Hoppa till sidans innehåll

Tränarutbildningsstegen


Din insats som tränare betyder mycket för svensk badminton. Därför är tränarutbildningar ett prioriterat område i Badminton Swedens verksamhet.

Vi strävar efter att erbjuda bästa tänkbara tränarutbildningsprogram och undervisningsmaterial för att stödja våra föreningar och distrikt i planering och genomförande av badmintonträningar, läger och andra aktiviteter för badmintonspelare oavsett ålder, förmåga och ambitionsnivå.

Målsättningen är att ha välutbildade och engagerade tränare på alla nivåer som har kunskap och förmåga att genomföra badmintonaktiviteter enligt bästa praxis.

Tränarutbildningsstegen

Säsongen 2016/2017 introduceras Badminton World Federations tränarkurser i Badminton Swedens Tränarutbildningsstege. Coach Level 1, Coach Level 2, Coach Level 3 och Coach Level 4 utgör stommen i Tränarutbildningsstegen och kompletteras med de för respektive nivå obligatoriska SISU-utbildningarna Introduktionsutbildning för tränare, Grundutbildning för tränare samt Fortsättningsutbildning för tränare.

Rekommenderade utbildningar på grundnivå är kurserna Badminton ABC och Shuttle Time, som är Svenska Badmintonförbundets respektive BWF:s inledande tränarutbildning för alla blivande tränare och ledare för nybörjargrupper i alla åldrar. Badminton ABC och Shuttle Time är dock inte obligatoriska för den som vill gå Coach Level 1, förutsatt att du har god erfarenhet av badminton som spelare och/eller tränare.

Fördjupningskurser för tränare

På varje nivå -Grundnivå, Tävlingsnivå, Elitnivå och Specialistnivå- erbjuds fördjupningskurser. Syftet med fördjupningskurserna är att varje tränare, oavsett nivå, ska fortbilda sig och utvecklas i sitt tränarskap. Det vill säga, man måste inte sträva ”uppåt” mot högre nivå i Tränarstegen utan kan och bör fördjupa sina kunskaper genom att välja lämpliga kurser i högra kolumnen Fördjupningskurser nedan.

Fördjupningskurserna ska också ses som förberedande inför kliv ”uppåt” i Tränarstegen. Exempelvis kan en Coach Level 1-certifierad tränare behöva delta i Taktik Clinics för att erhålla nödvändiga förkunskaper för att klara Coach Level 2-utbildningen.

Beslutet om ovanstående utbildningsstruktur fattades av Badminton Swedens Utbildningsgrupp (Jonas Rindlaug, Patric Oskarsson, Marcus Bergh och Åsa Strindlund) i maj 2016 och en kompetensgrupp bestående av Thomas Aidehag, Yvonne Klarsson, Jens Eriksson, Kent Kotte, Peter Axelsson, Lars Sologub, Elisabeth Bademo, Claes Johansson och Åsa Strindlund har granskat och bidragit till den slutgiltiga utformningen av Tränarutbildningsstegen och tillhörande fördjupningskurser. Utöver dessa namn har ytterligare personer tillfrågats och inkommit med synpunkter inför arbetet med utbildningsfrågorna.

Utbildningsgruppen beslutade 2017-08-24 att Shuttle Time-utbildningen skulle flyttas från högerspaltens fördjupningskurser till att ligga ovanför Badminton ABC, som rekommenderad kurs för alla ledare och tränare för nybörjargrupper.

Vid frågor, kontakta utbildningsansvarig Åsa Strindlund.

 

Uppdaterad: 02 SEP 2019 21:27 Skribent: Åsa Strindlund
Epost: This is a mailto link

Facebook logo

Twitter logoInstagram

 

 

Streaming av badminton
 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium

SM 2020 logga hemsidan

Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Se all info