Hoppa till sidans innehåll

Så spelas Victor Badmintonligan


En match i Victor Badmintonligan består av sex delmatcher: herrdubbel (HD) damdubbel (DD), damsingel (DS), herrsingel 1 (HS 1), herrsingel 2 (HS 2) och mixeddubbel (MD).

Alla delmatcher i Victor Badmintonligan spelas bäst av 5 set till 11 poäng, med förlängning till 15. 


Matchpoäng

Vinst med

6-0 i delmatcher ger 3 poäng till vinnande lag

5-1 i delmatcher ger 3 poäng till vinnande lag

4-2 i delmatcher ger 3 poäng till vinnande lag

Vid 3-3 i delmatcher avgörs mötet mellan lagen genom ett så kallat Golden set. Golden set innebär att ett nytt set till 11 spelas i antingen HD, DD, HS, DS eller MD. I vilken av dessa kategorier som Golden set spelas bestäms genom ett förfarande där båda lagen genom bortröstning av två kategorier var kommer fram till vilken delmatch som ska bli Golden set.

Det är tillåtet för en spelare som redan spelat två delmatcher att spela Golden set.

3-3 i delmatcher och seger i Golden set ger 2 poäng till vinnande lag och 1 poäng till förlorande lag.


Grundserien

Victor Badmintonligan spelas fr.o.m. säsongen 2022/2023 som dubbelserie, dvs alla lag möter varandra två gånger i grundserien - en gång hemma och en gång borta. Det innebär att alla lag spelar sju hemmamatcher och sju bortamatcher. 

Slutspel/Lag-SM

När grundserien är färdigspelad tar slutspelet vid. Mellanserien som har spelats efter grundserien tidigare säsonger är borttagen då grundserien har utökats. 

Lag 1-6 går till slutspel. Lag 8 får kvala mot vinnarna i division 1-serierna för att hålla sig kvar i Victor Badmintonligan och för lag 7 är säsongens seriespel avslutat.

Nytt för säsongen 2022/2023 är att kvartsfinaler och semifinaler spelas som enkelmatcher där det höst placerade laget får fördel av att välja motståndare samt att spela på hemmaplan. Slutspelsupplägget har utformats för att alla matcher under grundspelet ska vara viktiga i slutresultatet.

När en lagmatch är avgjord, dvs om ett lag har vunnit fyra delmatcher, avbryts spelet. Vid 3-3 i delmatcher avgör Golden set.

Final

Finalen i Victor Badmintonligan, den så kallade Victor Lag SM-finalen, spelas på en förutbestämd ort och avgörs i en match. Vid 3-3 i delmatcher avgör Golden set. 

 

Kval till Victor Badmintonligan

Kval till Victor Badmintonligan spelas under en fastställd helg mellan sista laget i Victor Badmintonligan och segrarna i div 1 syd,  div 1 mellan respektive div 1 norr. Kvalet är utformat som ett seriesammandrag där alla lag möter alla och det främsta laget efter avslutat spel är kvalificerat för Victor Badmintonligan kommande säsong. En förenings andralag får ej delta i kvalet. 

Uppdaterad: 06 SEP 2018 17:22

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo