Hoppa till sidans innehåll

Materialinformation


Fjäderboll
En badmintonboll består av fjäder från gås eller anka, samt en skinn- eller plastöverdragen botten av kork. Fjädern är den del av bollen som påverkas mest av fukt och temperatur. Fram till det att bollen ska användas förvaras den bäst i ett utrymme som är ganska svalt, 8-10 grader, och med en luftfuktighet på 70-80%, i ett obrutet och tätt rör.

Fjäderbollar tillverkas i flera hastigheter och benämningen på hastigheten varierar. De vanligaste är:

     76 - långsam
     77 - medium
     78 - snabb

Ett riktmärke är att i vanliga gymnastikhallar används hastighet 76, i större badmintonhallar 77/78 och i mycket stora hallar 78/79. Bollens hastighet påverkas av flera faktorer men främst av hallens storlek och temperatur. En boll blir snabbare i varm och fuktig luft än i sval och torr. Under en turnering kan bollhastigheten därför förändras under dagen och beroende på hur mycket publik som finns i hallen.

Nylonboll
Nylonbollen (plast) bör förvaras på samma sätt som fjäderbollen, svalt och fuktigt. Nylonbollens hastigheter benämns i allmänhet:

     grön - långsam
     blå - medium
     röd - snabb

Racket
Dagens racketar är gjorda av olika typer av konstfibermaterial, men ett gemensamt namn är grafitracket. Racketen består av handtag, skaft och ett huvud med senor. Tjockleken på handtaget är helt individuellt och det viktigaste är att det känns det bra i handen. Tänk på att racketen är en förlängning av armen.

Moderna racketar är extremt lätta och det är inte säkert att en lätt racket är det bästa för dig. Nybörjare och motionärer bör välja en lite tyngre racket, med en tyngdpunkt som ligger närmare racketens huvud, och med ett skaft som inte är för mjukt.

Senorna består idag till 99% av syntetmaterial. Natursena (tarm) är dyr och mycket känslig för fukt, kyla och värme och används därför numera mycket sällan.

Uppdaterad: 2016-06-07 16:58
Skribent: Åsa Svensson
Facebook logo  Twitter logo

 

 

 

Nyheter om badminton i media

 

 Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium

 

 Aktuell ranking Franklin G Medium  
  Resultat Serie Tävling Franklin Medium  
 Tävlingskalender Franklin G Medium

 

 

  

   

Lagom IL-logga

 
 Mindre logga EuroCenter

 

   
   
   
   

 

Yonex Scanworld Viking Line Pool 2 Tusen

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info