Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Två viktiga nyheter från 1 jan för alla föreningar i landet

19 DEC 2019 10:27
Vid årsskiftet träder två viktiga beslut i kraft som berör alla föreningar i landet. Dels blir barnkonventionen lag och dels ska föreningar begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs för att jobba med barn/ungdomar.
  • Skapad: 19 DEC 2019 10:27

Från och med 1 januari 2020 blir FN:s barnkonvention lag i Sverige. Redan i dag står det RF:s stadgar - som alla specialidrottsförbund och föreningar som är medlemmar i RF är skyldiga att följa - att all idrott för barn ska utgå från barnkonventionen.

För att vara säker på att leva upp till det bör man som badmintonförening säkerställa att verksamheten lever upp till det som står i:

RF:s stadgar

Anvisningarna för barn- och ungdomsidrott

Badmintons Sweden värdegrundsdokument Badminton Vill!

Här även finns en sammanfattande guide om vad barnkonventionen innebär och hur det påverkar idrottsrörelsen.
 

Krav på registerutdrag

Riksidrottsmötet 2019 tog beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs eller har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. 

Beslutet träder i kraft den 1 januari 2020. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.

Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av våra allra grövsta brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

Om du behöver mer information, gå till sidan med frågor och svar om registerutdrag.

Mer om registerutdraget finns att läsa i materialet “Skapa trygga idrottsmiljöer”.

Ansök om registerutdrag på Polisens webbplats.

Här finns lathund för idrottsföreningar (IF) om hantering av registerutdrag.

Skribent: Johan Lundberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo