Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Belgian International 2014


                                                                                                                    Staffanstorp 15 september

 

Rapport från Belgian International  10 – 13 September 2014.

 

Jag fick den stora äran att för första gången representera vår domarkår på Belgian International i Leuven, en studentstad som ligger ca. 30 km utanför Bryssel.

Tävlingen har spelats där i flera år vilket också speglade av sig på hur turneringen på alla plan genomfördes.

Transporten från flygplatsen fungerade utmärkt och vi transporterades till hotell Novotel. En hög standard där vi domare och referee bodde. På andra sidan gatan log ett stort fabriksområde, nämligen fabriken till Stella Artois, Belgiens absolut största ölmärke!

Breefing på onsdagskvällen genomfördes på hotellet där Daniel fick äran att informera oss.

Onsdagen var det totalt 95 st. kvalmatcher för huvudturneringen och jag fick för första gången döma med det nya systemet 5 set till 11. Många matcher gick naturligtvis väldigt fort men man kan nog säga att tidsbesparingen är inte så stor som man kanske tror. Efter långt arbete blev det en middag med några av mina gamla domarevänner och där utbyttes många gamla minnen och skratt!

På torsdagen startade huvudturneringen tidigt och varade i 3 olika avdelningar där de flesta domarna fick arbeta på minst två av dem. Kvällen var slut vid 22-tiden men den började egentligen bara för oss. Våra belgiska kollegor tog oss ut på en av 940 bryggerier, de flesta större pubar brygger själv, där vi fick smaka på sorter som var helt okända för dom flesta. Även en runda i den vackra stadskärnan fick vi uppleva denna kväll.

Fredagen startade med kvartsfinaler på förmiddagen, därefter ett uppehåll innan semifinalerna på kvällen. Passade på att spela 9-håls golf i ett förstklassigt högsommarväder, som höll i sig hela veckan, tillsammans med Marcel från Holland. Till kvällspasset blev det för första gången lite publik i hallen. Många bra matcher. Efter passet blev det technical meeting och allt vad det innebär…..

Lördagen var den stora finaldagen. Lite ovanligt med slutdag på en lördag men väldigt behagligt då man kunde resa hem på söndagen.

Det var ett väldigt bra upplägg på hallen och det var proffsigt på alla plan. Söndagens 5 finaler tv-sändes. Ett avbrott efter 2 matcher då en bejublad uppvisningsmatch               genomfördes med Peter Gade på ena sidan. Han kan än måste jag säga!  Kvällen blev sen och efter uppvisningen fick jag döma den bästa matchen, herrsingelfinalen. En tight match som hade det mesta i skönspel och lite gnäll men det uppfriskar bara för oss domare! Två av Europas bästa, Marc Szeibler och Hans-Christian Wittinghus svettades hårt i den varma hallen och efter ca. 50 min. spel slog dansken in matchbollen.

Där var ett antal både domare och linjedomare från BWF kåren vilket gav sporre och bra konkurrens om de bra matcherna. Kvalitén på domarna gav referee teamet en ganska lugn tävling.

Kan sammanfatta att tävlingen tillhör utan tvekan en av de trevligaste som jag varit på. Erfaret folk som ser till att allt fungerar utan några som helst problem. Tar man den sociala biten så blev vi mycket bra omhändertagna så tävlingen kan rekommenderas.

En trött men nöjd Håkan Fossto kom hem söndag eftermiddag och fick från soffan se den stora fighten om Sverige!

 

Håkan Fossto

Domare

 

 

Uppdaterad: 16 SEP 2014 15:57 Skribent: JAN ANDERSSON

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo