Hoppa till sidans innehåll
Foto: Torbjorn Jansson

Beslut om Victor Swedish Open tas i mitten av december

30 NOV 2020 19:53
Kommer de lokala corona-restriktionerna i Uppsala försvinna till slutet av januari? Det är den avgörande frågan tävlingsgeneral Stefan Sjöö ställer sig när han planerar inför Victor Swedish Open - Sveriges största internationella tävling.
  • Uppdaterad: 30 NOV 2020 19:53

Årets upplaga av Victor Swedish Open den 21-24 januari i Uppsala går en kamp om klockan. I dagsläget skulle tävlingen inte gå att spela, men tävlingsgeneralen Stefan Sjöö ser hoppfullt på framtiden.

– Enligt Folkhälsomyndigheten ska smittan pika i mitten av december och därefter avta. Därför borde det ha lugnat ner sig fram tills dess att tävlingen ska arrangeras. Ska vi genomföra detta så måste det vara tryggt för alla spelare, ledare och funktionärer. Vi kommer inte göra något som kan öka smittspridningen och få alla att bli oroliga. Det är lite fifty-fifty just nu och vi kommer ta ett definitivt beslut i mitten av december, säger Sjöö.

Även om situationen är väldigt oklar för tillfället så har tävlingsarrangören en genomarbetad och väluttänkt plan för hur hela tävlingen ska kunna bli av på ett så säkert sätt som möjligt.

–Vi bygger en gedigen covidbubbla i samråd med både Länsstyrelsen, polis, smittskyddsläkare och idrottsförbund. Tanken är att alla inblandade bara ska vistas i arenan, på hotellet samt i de angränsande restaurangerna. Inga övriga inomhusmiljöer i Uppsala kommer vara tillåtna. Vi kommer även testa alla spelare på hemmaplan och alla som kommer hit. Dessutom kommer alla få ta tempen innan man går in i arenan, berättar Sjöö och fortsätter:

–Vi vill även kunna erbjuda en möjlighet för eleverna från Sveriges elva badmintongymnasier att komma till Uppsala för en innehållsrik helg med utbildning och toppbadminton, men även för att hjälpa arrangörerna att lösa linjedomarfrågan. Det är dock väldigt osäkert ifall detta kommer kunna bli möjligt. Vi kan heller inte påverka restriktionerna i utlandet och vi vet inte ifall huvuddomarna från övriga länder kommer vilja ställa upp.

Utöver det stora målet om att kunna arrangera tävlingen så vill man även locka ett riktigt starkt startfält. Detta kommer dock enligt Sjöö gå hand i hand med tanke på den nuvarande tävlingsbristen. Samtidigt hoppas han att man genom en lyckad tillställning kan vara en förebild för hela landet i den rådande debatten om idrottsevenemang i coronatider.

– Jag kan tycka att vi ibland varit lite fega med att arrangera idrott i Sverige. Det lätta beslutet är ju att ställa in, men varför ska man göra det lätt för sig? Det pågår en hel del internationell idrott runt om i världen med betydligt fler deltagare. Om vi väljer att köra måste vi dock ha garden uppe, då det kan komma en slägga varifrån som helst. Allt kommer tyvärr handla om corona i slutändan och vi kommer inte arrangera om vi ser minsta risk för ökad smittspridning, avslutar Stefan Sjöö.

Här är länk till sajten för Victor Swedish Open.

Skribent: Viktor Appelqvist
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo