Hoppa till sidans innehåll
Foto: Peter Werner

Träna gärna - men gör det säkert!

26 MAR 2020 09:38
Folkhälsomyndigheten har sedan den 24 mars kommit med flera nya förtydligande rekommendationer för idrott. Idrott- och träningsaktiviteter kan fortsätta, men med stor försiktighet. Träning utomhus är att föredra men idrottshallar kan hålla öppet.
 • Uppdaterad: 03 APR 2020 08:48

Uppdaterad infromation från 16 april:

Efter dialog med Riksidrottsförbundet och olika idrottsförbund ändrar Folkhälsomyndigheten de allmänna råden och tydliggör att matchspel inom barn- och ungdomsidrotten kan genomföras under vissa förutsättningar. Länk till nyheten på FHM.

Barn och ungdomar möts redan i skolorna vilket gör att risken för att nya smittkedjor startas får anses vara liten. Matcher, träningsmatcher och tävlingar kan därför genomföras under förutsättning att de utgår från den föreskrift och de tidigare rekommendationer som myndigheten tagit fram.

Med barn- och ungdomsidrott avses idrott för barn och ungdomar födda 2002 eller senare. I enlighet med de allmänna råden avråder Folkhälsomyndigheten fortsatt från tävlings- och träningsmatcher för vuxna.

Uppdaterad information från 2 april:

Folkhälsomyndigheten förtydligade den 2 april de allmänna råd som omfattar bland annat idrottsverksamheten. Länk till nyhet på RF:s hemsida

Uppdaterad information från 1 april:

Onsdagen den 1 april förtydligade Folkhälsomyndighetens sina nya rekommendationer med anledning av förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer från den 27 mars. Här fanns ett antal punkter som riktar sig till idrottsrörelsen, där de viktigaste var: 

 • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
 • Undvik närkontakt vid idrottsutövande
 • Begränsa antalet åskådare för att undvika trängsel
 • Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande
 • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

Viktigt att framhålla är att idrottsföreningar dock kan fortsätta att träna – så länge de följer Folkhälsomyndighetens riskbedömning och de punkter som anges ovan.

 – Det är viktigt att vi fortsätter bedriva träning i enlighet Folkhälsomyndighetens rekommendationer, både för folkhälsan och för att vi ger barn och ungdomar en fast punkt i en turbulent omvärld, säger Björn Eriksson, ordförande på Riksidrottsförbundet.


Uppdaterad information från 27 mars:

Regeringen meddelade den 27 mars att man tagit beslut om ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Förbudet träder i kraft söndagen den 29 mars och gäller tills vidare.

För idrotten innebär regeringens beslut, i stort, att alla tävlingar och uppvisningar som samlar 50 eller fler personer på samma plats vid samma tidpunkt är förbjudna. Förbudet gäller däremot inte träningsverksamhet i en förening, för dess medlemmar. Men fortsatt gäller att föreningen ska göra en noggrann riskbedömning och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för idrott. Syftet med regeringens förbud – och myndigheternas råd och rekommendationer – är att minska takten av smittspridningen av coronaviruset.

Folkhälsomyndigheten ska återkomma med allmänna råd utifrån regeringens förbud.


Rekommendationer från 24 mars:

Folkhälsomyndigheten skriver i sina rekommendationer att ”fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta”. Myndighetens rekommendation är att träningar, matcher eller lokala cuper inte behöver ställas in med anledning av coronaviruset.

Idrottsytor som simhallar och idrottshallar kan hålla öppet. Ett viktigt tillägg är att aktiviteterna bör anpassas för att minska risken för smittspridning.

Folkhälsomyndigheten ger i rekommendationerna för idrott ett antal råd som riktar sig direkt till Riksidrottsförbundet och idrottsrörelsen. Här är några av de råd som kan vara extra relevanta för badmintonföreningars verksamheter:

Generella råd

 • Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
 • Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället.
 • Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter.
 • Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.
 • Se till att det finns möjlighet att torka av utrustning som används av flera, exempelvis gymutrustning, efter varje persons användning.
 • Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.
 • Undvik trängsel t.ex. vid insläpp av publik på läktare och vid försäljning.
 • Personer över 70 år bör undvika offentliga miljöer och minska sociala kontakter och ska därför inte delta i gruppaktiviteter inomhus.

Speciella råd för inomhusaktiviteter

 • Begränsa om möjligt antalet deltagare i aktiviteterna.
 • Se till att det finns tydlig skyltning av råden om att stanna hemma vid sjukdom och att ha god handhygien.
 • Städa oftare toaletter och ytor som många tar i.

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare en checklista för riskbedömning av mindre evenemang, exempelvis träningar och andra idrottsaktiviteter. De nya rekommendationerna är förtydligande information för att ännu bättre hjälpa idrottsföreningar att ta beslut om sin egen verksamhet.

Riksidrottsförbundet rekommenderar specialidrottsförbund (SF) och idrottsföreningar att även fortsatt göra en riskbedömning enligt checklistan för evenemang, men även utgå från Folkhälsomyndighetens förtydligande råd.

(Källa: RF)

Skribent: Johan Lundberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo