Hoppa till sidans innehåll

Maria Jönsson och Robin Lundgren certifierade Level 2-tränare efter tuff vecka i Slovenien

17 JUL 2017 17:16
Under årets Summer School i Slovenien deltog två svenskar i Coach Level 2-utbildningen, Maria Jönsson från Kävlinge Furulund och Robin Lundgren från Spårvägen.
  • Skapad: 17 JUL 2017 17:16

Maria Jönsson från Kävlinge Furulund och Robin Lundgren från Spårvägen blev båda certifierade Level 2-tränare under en mycket intensiv utbildningsvecka i slovenska pärlan Podčetrtek. Kursen pågick i sju dagar från tidig morgon till kväll, med mycket planering och givande diskussioner utanför schemalagd tid. Badminton Europes Summer School är framför allt ett träningsläger för badmintonungdomar som kombineras med tränarutbildning, vartannat år Level 1 och vartannat år Level 2. De dryga 40 spelare som deltog i träningslägret utgjorde samtidigt träningsobjekt under de 24 tränarnas praktikpass.

Maria Jönsson med spelargrupp Summer School 2017

Maria Jönsson med spelargrupp under Summer School i Podčetrtek.

-Grattis till Coach Level 2-certifikatet, Maria Jönsson! Hur har veckan varit?

-Helt fantastisk!

-Hur upplevde du nivån på Coach Level 2?

-Väldigt hög nivå. Flera av deltagarna var u-landslagstränare eller representanter för de nationella förbunden.

-Något särskilt du tar med dig i din roll som tränare?

-Massor av saker jag ser annorlunda på nu, t ex noggrannheten i träningsplaneringen.

-Vilket moment var svårast?

-Taktikdelen var de allra hårdast med, gällde att ställa om tänket som spelare till hur jag som tränare ska bygga upp övningar med valmöjligheter.

-Vad tycker du om upplägget att delta i en tränarutbildning i en hel vecka jämfört med uppdelat på flera helger?

-Mig passar det väldigt bra att köra allt under en vecka. Då kan man hålla full fokus och koncentration enbart på kursen, annars kommer mycket annat emellan. Plus att man hinner lära känna de andra tränarna på ett annat sätt, man blir ganska tighta under en vecka.

-Du är ju inte bara tränare utan även en av Badminton Swedens tränarutbildare. Vad har du på gång under kommande säsong?

-Efter att ha gått tre tränar- och instruktörsutbildningar detta år ser jag nu fram emot att ägna mer tid åt att hålla tränarutbildningar. Det blir Badminton ABC, Shuttle Time och Coach Level 1, flera föreningar och distrikt i södra Sverige har redan hört av sig.

Robin Lundgren feb 2017

Robin Lundgren, innehavare av BWF-certifikat för både Coach Level 1 och 2. 

-Grattis Robin Lundgren, hur känns det att vara certifierad Coach Level 2-tränare?

-Jätteskönt och roligt. Det är mycket bättre än förut, detta att man inte automatiskt blir godkänd om man går en kurs. Nu måste man hela tiden leverera och då betyder det mycket att i slutändan bli godkänd.

-Hur skiljer sig Level 2 från Level 1, som du gick i vintras?

-Den här kursen är längre, sju dagar jämfört med fyra. Större fokus på tekniken nu, vi gick igenom alla slag och fick mycket feedback från kursledarna. Andra viktiga bitar var taktisk progression i övningarna och årsplanering av träningar.

-Vilket moment var svårast?

-De var stenhårda på taktikdelen. Jag hade förberett mig genom att läsa kursboken och lite annat så det kändes bra ändå.

-Hur kommer du att använda det i din roll som tränare?

-Jag kommer att lägga in taktikmoment i övningarna tidigare än vad jag gjort i träningsgrupperna förut. Har tänkt att spelarna varit för unga men inser nu att det är bra att de börjar tänka på valmöjligheter ännu tidigare.

-Vad tycker du om upplägget att delta i en tränarutbildning i en hel vecka jämfört med uppdelat på flera helger?

-Föredrar att få allt avklarat på en gång. Och det var väldigt bra att kunna sitta med de andra tränarna på kvällarna och diskutera och få feedback på sin planering. Man lär mycket av varandra och har samtidigt mycket kul!

-Vad är ditt nästa steg i utvecklingen som tränare?

-Fortsätter att jobba på som tränare, kommer även att gå Teknik och Taktik Clinic under Utbildningshelgen på Bosön för att finslipa lite extra. Tom Causer som var kursledare på Summer School kommer att hålla föredrag på Bosön, det ser jag fram emot. Sen blir det förhoppningsvis Level 3 i framtiden.

Läs dagrapporterna med foton och videoklipp från Summer School här:

Day 1  Day 2  Day 3  Day 4  Day 5  Day 6  Day 7

Skribent: Åsa Strindlund
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

logologologologologo