Hoppa till sidans innehåll

TUP-Talangutvecklingsprogram


Badminton Sweden har arbetat fram ett material kring talangutveckling. Riksidrottsförbundet har sedan tidigare haft krav på BS att ta fram en utvecklingstrappa. Detta arbetet har sedan utvecklats till ett talangutvecklingsprogram (TUP).

TUP:en släpps i sin första version i oktober 2012 och materialet kommer kontinuerligt att utvärderas och uppdateras. Samtidigt släpps materialet "Spelarutbildning".

Talangutvecklingsprogram: Version 1.0

Spelarutbildning: Version 1.0

Till vänster finns även länkar till respektive material.

 

Vision med TUP …

… Ska ge alla badmintonspelande barn och ungdomar möjlighet att kunna nå sina högsta möjliga prestationer genom allsidig, omväxlande och utmanande träning i en positiv träningsmiljö.

… Vi vill via konkreta begrepp och riktlinjer såsom träningsinnehåll, träningsmängd, förhållande mellan träning/tävling och förhållanden i vardagen, skapa optimala villkor för alla badmintonungdomar.

 

Syftet med TUP …

… Är ett övergripande dokument för att förbättra talangutveckling inom Badminton Sweden.

… Låta varje individ utvecklas i sin egen takt och se till att så många som möjligt är med så länge som möjligt.

… Skapa en ”röd tråd” inom talangutveckling som ska TUP ge genomtänkta, effektiva och utmanande träningsmiljöer.

… Ska beskriva vilka kapaciteter som tränas genom olika åldrar och efter vilka principer kapaciteterna bör genomföras, som t.ex. teknik, taktik, mentalt och fysik.

… Är ett stöd för spelare, tränare, föräldrar och klubbar i sin strävan att inspirera och utveckla sin klubbverksamhet och spelare.

 

 Vad händer nu?

- Samtidigt med TUP:en så släpps även materialet "Spelarutbildning" som är ett kompletterande material som mer konkretiserar den praktiska träningen i de olika utvecklingsfaserna.

- Informera till så många som möjligt inom Badminton-Sverige att  i TUP:en finns riktlinjer för hur föreningar kan utveckla sin ungdomsträning.

- Utveckla fler kompletterande material. Ett projekt som har inletts är att skapa övningsbank för ungdomstränare.

- Under säsongen ska tränarutbildningsplanen utvärderas och kompletteras med utgångspunkt från Talangutvecklingsprogrammet.

 

Uppdaterad: 20 MAJ 2019 14:30 Skribent: Jonas Rindlaug

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo