Hoppa till sidans innehåll

Tävling


När man tränat badminton en tid är det kanske dags att prova på att tävla. Ibland har hemmaklubben själv någon lämplig tävling eller så kan man åka till någon annan klubb i närheten som bjuder in. Inbjudningar sitter ofta på anslagstavlan i hallen eller klubben.

En bra överblick över alla tävlingar finns får man via Tävlingskalendern hos Svenska Badminton förbundet. Kolla med tränana om rekommenderade tävlingar, ibland görs klubbresor till tävlingar. Missa inte tillfället att åka på dessa! Anmälan till tävling görs normalt via den lokala klubben.

I badminton tävlar man åldersindelat i ungdomsklasser och man kan spela en eller flera kategorier: singel och/eller dubbel och/eller mixeddubbel. Har man ingen partner i dubbel eller mixeddubbel kan man alltid anmäla sig ändå med en ”Öppen” anmälan. Tävlingsledningen försöker då alltid i den mån det går att para ihop spelare som anmält sig öppna.

Tävlingarna är indelade i olika nivåer baserat på tidigare tävlingsresultat. Detta beskrivs här.

Vad gör jag när jag kommer till tävlingen då..?

På tävlingsplatsen finns det ett sekretariat som samordnar under tävlingsdagen. Man behöver inte anmäla att man kommit (Det förutsätts att man avanmält om man måste utebli). Startlistor finns i regel uppsatt i anslutning till banorna. Man får inte någon fast bana att spela på utan man får vara observant på vad speakern ropar ut i högtalaren.

Måste jag kunna spelreglerna om jag ska tävla..?

Ja, men bara i stora drag. Du behöver kunna vilka linjer som gäller och var du ska stå när du servar. Matchen har ingen domare utan spelarna ser själva till att spelreglerna följs. Det är också så att en av spelarna i matchen ska vara siffervändare i nästa match. Att vara siffervändare innebär inte att man är domare, men man behöver kunna reglerna i stora drag. Om man är oense om t.ex en boll är ute eller inne brukar bollen spelas om. Om du inte vågar vara siffervändare bör den som följer med dig till tävlingen vara beredd på att ställa upp. Säg gärna till i sekretariatet om du aldrig vänt siffror förut så visar de hur du ska lämna in resultatet när matchen är klar.

Sist men inte minst…

Det är jättekul att tävla och ofta åker fler från klubben till samma tävlingar. Hoppas just Du känner dig redo för att prova? Fråga gärna din tränare om du känner dig osäker på något.

 

Källa: BMK Racket

Uppdaterad: 09 AUG 2018 02:41 Skribent: Kenneth Schulz
E-post: Adressen Gömd

.

räknare
besöksräknare
Antal besökare fom 2010-05-03

Postadress:
Västergötlands Badmintonförbund
x
504 30 Borås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: vastergotlandbadm@ou...

Forza logologologologo logo