Hoppa till sidans innehåll

Cirkeln sluten då Jan Åhrbergs Ledarstipendium delades ut i Uppsala

23 MAJ 2017 11:50
Under måndagen delade Badmintonförbundet ut Jan Åhrbergs Ledarstipendium vid en ceremoni i Uppsala. Som första stipendiat mottog Paniz Yousefi utmärkelsen från jurykommittén och Jan Åhrberg själv.
  • Skapad: 23 MAJ 2017 11:50

Ceremonin för utdelandet av Jan Åhrbergs Ledarstipendium ägde rum på Borgen i Uppsala − den plats där Jan Åhrbergs egen badmintonresa började för mer än 50 år sedan. Efter att ha avslutat sin basketkarriär som sextonåring testade han på sporten för första gången på banan högst upp i Borgen.

− Där började min karriär och nu när jag fått dela ut det första stipendiet här är cirkeln sluten på något sätt. Det känns fantastiskt att få göra det efter 55 år inom sporten, säger Jan Åhrberg.

Passionen för sporten gjorde att Jan kom att ägna en stor del av sitt liv i idrottens tjänst. Han var med och startade Uppsala Badminton KFUM (Fyrisfjädern) och blev senare den första anställda i föreningen.

− Jag jobbade med rekrytering till badmintonsporten och åkte runt i skolor och till fritidsgårdar. Mitt första kontor var ett 12 kvadratmeter stort rum en våning nedanför träningsbanan i Borgen, berättar Jan.

Jan fortsatte som tränare i Fyrisfjädern och några år efter att Badmintonförbundet flyttat från Stockholm till Uppsala fick han anställning där 1971. Inom förbundet hann Jan arbeta med bland annat föreningsutveckling, rekrytering och utbildning innan han 1980 blev generalsekreterare. På den positionen satt Jan under 20 år och fortsatte sedan att arbeta inom förbundet fram till 2011 då han gick i pension. Bland annat var han med under Sveriges storhetstid under 90-talet.

− Det känns fantastiskt att ha fått jobba inom badmintonförbundet under så många år. Jag känner att jag har fått mycket förtroende och kunnat vara med och påverka utvecklingen på ett positivt sätt, säger Jan.

2016 donerade Jan Åhrberg en halv miljon kronor till den fond som nu delar ut ledarskapsstipendier. Den första badmintonledaren som fick motta var Paniz Yousefi från Fyrisfjädern. Framförallt tilldelas hon stipendiet för sitt arbete med ett integrationsarbete i Gottsunda. Jurykommittén framhöll också att Paniz satsning på utbildning och utveckling både på det personliga planet och inom badminton, samt hennes styrka att genomföra meningsfulla träningar även under svåra förhållanden gör henne till en mycket värdig stipendiat. 

− Någon så klockren stipendiat till det nyinstiftade ledarstipendiet hade jag svårt att föreställa mig, säger Jan.

Också stipendiaten själv var strålande glad för utmärkelsen.

− Det var jättetrevligt och en jättefin ceremoni. Jag blir inspirerad och vill verkligen att projektet i Gottsunda ska växa så att vi kan få fler träningstider. Bland annat så vill jag få till träningar för bara tjejer som det kan vara svårt att nå ut till annars. Det är ett mål för framtiden, säger Paniz Yousefi.

Skribent: Martin Ridderstolpe
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

logologologologologo