Hoppa till sidans innehåll

Motiverande landslagsläger för U19

08 AUG 2018 02:55
Ett bra genomfört läger av spelarna på U19-landslagslägret i Uppsala. Lägret gav tränarna en bra möjlighet att utvärdera dem och försöka hjälpa dem i sin utveckling.
  • Uppdaterad: 27 AUG 2018 10:24

Jag tycker vi kunde genomföra ett mycket bra läger i Uppsala. Vi genomförde elva badmintonpass och en test av uthållighet, samt två träffar med information till spelarna. Fem badminonpass för U19-spelarna var tillsammans med Eurocenter-spelarna.

Vi mötte en bra trupp av U19-spelare. Stor motivation och bra inställning till att vilja lära sig och utveckla sitt spel. En del spelare är inte vana att träna på det sätt som görs på ett center, när det gäller tuff sparring, övningar, intensitet och krav på kvalité, men spelarna klarade detta bättre och bättre under veckan. Det finns många intressanta spelare i denna trupp för seniorlandslaget i framtiden (1-3 år framåt). Tyvärr var det bara tre tjejer med på lägret, tre inbjudna tjejer tackade nej. Tyvärr är det så situationen ser ut även i klubbverksamheten.

Det som tränades mest på lägret var framförallt högre intensitet i övningarna, snabbhet med racket och med fötter, samt en hel del träning för utveckling av slagteknik, mindre marginaler i spelet och mer kvalité och variation av defensiv, offensiv och spel på nät. Dubbelspelarna fick träna en hel del för att öka den individuella skickligheten, men även samarbetet med partnern och olika positioner i spelet.
Spelarna fick information om tävlingskalender, hur vi ska tänka med planering av tävlingar, förbundets planering av Europamästerskapen och Världsmästerskapen och uttagningskriterier för tävlingarna samt resultatmål. Jag gav även information om ekonomi och vad som behövs för en satsning och vilka som måste bidra. Jag gick även igenom träningsmiljö och olika viktiga delar i denna, hur förbundet tänker när det gäller RIG-verksamheten och koppling till centerverksamheten. Hur Eurocenterverksamheten fungerar och hur man blir uttagen till seniorlandslaget och vilka krav, kriterier och mål som finns.
På lägret gavs mer tid till badmintonträning eftersom EM för en del av spelarna är i september och jag ansåg att de kan träna uthållighet och styrka i sin hemmamiljö. Spelarna testades dock i en YoYo-test där de bästa hade uppskattade VO2 maxvärden på uppemot 66-67.

Spelarna fick göra en utvärdering efter lägret och den var glädjande nog mycket positiv och tränarna fick positiva omdömen. Kanske har vi varit för snälla..?
Positiva saker i utvärderingen: tränarnas engagemang, bra grupp och god stämning, bra upplägg och planering, tid för återhämtning mellan passen, tuff sparring och fokus. Det som spelarna uttryckte som negativt var värmen och lite för långsamma bollar under de sista två-tre dagarna.  
Tränarna - Tim Foo, Andi Tandaputra, Andrew Smith, Thomas Csiffary och jag själv - hade mycket jobb under veckan med både U19-lägret och den vanliga träningen med Eurocenter, och det blev långa men roliga dagar. 
 
Jonas Herrgårdh
Sportchef och ansvarig för U19-verksamheten
Skribent: Jonas Herrgårdh
Epost: This is a mailto link

Facebook logo

Twitter logoInstagram

 

 

Streaming av badminton
 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Se all info