Hoppa till sidans innehåll

Information inför den nya tävlingssäsongen

07 AUG 2013 08:26
Under fliken Nyheten listas alla nyheter inför kommande tävlingssäsong! Sprid gärna detta till alla i er förening!
 • Uppdaterad: 20 MAR 2018 09:13

Det är många nyheterna inför den kommande tävlingssäsong, dessa listas längst ner i denna nyhet och är rätt omfattande. Vi ber därför samtliga föreningar att ta sig tid att gå igenom dessa ändringar samt hjälpa till att sprida detta så vi får ett lika bra tävlingsklimat denna säsong 2013/2014 som tidigare säsonger, där alla tävlar på lika vilkor!

 

Onlineanmälan

Onlineanmälan till tävlingarna kommer vara obligatoriskt till samtliga Badminton Sweden arrangemang. Det betyder att anmälan görs via Tournament Planner och ett lösenord som varje förening måste beställa, detta görs via This is a mailto link

Övriga föreningar som vill ha onlineanmälan till sina tävlingar kan självklart också ha detta med omedelbar verkan. En manual, både för arrangör men också för anmälare är under framtagande och är klar inom kort!

För att onlineanmälan ska fungera fullt ut så måste föreningen först ha sökt licens för de spelare man tänkt anmäla via onlineanmälan, annars dyker spelaren ej upp över anmälningsbara spelare. Så sök er licens nu!

Läs mer om onlineanmälan här samt ladda hem den engelska manualen som finns!

 

Licens

Licensen som man hade föregående gäller till den 15 september 2013, dock så bör man ändå snarast ansöka om sin licens för innevarande säsong, både så att Sverigerankingen blir korrekt samt för att man ska kunna anmälas via onlineanmälan. Licensen man söker för säsongen 2013/2014 gäller numera endats till 30/6 2014! Så sök er licens nu!

 

Sverigerankingen/seedning

En modifierad sverigeranking med delvis ny beräkningsgrund har nu publicerats, fortfarande är vi inte 100% nöjda och en justering kommer ske under augusti. Dock är det alltid Sverigerankingen som gäller vid seedning till tävlingar. Exakt vad som gäller gäller kan du läsa här!

 

Domarutbildning

Badminton Sweden har tagit fram en webbaserad domarutbildning som du kan hitta här! Vi uppmanar alla, spelare, ledare, föräldrar att göra denna och sedan hjälpa till med att vara domare i sin lokala förening!

 

Nyheter inför kommande säsong!

 

 

Följande beslut är fattade inom Lag

 1. För Lag-SM ungdom har förening efter dispensansökan möjlighet att låna in max 2 spelare. Spelarna som lånas in får ej inneha en högre ranking än spelare i föreningen i samma åldersklass. Klubb som har tre spelare eller fler på topp 60 i aktuell klass på Sverigerankingen får inte låna in spelare. Regeln gäller även övergång under säsong. Dispens av spelare som under säsong bytt bostadsort.

 2. Borttagande av administrativ avgift gällande missad anmälan av domare, 2 000 kr. Strykning av Seriebestämmelserna § 8.2.2.4 "Den förening som inte anmäler "sin domare" i tid måste betala en administrativ avgift på 2 000 kr till Badminton Sweden" och § 8.2.2.8 " Om arrangören kan ordna med domare för en förening som ej har egen sådan med sig, ska arrangören ersättas med 75 % av den administrativa avgiften om inte annat överens kommes."

 3. From säsongen 2013/2014 så tillåts svenska spelare att spela i seriespel, både i Sverige samt i utlandet. Ett regelverk för hur detta ska fungera håller på att tas fram.

 4. Tre lag får ingå i ett Team-lag, dock ska det finnas en georgrafisk närhet, och ett samarbete klubbarna emellan.

 5. Lån av spelare till serielag har man sagt att man får låna max 2 spelare. Detta gäller även i div.1 och elitserien från säsongen 13/14.

 6. Det ska till hösten 2013 startas upp en ungdomsserie med ett nationellt koncept. Det kommer startas upp två serienivåer, en Nybörjar Team Cup (nytt namn kommer) och en Rookie Team Cup med Sudirman cup upplägg. Inbjudan arbetas med just nu. Spelas i distrikt med slutspel i regionsnivå. Vinnarna i regionsslutspelet ska få en morot att anmäla sig till Lag-SM ungdom.


Följande beslut är fattade inom tävling

 1. Backcoachning för U9 och U11 är borttagen from säsongen 13/14. Dock är coachning tillåtet vid 11 och setbyte. (Backcoachning är coachning emllan bollarna under en match)

 2. En spelare som lämnar WO i en tävling får ersättas av annan spelare, även om denna påverkar seedningen, detta för att minimera WO-matcher.

 3. Vid oanmäld WO till tävling har arrangerande förening rätt att fakturera dubbel startavgift till spelarens förening.

 4. Vid ej publicerad WO från förening i TP så har Badminton Sweden rätt att ta ut en administrativ avgift på 1.000 SEK av förening.

 5. U22 klassen är borttagen från Badminton Sweden, inkl U22 SM.

 6. Elit/U19. Topp 10 på senior-sverigerankingen är ej tillåtna att deltaga (gäller ej U19 och U17 spelare, endast seniorspelare) samt tävlingen ska spelas i +2-pool.

 7. Klubbdomare, att samtliga som får sanktion för en tävling måste utbilda minst 3 klubbdomare per tävling (liten förening 1-50 medlemmar) eller 5 klubbdomare (51-200 medlemmar) eller 6 klubbdomare (201 ->) i Badminton Swedens nya interaktiva klubbdomarutbildning.

 8. Utländska ungdomar (U13-U17) tillåts delta i svenskt individuellt mästerskap under förutsättning att de tillhör en svensk förening och har varit folkbokförda i Sverige minst 6 månader.

 9. Krav för första matchstart är tidigast 09.00 bådabåde lördag och söndag.

 10. Krav för senaste tid för matchstart är till kl. 19.00 på lördagen och 17.00 på söndagen

 11. Fredagsspel är EJ tillåtet om man inte har fått detta sanktionerat av Badminton Sweden och då ska det tydligt framgå i inbjudan.

 12. Om 50% eller fler skulle lämna WO i en klass har arrangören rätt att seeda och lotta om. När det är mindre än 3 dagar kvar till tävling får inga ändringar göras.

 13. Alla A-B-C tävlingar har samma nivåreglering, dvs en nivå 4 i den nya nivåregleringen.

 14. Rookie Tour som är en Tour för nivå 2 spelare, utökar från Stockholm och ska inplemeteras och köras i samtliga regioner.

 15. Wilson Junior Tour U13-U17, endast de 32 bästa i singel och 24 bästa i dubbel/mixed ska ges plats i dessa tävlingar. Sverigerankingen styr detta. Utöver detta kan utländska spelare ges plats.

 

Följande beslut är fattade inom Arrangemang/Tekniska funktionärer

 1. Onlineanmälan ska gälla vid samtliga Badminton Sweden arrangemang from kommande säsong. De tävlingar som i övrigt vill ha onlineanmälan ska ges tillåtelse att ha detta.

 2. En ny nivåindelning för svenska juniortävlingar är framtagen

 3. De 8 bästa resultaten under den senaste 12-månaders perioden räknas (tidigare 10)

 4. Seriespelet kommer att införas i rankingen. Exakt hur poängen kommer att delas ut och när utvecklingen är genomförd så att serien kan ingå kan vi idagsläget inte avgöra. Serien kommer att räknas som en tävling över hela säsongen av de 8 man kan tillgodoräkna sig.

 5. En föräldrautbildning ska tas fram och genomföras vid minst 6 tillfällen under säsongen i hela Sverige. Detta för att ge föräldrar bättre insyn i hur man coachar, regler samt hur man kan hjälap sina barn till framgång på flera olika sätt, samt att stävja hets osv.

 6. En ny interaktiv klubbdomarutbildning har tagits fram som skapar en större regelkunskap hos både tränare, aktiva och tävlingsledare.

 7. Ett led i att höja statusen på våra arrangemang har ett nytt SGP koncept arbetats fram, där prispnegarna är högre och omfördelade och där Badminton Sweden skjuter till medel till vinnarna om arrangören har en prissumma på över 40.000 SEK.

För frågor kring de nya förändringarna ovan kan ni kontakta This is a mailto link

 

Skribent: Simon Ottosson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo