Hoppa till sidans innehåll

Silly season: Världsstjärna till TBF och en oväntad comeback i Täby

17 AUG 2018 12:34
På den sista dagen för övergångar till Badmintonligan slog en riktig bomb ned då Trollhättan meddelade att de skrivit avtal med danske Hans-Kristian Vittinghus. Läs om stjärnvärvningen och andra övergångar inför ligastarten den 17 september.
  • Skapad: 17 AUG 2018 12:34

Bild: Hans-Kristian Vittinghus. Foto: Badminton Europe

Publiken i Innovatumhallen kan gå en häftig säsong till mötes. I sista stund skrev Trollhättan kontrakt med toppspelaren Hans-Kristian Vittinghus. Den 17:e rankade dansken kommer därmed att ingå i TBF:s trupp, det återstår att se hur många matcher det blir i Badmintonligan.

Vittinghus tillhör sedan många år det danska landslaget. Han vann så sent som förra året EM-brons i herrsingel och har även ett flertal EM-guldmedaljer i lagspel, bara för att nämna några av hans meriter.

– Jag ser mycket fram emot detta samarbetet och att det ska fungera på bästa sätt så det förhoppningsvis stödjer TBF och ett ökat intresse med tillväxt för badminton i Trollhättan och Sverige, säger Vittinghus till Trollhättans hemsida.

Trollhättan är dock inte den enda klubb som varit aktiva inför övergångsdeadline den 15 augusti.

Även i Halmstad har man förstärkt ordentligt. In i laget går Irina Andersen och Rasmus Messerschmidt, två unga danska spelare med stora kvaliteter.

19-åriga Irina Andersen har de senaste säsongerna spelat för Skogås, men i och med att klubben dragit sig ur Badmintonligan så ansluter hon nu till Halmstad. I Rasmus Messerschmidt, 26, har klubben också hittat en stark herrsingelspelare som även är användbar i dubbel.

I övrigt mönstrar Halmstad i stort sett samma lag som säsongen 17/18. Felix Burestedt, Louise Eriksson, Filip Suwanphinkha och Colin Hammarberg är kvar liksom danskarna Sofie Holmboe Dahl, Mikkel Mikkelsen och Line Fleischer Nielsen. Två spelare som lämnar är Jakob Burestedt och Lydia Demetriades.

Umeå har rustat kvalitativt snarare än kvantitativt. Endast en spelare har anslutit utifrån men det är ingen mindre än Swedish Open-vinnaren Michelle Sködstrup. Den blott 19-åriga danskan tillhör redan det europeiska toppskiktet och spås en lysande framtid.

Kvar på Umeås damsida finns Olivia Wänglund, Klara Johansson, Emma Björn och systrarna Romina och Ronak Olyaee. Bland herrarna har Albin Hjelm och SM-vinnaren Gabriel Ulldahl kritat på för ytterligare en säsong.

Hos de regerande mästarna Täby dök ett oväntat namn upp sent omsider. Efter ett års uppehåll gör Nico Ruponen comeback och ingår i truppen 18/19.

I övrigt har Täby suttit lugnt i båten under sommaren. Klubben fortsätter att satsa på sina egna spelare. På damsidan består truppen bland andra av toppspelarna Ashwathi Pillai, Clara Nistad och Rebecca Kuhl. Där bakom finns yngre talanger som Maria Persson, Miranda Johansson, Elin Boman och Julia Tuvesson som alla har stor utvecklingspotential. På herrsidan finns bland andra Mathias Wigardt och guldhjälten Hermansah kvar.

Det finns med andra ord mycket att se fram emot inför starten av Badmintonligan 17 september. Säsongen inleds med det högintressanta mötet mellan mästarna Täby och nykomlingen Påvelund, som har ett mycket starkt lag med bland andra Mattias Borg, Magnus Sahlberg och danskarna Joshua Eipe, Frederik Colberg, Mette Poulsen och Line Christophersen.

Även Västra Frölunda, den andra nykomlingen i Badmintonligan, har förstärkt sitt lag. Laget är ungt och talangfullt, men kommer säkert att ha stor nytta av att ha plockat in Zvonimir Durkinjak. Den 30-årige kroaten ligger på plats 107 på världsrankingen, har mycket rutin och är van vid tuffa internationella matcher.

 

Här hittar du hela spelschemat för grundserien.

Vill du även läsa vårt tidigare Silly season-inlägg - klicka här

Fullständiga spelartrupper för respektive lag hittar du här nedan:

Fyrisfjädern

Halmstad BMK

IFK Umeå

Påvelunds BMK

Trollhättans BM

Täby BMF

Västra Frölunda BMK

Skribent: Martin Ridderstolpe
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo