Hoppa till sidans innehåll

Gymnasiestudier


Badmintongymnasier

Det finns två olika möjligheter för elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet: Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). RIG har riksrekrytering medan NIU har lokal/regional antagning.  

Kombinationen elitidrott och utbildning är en viktig grund i den svenska idrottsmodellen. Varje elitidrottare ska ges möjligheter att satsa helhjärtat på sin idrott, men lika viktigt är att kunna kombinera satsningen med en gymnasieutbildning. Det ger elitidrottaren förstärkta möjligheter att vidareutbilda sig och att komma in på arbetsmarknaden under eller efter avslutad karriär.

Elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet kan välja mellan Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Elever på både RIG och NIU går ett vanligt gymnasieprogram, med ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700 poäng. Studierna är anpassade för att kunna träna och lära elitidrott på dagtid. Till elevernas hjälp finns kompetenta lärare med spetskunskaper inom de specifika idrottsgrenarna.

Du som siktar mot internationell elitnivå rekommenderas att söka Riksidrottsgymnasium (RIG), som finns i Uppsala och Göteborg.

Du som siktar mot nationell elitnivå rekommenderas att söka Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) som finns på följande orter:

Göteborg, Trollhättan, Jönköping, Umeå, Täby, Malmö, Uppsala och Halmstad. Falköping går inte att söka från HT2021.

Anmäl dig till RIG och NIU via denna länk till ansökningsformulär.

Uppdaterad: 24 NOV 2020 19:53 Skribent: Åsa Strindlund
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo