Hoppa till sidans innehåll

Elitprogrammet


Elitprogrammet

Övergripande information om Elit- och landslagsverksamhet, Elitprogrammet. Mer detaljerad information finns under bl.a. under Ungdom och Senior. Elitprogrammet löper från U15 till senior. U13 har ingen landslagsverksamhet och där är föreningsutveckling ansvarig för verksamheten i tätt samarbete med Elit- och landslag. Sportslig ledning (SL), Sportslig ledning Ungdom (SLU), Sportslig ledning Para (SLP) ansvarar för Elitprogrammets verksamhet.

Övergripande mål

Förbundets mål för Elitprogrammet är att Sverige ska vinna medaljer på internationella mästerskap.

Elittruppen och Eurocenter

Spelare som SL anser har extra goda möjligheter att nå förbundets målsättningar på kort och/eller lång sikt blir uttagna till Elittruppen. Elittruppen tränar permanent på Eurocenter i Uppsala och består av ca. 24 platser.

Observationstrupp

Till Observationstruppen, som primärt består av spelare U17-19, tas spelare ut som SL och SLU bedömer ha extra goda möjligheter att bli uttagna till Elittruppen i framtiden.

Para Elit

Spelare som SLP anser har extra goda möjligheter att nå förbundets målsättningar på kort och/eller lång sikt blir uttagna till Para Elitprogrammet. Spelarna tränar primärt i klubbmiljöer och uppmuntras att söka sig till NIU/RIG-miljöer. Uttagna spelare deltar vid förbundets Riksläger tre gånger per säsong.

Rikstrupper

Spelare U15-19 som blir uttagna till Riksläger blir inkluderade i våra Rikstrupper. Truppernas storlek, flexibilitet och kommunikationen till spelarna i respektive trupp skiljer sig åt.

Aktivitetsplan

Inför varje säsong planeras, kommuniceras och publiceras en aktivitetsplan, där bl.a. rekommenderade tävlingar, mästerskap och läger finns.

Lägerverksamhet

För ungdom (U15-19) och Para Elit genomför förbundet tre Riksläger under en säsong. Målsättningen med Rikslägren är att utveckla, utbilda, inspirera och lära känna spelare på hög nationell nivå samt att föra dialog med, utveckla, utbilda och informera klubbar och klubbtränare. 

Lägren ingår i den Svenska Badmintonmodellen och innehåller bl.a. utbildning och information kring idrottspsykologi, nutrition, antidoping, gymnasieprogram, eftergymnasiala studier och förberedelser inför en eventuell Elittruppsuttagning.

Lägerverksamhet i Elitprogrammet följer säsongen (höst/vår). Observera att de internationella åldersklasserna löper kalenderår.

För senior bjuder förbundet löpande in enskilda spelare till Elittruppens träning på Eurocenter för observation, inspiration och sparring. Vid två veckor per år (okt/nov och juni) bjuder förbundet in ett större antal spelare (U17-senior) till Eurocenter, även det för observation, inspiration och sparring. Träningen integreras i Elittruppens träningsprogram.

Mästerskap

Ambitionen är att delta vid samtliga mästerskap, lag och individuellt. Inför varje mästerskap tas en landslagstrupp ut. Förbundet har inga specifika uttagningstävlingar inför mästerskap.

Förbundskaptenens roll, senior (FK) och Centertränare (CT)

Stor vikt läggs på Elittruppens träning på Eurocenter och verksamheten där. Observation av och kommunikation med spelare som ligger i framkant för en eventuell framtida plats i Elittruppen och deras huvudtränare prioriteras.

Förbundskaptenernas roll, ungdom (FKU)

Stor vikt läggs på lägerverksamhet, kommunikation med spelare och huvudtränare samt ledare/coach vid tävlingar och mästerskap. Prioriterat är att följa upp spelarnas utvecklingsområden med råd och praktisk hjälp.

Individuell utvecklingsplan (IUP)

Förbundet använder IUP som ett verktyg i spelarnas och tränarnas gemensamma utvecklingsarbete. IUP:n finns i tre olika varianter där Elittruppen och Observationstruppen använder version 1. RIG/NIU rekommenderas använda version 2 och spelare på Rikslägren rekommenderas använda version 3.

Uttagningar

Ansvarig för uttagningar till tävlingar, läger och mästerskap är respektive förbundskapten. Inför alla uttagningar har SL, SLU och SLP uttagningsmöten. Inför vissa tävlingar i ungdom och samtliga mästerskap tas en landslagstrupp ut. Elittruppen och Observationstruppen har ingen förtur till mästerskapsuttagning.

Detta gäller uttagningar till:

 • Elittruppen
 • Para Elit
 • Observationstruppen
 • Riksläger
 • Mästerskap och tävlingar

För att bli uttagen krävs följande:

 • Inneha svensk spelarlicens.
 • Inneha svenskt pass.
 • Inte representerat annat land i mästerskap under de senaste tre åren (enligt BWF:s Statutes/General Competition Regulations §6).
 • Att uttagen spelare tränar på Eurocenter sista veckan inför lagmästerskap.

Kriterier

Spelare och lag, som anses på kort och/eller lång sikt, bäst kunna bidra till att nå förbundets övergripande målsättningar att vinna medaljer på internationella mästerskap tas ut.

Nedanstående punkter är det förbundet utgår ifrån vid samtliga uttagningsdiskussioner. Prioriteringen mellan punkterna varierar mellan typ av uttagning och åldersklass.

 • Vilja
  1. driv att utveckla sig vid träning och tävling.
  2. livsstil och val som prioriterar sin badmintonutveckling.
 • Nivå, utvecklingskurva och utvecklingspotential*
  1. teknik
  2. taktik
  3. fysik
  4. mentalt
 • Resultat
  1. internationella tävlingsresultat som indikerar på hög internationell nivå.
  2. förmåga att konkurrera och prestera mot olika nivåer av motstånd i olika tävlingsmiljöer.

*Utvecklingspotential med hänsyn till tidigare och nuvarande träningsmiljöer, träningsmängd, träningskvalitet och inte minst vilja att utvecklas.

För antagningar till Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU) används RF:s kriterier.

Prioriteringar och värderingar

Förbundet värderar resultat högre stegvis i åldersklasserna. Resultat närmare uttagningstillfället värderas generellt högre.

Förbundet strävar efter att ta ut fasta konstellationer i dubbelkategorierna.

Förbundet värdesätter en öppen kommunikation och ett samarbete med spelaren och huvudtränaren som visar på vilja att utveckla sig.

Förbundet värdesätter om spelaren, vid tidigare uttagningar, bidragit till en utvecklande och inspirerande tränings- och tävlingsmiljö.

Rankinglistor är endast ett verktyg i arbetet vid uttagningar där gjorda resultat vägs in i helhetsbilden.

 

 

Uppdaterad: 25 JAN 2022 22:54 Skribent: PH Croona
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Forza logologologologo logo