Hoppa till sidans innehåll

Damsingelinitiativ imponerar

01 JUL 2020 13:48
Mattias Borg arrangerar i dagarna ett Damsingelläger för hela 38 tjejer från U13 till seniorlandslag. Överskottet går till Svenska Badmintonförbundet.
  • Uppdaterad: 01 JUL 2020 13:48

I Täby Racketcenter smattrar hopprepen som trumvirvlar mot golvet då ett stort gäng tjejer kör dubbelhopp efter förmiddagens löppass. Mattias Borg har genomfört läger i elva år men har aldrig tidigare samlat så här många spelare. 

-Ännu roligare att det bara är tjejer, säger Mattias. Jag har fått väldigt mycket positiv respons och fick öka antalet platser då intresset var så stort.

Deltagarna, som är från U13 och äldre, tillhör de tjugo bästa i respektive åldersgrupp. Mattias har skapat en mycket inspirerande miljö där yngre förmågor tränar tillsammans med senioreliten med Ashwathi Pillai, Rebecka Kuhl och SOK:s Talang 2022-spelare Jessica Silvennoinen i spetsen.

Förutom badminton- och fyspass ingår även yoga och besök av självaste Christine Gandrup (fd Magnusson) som berättar om sin satsning och delar med sig av sina erfarenheter.

Hur kom det sig att du satsade just på ett damsingelläger?

- Jag var i Japan förra sommaren för att se hur de tränar där och för att utveckla mig*. Det center jag besökte är nivån före landslaget, det vill säga spelarna som är där ligger mellan 15-50 på världsrankingen och kämpar för att komma in i landslaget. Detta center var endast för tjejer, alltså med fokus på damsingel och damdubbel. Jag var själv singelspelare och därför föll valet på singelinriktning vid detta läger.

Hur fick du idén till lägret?

- Jag tänkte att i dessa tuffa tider är det svårt för många klubbar att få till träning och framförallt att få omväxling och kunna spela mot andra tjejer då alla tävlingar är inställda, berättar Mattias.

Du har väldigt generöst valt att skänka allt överskott till Svenska Badmintonförbundet.

- Tanken med lägret är att ge fler spelare möjlighet till bra träning och förhoppningsvis inspiration och motivation inför säsongen, men också att stötta SBF i form av det överskott som blir, förklarar Mattias. Precis som många andra i svensk badminton har jag hög ambition och vill hjälpa spelare att utvecklas, framförallt i dessa svåra tider.

- Detta som Mattias gör är enormt positivt och stort och vi vill uppriktigt tacka honom för vad han gör för svensk badminton och har så gjort under många år, säger Tommy Theorin, ordförande i Svenska Badmintonförbundet. Givetvis kommer överskottet att användas för vidare satsning på tjejsidan, i Mattias anda.

Från att serva till att servera mat är steget inte långt för Mattias. Mattias omsorg och engagemang visar sig då han uppmanar alla att äta rejäla lunchportioner för att få ut mesta möjliga av den hårda träningen.

Tack också till Carin Strömwall och Mikael Mustonen för hjälp med det praktiska, samt assisterande tränarna Richard Kuhl, Emil Johansson och Anton Tjulin.

_______________________________________________________________________________

*Mattias Borg tilldelades Jan Åhrbergs ledarstipendium våren 2019 och valde att använda stipendiet till en utvecklingsresa i Japan.

Skribent: Åsa Strindlund
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo