Hoppa till sidans innehåll

Göteborgs Tränarakademi på studiebesök i Ålborg

01 NOV 2016 19:29
I våras besökte Göteborgs tränarakademi Danska förbundets träningscenter i Bröndby. Den gångna helgen var det dags för ett nytt studiebesök i Danmark!
  • Skapad: 01 NOV 2016 19:29

Denna gång valde Tränarakademin att åka till Ålborg för att träffa Morten Bjergen, välkänd ungdomstränare samt skapare av Best On Court, Miniton och Teknika-koncepten i dansk badminton.
 
Under fredagseftermiddagen träffade vi Morten Bjergen på Triton Badmintonklubb, en av dansk badmintons mest traditionsrika föreningar, som genom åren fostrat en mängd världsstjärnor. Vi började med att Morten mycket ingående beskrev strukturen och syftet med Best On Court, från start upp till dansk ungdomselit U13-U15. Dessutom förklarade han hur de jobbar med rekrytering, samarbete/samverkan och kordination mellan föreningar och framförallt mellan tränarna.
 
En mycket intressant reflektion var att Morten ansåg att det ej finns en röd tråd från det danska badmintonförbundet och dess seniorlandslagsverksamhet i Bröndby/Köpenhamn, utan att det är föreningarna, och framförallt en grupp på ett antal mycket starka och kompetenta tränare ute i landet som genom ett brett och ömsesidigt samarbete driver dansk talangutveckling genom föreningar och distrikt.
 
Efter denna genomgång fick vi bevittna en träning med de bästa ungdomarna från U13-U17. På denna träning deltog ca 20 spelare, med en generellt högre och jämnare nivå än vad vi hittar på någon klubbträning i Sverige i motsvarande ålder. Innehållet på själva träningen under fredagskvällen var inget nytt för någon av oss svenska besökare. Dock gjorde vi alla samma observation, att det från första till sista minuten under det två timmar långa passet var oerhört hög kvalitet och koncentration! Alla lyssnade och gjorde sitt absolut bästa i exakt varje moment. Ingen lek, stoj, lämnade av bana, sittande brevid, utan alla var med till 100 % hela tiden! Dessutom kunde alla ungdomar hantera matning såväl tekniskt som koncentrerat, så att det blev matat till kompisen på andra sidan med högsta kvalitet. Oerhört intressant, då detta är grundläggande för att våra spelare ska få ut så mycket som möjligt av varje minut vi tränar! 
 
På lördagsmorgonen hade vi samling i Svendstrup, en ungdomsförening några kilometer utanför Ålborg Centrum. Vi började med att Morten beskrev det kommande Best On Court-passet och genomförandet i detalj. Efter detta fick vi bevittna ett Best On Court-pass med ca 25 barn i 4-7-årsåldern och 25 föräldrar som samtliga tog aktiv del i passet, ledda av Morten och hans assisterande tränare. Efter träningens slut avslutades vår vistelse i Ålborg med en sammanfattande diskussion med Morten.
 
Förutom våra träffar och besök med Morten och två olika typer av ungdomsträningar, hade gruppen intressanta samtal ledda av Roger och Lalle om hur vi tar med oss dessa erfarenheter, ideer och kunskaper till svensk föreningsbadminton utifrån våra förutsättningar som skiljer sig en hel del från dansk badminton. 
 
Dessutom visade och förklarade Lalle Sologub som är med i kompetensgruppen för tränarutbildningarna, med viss assistans från undertecknad, Badminton Swedens nya tränarutbildningsprogram. Samtliga deltagare var mycket intresserade och imponerade av det nya utbildningsprogrammet och skickade ett stort tack till utbildningsansvarig Åsa Strindlund och övriga som skapat ett komplett och mycket väl genomtänkt tränarutbildningsprogram på 9 månader.
 
Ett antal föreningar i Badmintonsverige jobbar i dag aktivt med Best On Court. Jag har tidigare informerat om GBK:s Best On Court på vår hemsida som ett gott exempel, då Best On Court är en central verksamhet i GBK:s rekryterings- och talangutvecklingsarbete!
 
Vid intresse eller funderingar för att kunna bedriva Best On Court och Miniton på bästa möjliga sätt, ta gärna kontakt med Henrik Malmstedt GBK, eller någon av övriga deltagare från helgens studiebesök i Danmark: Roger Johansson GBF, Lalle Sologub GBF, Erik Bojesson, GBK, Sunniva Aminoff, VF, Tomas Johansson VF, Yvonne Klarsson Falköping, Kalle Overgaard Halmstad, Jens Olsson Trollhättan, Jesper Olsson Trollhättan, Claes Johansson föreningsutvecklare Badminton Sweden.
 
Ett stort tack till Göteborgs Tränarakademi och alla dess deltagare att jag fick ta del av denna intressanta och trevliga utvecklingsresa!
 
Claes Johansson
Föreningsutvecklare Badminton Sweden 
Skribent: Claes Johansson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

logologologologologo