Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mikael Ropars

Intressanta nyförvärv i Badmintonligan

15 AUG 2019 15:53
Många lag i Badmintonligan fortsätter att satsa på danska spelare. Det stod klart när spelartrupperna spikades den 15 augusti. Men det mest meriterade nyförvärvet är en skotsk kvinna, rankad 23:a i världen!
  • Skapad: 15 AUG 2019 15:53

Bild: Kirsty Gilmore representerade Skottland vid VM i Schweiz i augusti och tog silver i damsingel vid European Games 2019. I år spelar hon för Västra Frölunda i Badmintonligan.

Badmintonligan var en stor succé förra säsongen med mängder av jämna och välspelade matcher. Redan då var det danska inslaget stort i flera av lagen.

Och detsamma blir det säsongen 2019/2020, som startar den 9 september. Det framgår av de trupper som lagen i Badmintonligan har anmält. Längst ned i artikeln hittar du länkar till samtliga lags spelartrupper.

– De trupper som lagen anmält ser verkligen intressanta ut. Det lär bli en tuff och spännande kamp om titeln, säger Jonas Herrgårdh, sportchef på Svenska Badmintonförbundet.

Här nedan listar vi några av de mest intressanta nyförvärven:

* Västra Frölunda har inte mindre än fyra spännande nya spelare. Först och främst Kirsty Gilmour, mycket meriterad singelspelare från Skottland. I dag är hon rankad på plats 23 i världen och kan i sina bästa stunder mäta sig med de allra bästa.

Västra Frölunda har också värvat Raul Must från Estland. Han ligger på plats 90 på världsrankingen och är en stark och rutinerad spelare. Bland annat besegrade han Sverigeettan Felix Burestedt i kvartsfinalen i European Games i somras. Två andra nya spelare i Västra Frölunda är holländaren Jacco Arends och Mikael Westerbäck.

* En annan klubb som förstärkt rejält är Fyrisfjädern i Uppsala. Förutom Klara Johansson och Albin Hjelm från Umeå har också danskarna Ditte Søby Hansen och Mathias Bay-Smidt anslutit. 

* Förra årets SM-tvåa Påvelund hade redan tidigare många duktiga danska spelare i sitt lag. Nu ansluter även den danska mixedspecialisten Mai Surrow, plus fyrfaldiga SM-singelvinnaren Gabriel Ulldahl, som lämnat Umeå för att ånyo spela för Göteborgsklubben.

* Mästarklubben Halmstad behåller i princip alla sina stjärnor. Ny för säsongen är danskan Elisa Melgaard, 20 år, specialist på dubbel och mixed.

* Två intressanta men oskrivna nya kort återfinnas i Umeå och Trollhättan. Yap Khai Quan, 19 år, från Malaysia, kommer att spela med Trollhättan. Indonesiern Fauzi Fathurrahman, 20 år, kommer att spela för Umeå. Umeå har också ett antal andra unga lovande nyförvärv: Simon Sandholm, Johan Azelius och Malena Norrman. Plus danske dubbelspecialisten Lasse Mölhede.

* Nykomlingen Aura litar i sin comeback i Badmintonligan främst på sin starka landslagstrio Emma Karlsson, Johanna Magnusson och Jacob Nilsson. Täby, som förlorat Hermansah och Mathias Wigardt, har kvar sin starka damsida: Clara Nistad, Ashwathi Pillai och Rebecca Kuhl.

Badmintonligan lär med andra ord bli högintressant. De svenska landslagsstjärnorna får hård konkurrens av många meriterade utländska spelare. Dock återstår det naturligtvis att se hur mycket lagen väljer att använda sig av sina listade utländska stjärnor. 

Här hittar du respektive klubbs trupp:

BMK Aura

Fyrisfjädern BMK

Halmstad BMK

IFK Umeå

Påvelund

Trollhättan

Täby BMF

V Frölunda

Skribent: Jonathan Falck/Christer Olsson
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo