Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mark Phelan

Felix Burestedt uttagen till Topp och Talang

18 DEC 2019 11:32
Sverigeettan i herrsingel, Felix Burestedt, är en av tolv idrottare som får en plats i SOK:s stödprogram Topp och Talang.
– De får ett behovsprövat och skräddarsytt stöd för att nå världstoppen, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
  • Uppdaterad: 18 DEC 2019 13:12

Det är årets talangselektioner på Bosön och höstens tävlingsresultat som ligger till grund för uttagningarna. Felix Burestedt är i fint sällskap med flera andra lovande idrottare som tas upp i Topp och Talang. Kända namn som skidskytten Elvira Öberg samt friidrottarna Kalle Berglund, Tilde Johansson och Fanny Roos är några av idrottarna som valts ut denna gång. 

– Det är jättekul och otroligt positivt för mig. Det öppnar upp större möjligheter, t ex vad gäller tävlande. Sen får jag genom detta också tillgång till SOK-resursteam med experter inom olika områden vilket är mycket betydelsefullt, säger Felix Burestedt.   

Stödet ska gå till att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Stödet, som kommer från SOK:s partners, då SOK inte får något statligt stöd för dessa insatser, baseras på en individuell utvecklingsplan där den aktive inom tre till sex år ska nå eller finnas i världstoppen i sin idrott. SOK:s roll är att kvalitetssäkra planer och stöd tillsammans med aktiv, tränare och förbund.

– Beslutet är mycket positivt och ger Felix stora möjligheter att förbereda sig så bra som möjligt, både kortsiktigt mot OS i Tokyo och mer långsiktigt i sin satsning mot att nå den yttersta toppen, säger Jonas Herrgårdh, sportchef på Svenska Badmintonförbundet.  

Felix Burestedt har under det senaste månaderna klättrat många platser på världsrankingen och ligger idag på plats 62. På BWF:s kvalificeringslista för en OS-plats (Race-to-Tokyo) ligger han idag nr 23, vilket innebär att han just nu är kvalificerad för spel i OS. 

Mer konkret kommer Topp och Talang-programmet, förutom det ekonomiska stödet, garantera Felix Burestedt bra sparring och möjlighet till mer tävlande i Asien, samt tillgång till programmets resursteam med läkare, fysioterapeuter, näringsrådgivare, mm.


Fakta: Nya idrottare i Topp och Talang

Från och med den 1 januari 2020 så ingår följande tolv idrottare i Topp och Talang:

Felix Burestedt, badminton
Adam Chartoi, boxning
Johanna Lindborg, brottning
Kalle Berglund, friidrott (1 500 m)
Tilde Johansson, friidrott (längd)
Wictor Petersson, friidrott (kula)
Fanny Roos, friidrott (kula)
David Rumbutis, gymnastik (artistisk)
Robin Hanson, simning
Elvira Öberg, skidskytte
Marcus Madsen, skytte (luftgevär)
Caijsa Henneman, tennis

SOK:s ger idag stöd till cirka 200 idrottare i deras satsning på världstoppen. Det är SOK:s sportsliga ledning – verksamhetschef Peter Reinebo samt sportcheferna Carina Skoog, Anders Wiggerud, Glenn Östh, Thomas Engdahl, Henrik Forsberg och Rikard Grip - som avgör vilka idrottare som får en plats i stödprogrammet.

Skribent: Johan Lundberg
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo