den nya serveregeln, men fortfarande återstår det att fundera på hur de olika nationerna skall hantera serven i sina ”vanliga” tävlingar i respektive land. Det blir en intressant fråga?

Jag hann även med lite sightseeing i Milano både före och efter turneringen. Milano är en intressant stad att gå runt i. Jag tycker att det finns många pizzerior i Umeå. Men det var absolut ingenting att jämföra med Milano. Där fanns överallt många caféer och restauranger, som hade sin egen pizzabagare igång. En annan intressant detalj är att beställer jag en kaffe får jag en Espresso och en ”vanlig svensk kaffe” heter Cafe americano.

/Jan Andersson

Uppdaterad: 18 DEC 2018 16:25 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo