Hoppa till sidans innehåll

Dubbla karriärer - elitidrott och studier

14 JUN 2018 15:17
Varför välja? Riksidrottsförbundet har nu lagt fram nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer. En kombination av elitidrott och högskolestudier. Sportchef Jonas Herrgårdh har varit på kurs hos RF för att få mer information.
  • Skapad: 14 JUN 2018 15:17

Många väljer mellan elitidrott och studier. Men nu finns även möjligheten att kombinera. Till hösten 2018 startar Badmintons Kompetenscentrum (BKC) sin verksamhet vid Umeå Universitet. BKC är ett samarbete mellan Svenska Badmintonförbundet, Umeå Universitet och Umeå kommun som gör det möjligt att satsa fullt ut på badminton och samtidigt förbereda sig för livet efter idrottskarriären.

Nyligen bjöd RF in alla idrottsförbund till två informationsdagar på Bosön och sportchef Jonas Herrgårdh närvade från Svenska Badmintonförbundet.

Jonas, vad var det viktigaste under de två dagarna på Bosön?

- Det var mycket information, studier, utvärderingar, avtalsfrågor och genomgångar av material, men det viktigaste var att man får en tankställare om att detta är en viktig fråga och vi måste bli bättre med information för att öka kunskapen och medvetenheten om möjligheterna till en kombination av elitidrott och högskolestudier. Vi måste även bli bättre i att ge vägledning och ha en kommunikation med de spelare som är intresserade.

Vad är nytt i den nya avtalsperioden för Riksidrottsuniversiteten?

- Det är att det nu finns utarbetade nationella riktlinjer för elitidrottares dubbla karriärer att arbeta efter. Varje RIU måste även ha en DK(dubbla karriärer)-koordinator som ska hjälp studenterna med studievägledning samt vara kontakt mellan student och lärare. Det känns även som att RF sätter mer press på universiteten och vissa av dem är duktiga på att ta hand om elittidrottare.

Vad är viktigt för studenten/spelaren att tänka på?

- Tiden och vad det finns för möjlighet till studiehastighet 20-50 procent. Vilka universitet inom RIU har det program/kurser du är intresserad av. Det är viktigt att läsa igenom kursplanenen som ger viktigt information. Fundera på vad som är bäst, enstaka kurser eller något program, samt att läsa på distans eller på plats på skolan.

Vad är det viktigaste för förbundet i denna frågan?

- Vi pratar mycket om en bra träningsmiljö för spelarna, men i detta fallet med dubbela karrirären så är det att skapa en bra utvecklingsmiljö, en kombination av träningsmiljö och studiemiljö.

Läs mer om Badmintons Kompetenscentrum och dubbla karriärer här

RF:s information om Riksidrottsuniversitet och elitidrottsvänliga lärosäten

Skribent: Martin Ridderstolpe
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

logologologologologo