Hoppa till sidans innehåll

Förbundsmötet 2017 - Stort kliv för jämställdheten

01 OKT 2017 22:21
Ökad jämställdhet inom förbundet och nya namn i styrelsen - det är några av punkterna som beslutades om under helgens förbundsmöte. Här följer en rapport om de viktigaste besluten.
 • Uppdaterad: 29 MAR 2018 10:21

Bild: Den nysammansatta styrelsen efter årsmötet. Fr. v. Mikael Nilsson, Elisabeth Bademo, Tommy Theorin (ordf), Peter Sidvall, Mia Lekberg, Peo Johansson, Cecilia Segerqvist Lunell.

Svenska Badmintonförbundet har under helgens förbundsmöte tagit beslut om ökad jämställdhet i styrelsen, bland förbundskaptener och i styrgrupper. Beslutet innebär att könsfördelningen i styrelse, bland förbundskaptener och i styrgrupper ska vara 40-60. Det enligt den proposition som styrelsen lagt och bifölls på årsmötet.

− Vi vill vara ett ledande förbund när det gäller jämställdhet, säger förbundets styrelseordförande Tommy Theorin.

Beslutet att öka jämställdheten inom svensk badminton kommer att träda i kraft de kommande åren. Till verksamhetsåret 2018/2019 kommer styrelsen sättas samman enligt stadgeändringen om att inget kön ska ha mindre än 40 procents representation. Förändringen innebär att styrelsen som består av ordförande samt sex övriga ledamöter ska ha tre kvinnliga och tre manliga övriga ledamöter, något styrelsen redan har idag.

Fördelning om 40-60 mellan könen kommer även de närmaste åren drivas igenom bland förbundskaptener/förbundstränare ungdom och senior och i förbundets fem styrgrupper. Till säsongen 2019/2020 ska målen allra senast vara uppnådda.

− Beslutet är en tydlig markering att vi vill arbeta än mer fokuserat på frågan om en jämställd idrott och ligga i framkant i det arbetet. Vi har en bit att gå även om vi har en sport där killar och tjejer redan tränar och tävlar tillsammans, säger styrelsens vice ordförande Elisabeth Bademo.

Under förbundsmöteshelgen fick deltagarna också delta på ett seminarium på temat jämställd och inkluderande idrott som hölls av Kristoffer Berg från SISU. Bland det som diskuterades var bland annat genusordningen och inbyggda manliga normer där det behövs mycket arbete för att komma till en förändring.

Förbundsstyrelsen fick även nya ledamöter under årsmötet. Mia Lekberg och Peo Johansson valdes in som styrelseledamöter på två år och Mikael Nilsson valdes in som styrelseledamot på ett år. Cecilia Segerqvist Lunell som redan varit ledamot under en ettårsperiod valdes även hon in på en ny tvåårsperiod.

Förbundsordförande Tommy Theorin omvaldes som förbundsordförande tillika styrelsens ordförande på ett års tid.

Skribent: Martin Ridderstolpe
Epost: This is a mailto link
 1. Håller för visso med, men att censurera mitt första inlägg var fel ty det inehåller mycket djupa problem som sopas under mattan. Jämställdhet på SBF nivå är ett påbud från RF och i förlängningen ett krav från det statsbärande partiet. Följer vi deras krav blir det mer klirr i kassan MEN det finns angelägnare interna problem som t.ex. att vi är inga vinnare internationellt längre.

  (Sören Molin 2017-10-04 kl 19:12) Anmäl
 2. Det är viktigt och positivt att frågor kan diskuteras. En del inlägg går dock ifrån ämnet allt för mycket och har kunnat upplevas som kränkande. Vi väljer då att ta bort dessa. Fortsätt gärna att debattera men glöm inte att hålla saklig och god ton.

  (Martin Ridderstolpe, kommunikatör 2017-10-04 kl 13:21) Anmäld
 3. Roligt att se och höra att det läggs resurser på jämställdheten inom vår fina idrott!

  (Emma Svensson 2017-10-04 kl 11:09) Anmäld
 4. Den synnerligen orättvisa könsfördelningen inom vår sport har äntligen lyfts. Det är helt rätt proritering. Lycka till!

  (Sören Molin 2017-10-04 kl 09:46) Anmäl
 5. Hej Vad bra att ni sätter upp och och gå före när det gäller genusrepresentation. Om ni vill ligga riktigt framme så skriver ni inte "kvinnliga och manliga ledamöter utan " person som uppfattar sig som kvinna respektive man”. Då får man med fler personer i denna för mig svårnavigerade genustillhörighet. Så föreslår man att ändra stadgarna för KFUM Sverige. Hälsningar och Lycka till :-) Hans Lenkert Boo KFUM

  (Hans Lenkert 2017-10-02 kl 23:11) Anmäld

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

logologologologologo