Hoppa till sidans innehåll

Seniorlandslag


Bild: Det svenska damlandslaget nådde kvartsfinal vid lag-EM i Frankrike 2020.

Verksamhet

Den ordinarie landslagsverksamheten består av centraliserad träning på Nationella Badmintoncentret (Eurocenter) samt deltagande på internationella tävlingar och mästerskap.

Eurocenter är en viktig del i vår elitstrategi. Där erbjuds spelare i landslagstruppen daglig träning. Spelare i landslagstrupperna som inte har sin träningsmiljö på centret kan även under säsongen träna på Eurocenter efter överenskommelse.

Utbyte med andra nationer/klubbar ska säkra våra bästa spelare optimal sparring. 

Målsättningar landsslagsverksamhet

Förbundets långsiktiga mål att Sverige ska vinna medaljer på internationella mästerskap och jobbar utifrån en långsiktig plan med följande övergripande delmål:

Övergripande mål: 
Individuella medaljer på EM samt konkurrera om medaljer på VM och OS.

Mål satta 2018:

2018-2022

En väl fungerande centraliserad tränings- och sparringverksamhet på Eurocenter (Nationella Badminton Centret), med tillgång till alla stödfunktioner som behövs.

Att utveckla och intensifiera arbetet med yngre spelare på centret och då framförallt U19 landslagsspelare.

 Att utveckla och intensifiera samarbetet med klubbarna, gällande internationell elitbadminton

 

2018-2022

 

   

 

 

 

Mål utveckling av spelarna

Placering bland de åtta bästa i Lag-EM

Individuella medaljer på EM

Tre spelare/par ska nå minst kvartsfinal i individuella EM

Delta på lag-EM i både dam- och herrklassen.

Två spelare/par kvalificerade till OS i Tokyo 2020. 

 

Delmål 1:

Spelare/par topp 50 på världsrankingen i alla kategorier.

Delmål 2:

Spelare/par topp 25 på världsrankingen i alla kategorier.

 

Landslagstrupp struktur

Landslagstruppen består av tre trupper: Elittruppen, Seniortruppen och Utvecklingstruppen. Samtliga spelare i landslagstrupperna måste ha svenskt medborgarskap.

Elittrupp

Elittruppen består av seniorspelare som är med i SOK:s satsning eller har en position på världsrankingen som är på eller nära den högsta nivå som anges i de övergripande sportsliga målen för verksamheten. Vid uttagning beaktas också spelarnas träningsmängd, träningskvalitét, träningsmiljö, ambition/satsning samt utvecklingspotential.

- Uttagning görs av Förbundskapten och Sportchef.

- Förbundet och spelare skriver på ett avtal.

- Förbundet ger ekonomiskt stöd till internationella tävlingar enligt överenskommelse.

- Spelaren erbjuds möjlighet att träna permanent på Eurocenter.

- Spelaren ingår ett avtal med förbundet för hela säsongen, vilket beskriver de egna och förbundets rättigheter och åtaganden. Krav på deltagande på SM och på på två Swedish Grand Prix-tävlingar per år.  

Seniortrupp

Seniortruppen består av spelare över 23 år som har potential och ambition att nå elittruppen och/eller bidrar till att uppnå de övergripande målen för verksamheten. Uttagning görs utifrån en bedömning av spelarens/parets ranking/resultat, träningsmiljö, träningsmängd och träningskvalité, ambition samt utvecklingspotential.

- Uttagning görs av Förbundskapten och Sportchef.

- Förbundet ger ekonomiskt stöd till internationella tävlingar enligt en överenskommelse.

- Spelaren erbjuds möjlighet att träna permanent på Eurocenter.

- Spelaren ingår ett avtal med förbundet för hela säsongen, vilket beskriver egna och förbundets rättigheter och åtaganden. Krav på att delta på SM och på två SGP tävlingar per år.  

Utvecklingstrupp

Består av spelare under 23 år. Vid bedömning av ranking/resultat och utveckling hos spelare/par i utvecklingstruppen ska hänsyn tas till deras ålder. Vid uttagning beaktas också spelarnas träningsmiljö, träningsmängd och träningskvalité, ambition samt utvecklingspotential.  

- Uttagning görs av Förbundskapten och Sportchef.

- Förbundet ger ekonomiskt stöd till internationella tävlingar enligt överenskommelse. Det behvöer inte vara någon skillnad på stöttning till spelare i seniortrupp eller utvecklingstrupp, utan detta baseras på Förbundskapten och Sportchefs utvärdering av spelaren.

- Spelaren erbjuds möjlighet att träna permanent på Eurocenter.

- Spelaren ingår ett avtal med förbundet för hela säsongen, vilket beskriver egna och förbundets rättigheter och åtaganden. Krav på att delta på SM och på två Swedish Grand Prix-tävlingar per år.  

OBS-Team

OBS-Team är ett stödprojekt som pågår till december 2020. Projektet ska underlätta övergången för spelare från U19-landslaget till seniorlandslaget. OBS-Team kan även stötta de spelare som inte riktigt har nivån för en plats i seniorlandslaget, eller spelare med lite långsammare utveckling som kan vara några år äldre. Stöttning kan ske genom träning på Eurocenter, deltagande på internationella tävlingar samt genom individuell utvecklingaplan. Krav på deltagande i alla Swedish Grand Prix-arrangemang.

Uttagning mästerskap

Här kan du läsa om de kriterier som gäller för uttagning till EM och VM, individuellt och i lag.

Utvärdering  

Förbundskaptenen genomför regelbundna utvärderingar av samtliga spelare i landslagstrupperna. Utväderingar och besked om spelarna i trupperna ska ske december-januari och under maj-juni. Utvärderingen baseras på olika parametrar och ger även underlag för den individuella stöttningen till internationella tävlingar. (Bilaga) 

Uppdaterad: 30 JUL 2020 12:50 Skribent: Jonas Herrgårdh

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo