Hoppa till sidans innehåll

French Open 2014


French Open Super Series 21-26/10 2014

Jag blev förstås glad, men också mycket förvånad när jag i somras blev nominerad av Svenska  Badmintonförbundet att döma i French Open. Tävlingen ingår som en del i Super Series-konceptet, en tour där världens 12 största tävlingar ingår och där de allra bästa spelarna brukar finnas på plats.

Ur ett domarperspektiv så är tävlingarna mycket eftertraktade att få döma, och vanligtvis är det bara  de som uppnått BWF-status (de två högsta domarstegen) som deltar.  För egen del har jag många års arbete som domare kvar innan jag kan få en sådan status. Jag hamnade därför längst ner på reservlistan, men tack vara flera sena återbud hade jag till slut ändå turen att få åka.

Det märktes redan dagen före första speldagen att tävlingen var något extra jämfört med andra internationella tävlingar jag varit på. Kvällen bjöd på högtidliga tal, lyxig mat och en urval av olika champagnesorter. Själv kände jag mig lite bortkommen bland de andra mer erfarna domarna där de flesta kände varandra sedan tidigare. Efterhand som tävlingen förlöpte kände jag mig dock allt mer som en i gänget.

Tävlingen spelas i Pieree de Coubertin-stadion i centrala Paris, en mycket trevlig och kompakt arena med plats för 4000 åskådare. Under de flesta tävlingar är de första tävlingsdagarna relativt fria från publik, men här fanns redan under kvalet minst 500 intresserade åskådare. Ljud-, ljuseffekter och en proffsig kommentator bidrog också till en häftig stämning under hela veckan.

Även organisationen kring oss domare höll hög klass. Bland annat fanns en domarmanager som hade koll på  tider, spelprogram, lämpliga mattider och som organiserade sightseeings och en domarturnering. I turneringen lyckades jag vinna två av tre matcher, vilket dock inte räckte till vidare spel.

En nyhet jämfört med tidigare turneringar var att TV-banan utrustats med badmintonens motsvarighet till tennisens ”Hawk Eye” kallat IRS (Instant Review System). Spelarna gavs därmed möjlighet att utmana linjedomarbeslut. För att bestämma bollens landningspunkt används höghastighetskameror utplacerade längs ytterlinjerna. Beslut om bollen är inne eller ute tas av en IRS-ansvarig domare eller referee. Varje spelare startar matchen med 2 stycken ”challanges” och vid en misslyckad utmaning förloras en av dessa. Förutom en komplicerad annonsering för oss domare i samband med varje utmaning så tycker jag att systemet fungerade bra och gav extra krydda till matcherna.

Tack vare det starka startfältet har hela veckan bjudit ett flertal mycket välspelade och spektakulära matcher. Jag fick till exempel från domarstolen, under hög puls, beskåda en av de bästa herrdubblarna jag sett., med inte mindre än tre av de fyra senaste OS-finalisterna på banan. Danskarna M.Boe och C. Mogensen var i högform och lyckades slå ut kineserna Y.Cai och L.Kai efter två jämna set och lyckades senare, till synes komfortabelt, vinna hela turneringen. På damsidan var startfältet om möjligt än starkare än på herrsidan. Under veckan hade jag inte mindre än 3 av världens, för tillfället, 5 bästa damsingelspelare på min bana. För den som är intresserad finns en bra TV-produktion från damsingelkvartsfinalen där jag dömer matchen mellan världstvåan Wang från Kina och världssexan Nehwal från Indien.

http://www.youtube.com/watch?v=R9NHt4eKfsg

Turneringens skräll och också definitiva publikfavorit  fanns i herrsingelvinnaren Tien Chen Chou från Taipei. En 24-åring som av någon anledning inte fått plats i det egna landslaget utan bedriver en egen satsning. För honom lär finalvinsten innebära flera viktiga steg på rankinglistorna och glädjen efteråt var inte att ta miste på.

Jag fick en hel del konstruktiv feedback, både från kollegor och från BWFs domarutvärderare. Det är tydligt att en bra domarinsats på den här nivån förutsätter både korrekta domslut och att man presenterar spelet på ett snyggt sätt för publik och TV-produktion.

Veckan i Paris har varit intensiv, full av intryck och har framförallt varit en fantastisk upplevelse.

 /Fredrik Toss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:09 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo