Hoppa till sidans innehåll

Nordiskt mini-OS med badminton på schemat

13 MAR 2018 11:00
Till helgen hålls Barents Games i Luleå och badminton är en av sporterna som ingår. Tävlingarna kan närmast beskrivas som ett OS i miniformat där ungdomar från Sverige, Finland, Norge och Ryssland möts.
  • Uppdaterad: 23 AUG 2018 17:08

Barents Winter Games är tävlingen som vartannat år samlar tusentals ungdomar i åldrarna 15-25 för att tävla i en rad olika sporter, däribland badminton. Tävlingen är ett samarbete inom Barentsregionen där delar av norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland ingår. I år äger tävlingen rum på svensk mark, närmare bestämt i Luleå under helgen 16-18 mars.

Sveriges deltagande organiseras av Norrbottens Badmintonförbund där Stig Landin samlat ihop det svenska laget utifrån sverigerankingen.

− Det är en riktig ungdomssatsning med två tjejer och två killar från varje åldersklass inom U15, U17, U19 samt en kategori med seniorspelare upp till 25 år. Det är väldigt roligt att vi fått ihop representanter från alla föreningar i Norrbotten, säger han.

Badmintontävlingen spelas i lagmatcher och skapar en stark sammanhållning inom gruppen. Matcherna får landskampskaraktär även om de inte är det officiellt sett.

− Jag ordnar tröjor där det står ”Sweden” på ryggen till alla. Ungdomarna är väldigt stolta över att vara med i de här sammanhanget och det är mycket mediabevakning i norra Sverige, berättar Stig.

Västerbottens distrikt ingår även de i området som blir inbjudna till Barents Games. Men genom åren har det framförallt varit Norrbotten som har engagerat sig i tävlingen.

− I år är det faktiskt tre spelare från IFK Umeå med i vår trupp, så vi har breddat oss där, säger Stig.

Förklaringen till att klubbarna i Västerbotten inte varit lika engagerade i Barents Games är enligt Stig att spelare och föreningar där i större utsträckning rör sig söderut för badmintontävlingar. Klubbarna i Norrbotten är däremot i större behov av att använda de samarbetsytor som finns.

− Vi liksom många andra tappar ungdom i övre tonåren. Eftersom avstånden är så stora här uppe är det ännu mer påtagligt att många slutar. Vi behöver den här typen av arrangemang för att hålla ungdomar kvar i sporten. Man måste vara på hugget och hitta på något för att de inte ska tröttna, säger Stig.

Luleå Badmintonklubb är de som står för badmintontävlingen som äger rum i Hälsans Hus, Blå hallen.

Barents Winter Games är gratis för de tävlande ungdomarna tack vare att Norrbottens Idrottsförbund finansierat deltagandet med övernattningar, mat och annat.

Arrangemanget är ett samarbetsprojekt mellan Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Syftet är att engagera ungdomar 15-25 år att idrotta samt att skapa tolerans och förståelse mellan gränserna. Sammanlagt är det cirka 1200 ungdomar från fyra länder som deltar i vinterspelen.

Läs mer om Barents Winter Games här:

Officiell hemsida

Norrbottens Idrottsförbund

Skribent: Martin Ridderstolpe
Epost: This is a mailto link

Facebook logo

Twitter logoInstagram


Streaming av badminton

 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 22
E-post: This is a mailto link

Se all info