Hoppa till sidans innehåll

Så nära för svenska laget i Junior-VM

02 OKT 2019 21:34
En 3-2-seger mot Tjeckien räckte inte. Sverige blev fyra i gruppspelet i Junior-VM. Men Sverige var bara en match från att bli trea, och till och med en enda match från att vinna gruppen. – Så nära, säger förbundets sportchef Jonas Herrgårdh.
  • Uppdaterad: 02 OKT 2019 21:34

Bilden ovan: Den svenska truppen med spelare och ledare i Junior-VM. Från vänster sportchefen Jonas Herrgårdh, Joel Hansson, Cecilia Wang, Ludvig Petre Olsson, Jessica Silvennoinen, Jakob Ekman, Edith Urell, Gustav Björkler, Filip Karlborg och förbundskaptenen för U19 Tim Foo.  

Sveriges resa i gruppspelet i Junior-VM i ryska Kazan blev en rysare. Gruppen var i förväg sedd som ett riktigt getingbo, och så blev det också.

Sveriges fyra matcher innebar två vinster och två förluster. Vinster med 3-2 mot Tjeckien och 5-0 mot Portugal. Förluster mot starka Frankrike med 2-3 och mot England med 1-4. Gruppen vanns av Frankrike med totalt fyra vinster. Medan Sverige, England och Tjeckien alla slutade på två segrar, och antalet delmatcher fick avgöra placeringarna.

Det innebär för svensk del en fjärdeplats i gruppen, och därmed spel vidare om platserna 25-32. Inte vad Jonas Herrgårdh hade hoppats på.

Men Sverige var inte långt från succé. En vinst mot Tjecken med 4-1 hade inneburit att Sverige blivit trea i gruppen. Och en delmatch till mot Frankrike i öppningsmatchen hade betytt vinst av hela gruppen!

– Vi kan inte låta bli att deppa lite. Så nära vi var. Men sammantaget är lagets prestation klart godkänd. Vi slår två lag, och spelar jämnt med Frankrike och England som är rankade klart före oss, säger Jonas.

– Men det vi saknar är att någon gör en riktigt överraskande insats, höjer sig och vinner en match där han eller hon är nederlagstippade. Vi saknar pricken över i:et.

Redan under onsdagseftermiddagen började spelet om platserna 25-32. Den första matchen vann Sverige enkelt med 3-0 mot Vitryssland. Det betyder att Sverige spelar vidare om platserna 25-28.

Under torsdagen väntar Kanada, ett bra lag som också hade hamnat i en tuff grupp och fick Hongkong, Malaysia och Ryssland före sig.

– Kanada är en stark motståndare. Det blir en intressant och tuff match för spelarna. Men spelar vi på topp kan vi vinna.

Därefter återstår en sista placeringsmatch på fredagen. Alla svenska spelare har deltagit i gruppspelet utom Jessica Silvennoinen. Hon fick tyvärr en oturlig skada dagen före avfärden till Ryssland – en sträckning i en muskel i överarmen. Skadan fick Jessica när hon deltog i ett test för att komma med i SOK:s (Sveriges Olympiska Kommitté) talanggrupp 2022. Samma grupp som Cecilia Wang, Edith Urell och Gustav Björkler ingår i.

– Men till den individuella delen av Junior-VM ska Jessica vara klar för spel, säger Jonas Herrgårdh.

Här följer du lottning och resultat för lagtävlingen i Junior-VM: JRTEAMS

Matcherna i turneringen visas på BWF:s You tube- kanal: BWFYouTube

 

Skribent: Jonathan Falck
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo