Hoppa till sidans innehåll

Tournament Planner

14 OKT 2010 21:15
Här finns information om det tävlingsadministrativa systemet.
  • Skapad: 14 OKT 2010 21:15

Länk till Badminton Swedens TP-sida

Nuläge
Badminton Swedens styrelse har beslutat att vid våra ”Badminton Sweden-arrangemang” säsongen 2010-11, där poäng räknas till SGP- eller YJT-rankingen, så skall tävlingsadministrationsprogrammet Tournament Planner användas. De tävlingar som avses är SM-tävlingarna (7 st), senior-SGP (5 st), Elit U19+Senior (4 st), Riksklass U17 (4 st), Riksklass U15 (4 st), Riksklass U13 (4 st) och Svenska Cupen individuellt. Vid övriga tävlingar bestämmer arrangören vad man vill använda. Det gäller bl a Rikskvalen, "vanliga" Elit, A, B, C och ungdomstävlingar.

Denna säsong så har programmet använts vid Täby Open SGP, Täby Rikskval U13, Uppsalas Rikskval U17/U15 samt Got Elit (YJT). En kurs hölls den 7/9 i Göteborg och en hålls i Täby den 14/10.

Programmet
”TP” laddas ner via webben och en klient läggs upp på datorn. Det är denna klient som används under tävlingen. För att kunna använda programmet fullt ut, krävs att man har en laddat en licens. Se nedan.

Licenser
Licenser har införskaffats och distribuerats till de ovan berörda arrangörerna. Licensen ställs till förfogande utan kostnad, men observera en licens får bara användas för den klubb den är utställd. Man kan ha en licens på flera datorer, men som sagt bara för föreningens tävlingar.  Om annan förening är intresserad att använda Tournament Planner till sin tävling, så fyller man i formuläret på Badminton Swedens TP-sida
• Klubbnamnet
• Kontakt person
• Kontaktpersonens adress med postnummer
• Klubbens mail-adress
• Vilket distrikt klubben tillhör

Licensen ställs till förfogande utan kostnad. Var ute i god tid, minst en och en halv månad innan tävlingen, så att vi hinner skicka ut licensen.

Inför 2011-12
Målsättningen är att till säsongen 2011-12 kunna ha ett rankingsystem i drift baserat på så många tävlingar som möjligt i landet, ej bara SGP och YJT, men för att det skall fungera så behövs det att arrangörerna använder Tournament Planner.

Information
http://www.tournamentsoftware.com/ som är TP:s hemsida, så kan man få en mängd information om produkten. Man klickar på Tournament Planner på högra sidan, så finns det produktinformation, videos hur man gör olika moment mm. Man kan också få upp en av våra tävlingar, skriv in t ex SM U22 under ”Find tournament”, så kan man se resultaten från i våras. Man kan välja om man vill se lottningsschemat eller listan med matcherna mm.


Instruktion
På hemsidan ovan så finns en omfångsrik manual man kan ladda ner, den är på engelska och har 180 sidor.

En väldigt kortfattad instruktion på svenska har tagits fram med information om hur man sätter upp en tävling, anmäler spelare, lottar, tidsätter och använder under själva tävlingen. Den är på 7 sidor. För pool-spel finns en lathund med paramet¬rar för inställning av ”antal pooler” och poolstorlek för de olika fallen med 4-pool resp 3-pool. Dessa finns på Badminton Swedens TP-sida.

Kurser
En kurs med genomgång av Instruktionen ovan kommer att hållas på några orter. I Göteborg skedde detta den 7/9, i Täby den 14/10. Fler kurser kommer att hållas vid behov. 

Punkter under behandling
Vid vårens användande så upptäcktes att programmet saknade några av de funktioner vi haft i dagens program. Problemen har rapporterats till leverantören och vi hoppas att de skall kunna åtgärdas. Tills vidare gäller dock att vi får acceptera vissa brister i programmet.

• Slutspel vid poolspel med +2-pool. Dagens lottningsprogram lottar efter att poolspelet är klart ut var pool¬tvåorna skall inplaceras. Med TP så gäller att slutspelet är färdiglottat i samband med lottningen och man kan se var pool-tvåorna kommer in i förväg.
• Numrering av poolerna. TP använder en annan numrering av poolerna. Pool A har den 1:a seedade och är alltid överst, Pool B har den 2:a seedade och är alltid underst. Pool C och D innehåller de 3-4:e seedade osv. Detta får vi anpassa oss till.
• Klubbtillhörighet vid poolspel. TP tar inte hänsyn till klubbtillhörighet i slutspelet. I poolspelet så placeras spelare från samma klubb ut i olika pooler så långt det går, men hänsyn tas inte till var segraren i poolen kommer i slutspelet, vilket gör att idag så kan en klubb med två spelare som båda vinner sina pooler, hamna på samma halva i slutspelet. Detta är internationell standard. Vi har dock bett om en ändring för svenska tävlingar på denna punkt men den finns inte idag. Man kan manuellt gå in och rätta upp detta men med många pooler och spelare från samma klubb, så är det inte helt enkelt.
• Utplacering av 3 resp 4-pooler när komplement behövs. Om man t ex har 25 deltagare, och har 4-pooler, så kommer vi få tre 3-pooler som komplement. Då kommer TP placera dessa i Pool A, B och C. I vissa fall stämmer detta inte överens med vad som står i Tävlingsledar¬handboken. Nackdelen med TP:s modell är att man kan få situationer i slutspelet, där en av spelarna har spelat två matcher mer än vad motståndaren gjort.
• ”Utformningen av kvalspel” skiljer sig i vissa fall i TP och Tävlingsledarhandboken.
• Det finns ej ett genomgående matchnummerbegrepp i TP. Med matchnummer i TP menas en numrering enbart i den klassen.
• Vid spel i olika hallar, vill man kunna ange att semi- och finaler skall spelas i annan hall. Idag kan man bara ange hall för hela slutspelet. Det går dock att komma förbi detta med lite knep.
• Presentation av lottningen i ett pdf-program går inte idag. Man kan ta ut en Excel-fil över lottningen. Där kommer vid Cup-spel en klass att ha en flik, vid pool-spel så är det en flik för poolspelet och en för slutspelet.
• Idag kan man ta ut Domarprotokoll på en A4-sida. Motsvarighet till Matchprotokoll med 2/A4-sida finns inte idag, men arbete pågår med detta.
 
Vad kommer framöver
• Persondatabas. Som grund vid anmälan till tävlingar, så skall vår databas hos RF användas. Den är ju nu under nyupplägg via Idrott-on-Line Klubb. Det kräver att samtliga föreningar lägger upp sina spelare i denna databas, så att de kommer med i databasen som TP kommer att hantera. När detta fungerar fullt ut så får vi en automatisk licenskontroll.
• Tävlingsanmälan via webb på klubbnivå med lösenord är under framtagande bl a efter beställningar från BWF och BEC. Vi räknar med att det kan tas i bruk till vårens SM-anmälningar.

 

Länk till Badminton Swedens TP-sida


/Janne Samuelsson

Skribent: Magnus Fantenberg

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo