Hoppa till sidans innehåll

Parallell Play - Paniz parabadmintonprojekt

04 OKT 2019 14:47
Rollen som Young Change Maker vid Ungoms OS i Buenos Aires 2018 ledde till att Paniz i höst lanserar parabadmintonprojektet Parallell Play. -Be you, be great and play your way to success!
  • Uppdaterad: 04 OKT 2019 14:47

Foto: Paniz Yousefi under utbildning vid International Olympic Academy i Aten, juni 2019.

Under Youth Olympic Games i Buenos Aires förra året deltog Paniz Yousefi som ledare, på uppdrag av Svenska Olympiska KommitténRollen som Young Change Maker ledde till erbjudande från den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) att bidra till samhällsförändring genom idrottI slutet av sommaren kom den goda nyheten från IOK och sponsorn Panasonic: Paniz parabadmintonprojekt Parallel Play var ett av de godkända projekten. 

 Parallel Play

Parallel Play går ut på att starta upp parabadmintonträningar i minst fem föreningar. Två föreningar i Sverige har redan paraverksamheter men behöver utveckla sina verksamheter. Det långsiktiga målet är att ha organiserade verksamheter i fler föreningar för att möjliggöra svenskt deltagande i Paralympiska spelen samt Special Olympics World  Games. De tre klubbar som Parallel Play börjar samarbetet med är Fyrisfjädern, Täby Bmf och BMK Wätterstad. I Jönköping startas parabadmintongrupper under hösten 2019 och Fyrisfjädern och Täby kommer att  stöd med att vidareutveckla den redan etablerade paraverksamheten. 

Parallel Play grundar sig på IOK:s globala målsubstainability development goals. 

De mål för hållbar utveckling som projektet fokuserar på är värdegrundsfrågor som ömsesidig respekt och fair play; förbättrad hälsa samtidigt som man har roligtinkludering genom att träna i samma miljö som andra idrottare; jämställdhet genom att träna tillsammans, oavsett kön eller ålder.  

Alla borde kunna ha det lika roligt på badmintonbanan oavsett förutsättningar, är Paniz paroll, och hon välkomnar alla att vara med och spela. Paniz berättar att det slutgiltiga målet är att ha en bra plattform med minst fem föreningar som bedriver organiserad verksamhet för spelare med funktionsvariationer som vill utvecklas och tävla i framtiden. Dessa spelare blir förebilder för andra.  

Jag är övertygad om att personer med fysiska och intellektuella funktionsnedsättningar kan utveckla sina färdigheter, förmågor och välbefinnande genom badminton och jag är villig att arbeta hårt för att göra parabadminton mer tillgängligt i Sverige, för att jag har sett vilken skillnad det kan göra, avslutar Paniz 

Följ projektet på facebook och instagram: @parallellplay

Länk till artikel om bakgrunden till Paniz projekt: They told her she couldn’t. So she did. 

Länk till artikel om IOC:s godkända projekt.

 

Skribent: Åsa Strindlund
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo