Hoppa till sidans innehåll

Mot ljusare tider!

06 JUL 2021 18:00
Förbundskansliet tackar för säsongen 2020/2021 och ser fram emot ett gott nytt badmintonår. Kansliet har sommarstängt 7-30 juli.
  • Uppdaterad: 23 JAN 2022 13:42

Kalendern har passerat årets längsta dag men när vi går in i ny säsong kan vi se fram emot ljusare tider. Förutom en gradvis återgång till normala tränings- och tävlingsförhållanden rivstartar vi 2021/2022 med mycket att se fram emot: Felix Burestedts OS-debut i juli, SM-tävlingar för ungdomar och seniorer och digital utbildningshelg i augusti, veteran SM och Förbundsmöte med verksamhetskonferens i september. Dessutom miljonbelopp i återstartsstöd för aktiviteter i höst som ska återhämta vår verksamhet till den nivå vi befann oss på innan corona.
Låt oss hålla ut den sista etappen av pandemiperioden och sikta på att tillsammans bidra till en stark come-back för Badmintonsverige!

En eloge för enastående engagemang
Den gångna säsongen innebar stora avbräck för våra aktiva och våra föreningar, med inställda träningar och tävlingar, uppskjutna evenemang och uteblivna sociala aktiviteter. Men efter fenomenala insatser av ledare, tränare och ideella krafter i olika funktioner har träningstillfällen coronasäkrats och kunnat genomföras. Träningsgrupper har delats upp i mindre gäng, träningstider har justerats för att undvika trängsel, pass har förlagts utomhus, individuella träningslösningar har skapats och möten och långväga träffar har genomförts på digital väg. Man har oförtrutet tvingats skjuta upp och planera om tävlingar, läger och utbildningar.

Flaggskeppet Victor Swedish Open coronaanpassades in i det det längsta men fick till slut ställas in, Victor Badmintonligan planerades om och kunde slutföras med nytt slutspelsupplägg. Stor möda har ägnats åt att följa och tolka Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets riktlinjer och formulera coronaprotokoll för tryggt genomförande av aktiviteter där det varit möjligt. Vi tar med oss viktiga erfarenheter och hoppas det dröjer innan vi behöver uppleva denna typ av långvariga krishantering igen.
    -En stor eloge till alla som på olika sätt hjälpt till att hålla badminton i gång så att många har kunna fortsätta spela och ha roligt och vilja fortsätta länge till.

Elitutvecklingsmiljö på Eurocenter
Innan det långa tävlingsuppehållet presterades imponerande resultat vid U19 EM, där Sverige vann silver både i damsingel genom Edith Urell och i mixeddubbel med Edith i par med Gustav Björkler. Vill framhålla alla våra hårt satsande elitspelare, som förvisso kunnat träna tack vare statusen som yrkesutövande idrottare men vars möjligheter att tävla varit minimala. Ni ska ha cred för att ni orkat och orkar fortsätta er strävan mot internationell toppnivå trots uteblivna matcher och tävlingar. Mycket gädjande att Eurocenterverksamheten ökar till full kapacitet i och med den nya säsongen, med riktigt god elitutvecklingsmiljö att erbjuda. Vi är många som längtar efter att få se alla spelare in action och unnar er all framgång och mycket nöje på vägen.

Positivt med para
Parabadminton är på framfart med föreningar som prisas lokalt och vi ser ett ökat antal föreningar med parabadminton. Paniz Parallel Play är en satsning som uppmärksammas internationellt och Rickard Nilsson satsar målmedvetet mot nya framgångar, snart i sällskap av fler spelare på internationella tävlingar. 

Stöd för återstart och behålla medlemmar
Hela idrottssverige har ett viktigt uppdrag att hålla kvar våra aktiva i föreningsverksamhet, hela livet. Inte minst under och efter coronapandemin är detta viktigt och regeringen satsar miljardbelopp för att framför allt barn och unga inte ska falla utanför organiserad träning och den gemenskap föreningsidrotten erbjuder. Förutom det kompensationsstöd som föreningar och förbund kunnat söka för uteblivna intäkter och ökade kostnader under pandemin har även ett återstartsstöd introducerats, där Svenska Badmintonförbundet inför kommande säsong tilldelats 3,7 miljoner kronor.
    Återstartsstödet har till syfte att stimulera uppstart av verksamheter efter coronapandemins effekter. I augusti informerar vi om planen för återstart och hur föreningar och distrikt ska involveras i gemensamma insatser för att rekrytera, återrekrytera och behålla medlemmar, med betoning på barn och ungdomar.

Verksamhetskonferens och Förbundsmöte 25-26 september
Som läget ser ut kan vi ses igen till hösten i olika badmintonsammanhang. Ser fram emot en intressant verksamhetskonferens i samband med förbundsmötet på Arlanda 25-26 september, som även erbjuder digital närvaro. På agendan är svensk badmintons nya verksamhetsinriktning och strategi för 2022-2025 där många redan bidragit med synpunkter och där vi fortsätter dialogen i augusti. Uppskattar att så många involverat sig i detta viktiga arbete som är vägledande för vår verksamhet under de kommande åren.

Den digitala dimensionen
Vi på kansliet ser fram emot den nya säsongen med mycket kontakt och samverkan med aktiva, föreningar och distrikt. En positiv erfarenhet vi tar med oss in i 2021/2022 är konceptet digitala träffar. Elit- och landslagsledningen har genomfört många möten och träffar med spelare och tränare och säsongen avslutades med några mycket välbesökta informations- och utbildningsträffar för föreningar och distrikt. Även Topptränarutbildningen har genomförts digitalt under året med stort deltagarantal och hållit i liv i den tvååriga kursen trots att alla praktiska moment senarelagts.
Vi ser det som ett bra och resurssparande sätt att samlas för kunskapsutbyte även framöver, som ett komplement till fysiska träffar. 
Först ut är den årliga Utbildningshelgen som i år erbjuder ett fullspäckat program på distans, helt kostnadsfritt!

Förbundskansliet
På förbundskansliet har under året trotjänarna Thomas Angarth, Jonas Herrgårdh och Christer Olsson avslutat sina anställningar. Glädjande nog är de i varierande grad fortsatt engagerade i badminton och fortsätter att bidra med kunskaper och erfarenheter. Även kommunikatör Johan Lundberg har gått vidare till andra uppdrag och vi hoppas han trivs bra i sin heltidstjänst på Idrottsforskning.se.

Förbundskansliet har flera nytillskott och består inför säsongen 2021/2022 av följande laguppställning:
Förbundschef Åsa Strindlund
Föreningsutvecklare Claes Johansson
Tävling och serieansvarig Mia Thorsélius
Sportchef Per-Henrik Croona
Förbundskapten Oliver Pongratz
Eurocentertränare och FKU19 Amanda Högström (deltid)
Utbildningsansvarig Hannes Andersson (deltid)
Projektledare barn- och ungdomsidrott Thomas Csiffary (deltid)
FKU17 Douglas Lidman (deltid)
FKU15 Behnaz Pirzamanbein (deltid)
Kommunikatörstjänsten är tills vidare vakant.

Förbundskansliet stängt 7-30 juli
Under juli månad är förbundskansliet vid Idrottens hus stängt.

Mejl till This is a mailto link läses dagligen.
Vid brådskande ärenden, mejla This is a mailto link

Skön sommar med OS på schemat
Vill avslutningsvis önska hela Badmintonsverige en riktigt skön sommar med alldeles lagom mycket badminton i hallen, gräsmattan, stranden och via OS-sändningarna från Tokyo. Reportage med Felix Burestedt inför och under OS kommer att publiceras på vår hemsida och i sociala medier. Sprid gärna i era kanaler och kontakter med lokalmedier. Med ökad publicitet i samband med såväl små som stora evenemang växer intresset för badminton och fler kommer att göra oss sällskap i världens bästa idrott.

Soliga hälsningar Åsa Strindlund, förbundschef

Skribent: Åsa Strindlund
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo