Hoppa till sidans innehåll

Melker och Tilda dubbla mästare

10 FEB 2019 17:12
Det blev två dubbla mästare i U19-SM i Umeå. Melker Z-Bexell och Tilda Sjöö tog två guldmedaljer var. Men singeltitlarna gick till Edith Urell och Johan Azelius.
  • Uppdaterad: 10 FEB 2019 17:12

Bilden ovan: Melker Z-Bexell/Tilda Sjöö blev dubbla guldmedaljörer i U19-SM i Umeå. Foto: Torbjörn Jansson.

Duon Melker Z-Bexell/Tilda Sjöö (Fyrisfjädern) dominerade inte oväntat U19-SM. De har båda vid årsskiftet tagit steget in i seniorlandslaget, och de vann mixed vid Senior-SM för en vecka sedan. De har också ett otal meriter från tidigare SM för ungdomar och juniorer. Inte minst Tilda som redan före Umeå-tävlingen hade tre U19-SM-titlar. Både 2017 och 2018 vann hon mixed med Carl Harrbacka, och förra året vann även damdubbel med Olivia Wänglund.

Melker och Tilda var inte bara förstaseedade i mixed. Melker var det även i herrdubbel ihop med Filip Karlborg (Spårvägen), och Tilda var detsamma i damdubbel ihop med Malena Norrman (Malmö).

Och de lyckades försvara favoritskapet i alla tre kategorier. I mixed tog Melker/Tilda guldet utan att förlora ett set. Men det var nära i den tuffa mixedfinalen mot Ludvig Petre Olsson/Malena Norrman. Duon från Trollhättan och Malmö hade länge ledningen i andra set och nådde också fram till en setboll, innan Melker/Tilda vände och vann setet och matchen med 22-20.

Malena Norrman övertygade i damdubbel ihop med Tilda Sjöö.

I damdubbel vann Tilda Sjöö/Malena Norrman säkert, medan Filip/Melker hade en tuffare herrdubbelfinal mot Johan Azelius/August Björkler (Borås/Frölunda). Men Filip/Melker vann relativt enkelt i tredje och avgörande set.

– Tilda och Melker gör det sammmanlagt bra. Det är inte alldeles lätt att komma hit som stora favoriter och med ett färskt Senior-SM-guld i bagaget. Men jag tycker att de hanterade pressen på ett klart godkänt sätt, säger Jonas Herrgårdh, sportchef på förbundet och även ansvarig för U19-landslaget.

Trots förlusten i herrdubbelfinalen var säkert Johan Azelius ändå nöjd med helgen. Förutom dubbelsilvret vann han guld i herrsingel efter 2-1 i set mot Ludvig Petre Olsson (Trollhättan). Johan utnyttjade sin stora räckvidd och spelade säkert och tempofyllt i både första och tredje set.

– Duktigt av Johan att motsvara favoritskapet i singel och vinna trots tufft motstånd. Han är en god spelare, duktig på halvdistans, varierar spelet bra och har ett mjukt och fint nätspel, säger Jonas Herrgårdh.

Edith Urell vann damsingeltiteln utan att tappa ett enda set på vägen.

I damsingel saknades favoriten Ashwathi Pillai (Täby) på grund av en fotskada. Det lämnade fältet fritt för starka Edith Urell (Fyrisfjädern). 15 år gammal vann hon sin första U19-titel. Hon har alltså ytterligare tre möjligheter att spela hem fler U19-guld...

Edith imponerande genom hela singelturneringen och slog bland annat andraseedade Malena Norrman med 2-0 i set i kvartsfinalen. Även i finalen mot klubbkamraten Cecilia Wang vann Edith med 2-0 i set.

– Starkt och imponerande av Edith. Hon spelar offensivt, har rejält tryck i alla slag, och är taktiskt väl skolad. Hon är dessutom mentalt stark, säger Jonas.

Över huvud taget är Jonas Herrgårdh nöjd med klassen på årets U19-SM. Som landslagsansvarig för U19 har han tittat extra noggrant på de spelare som är kvar i U19-klassen de närmaste åren och därmed aktuella för kommande EM och VM. Flera av de dominerande spelarna vid årets SM – till exempel Melker Z-Bexell, Johan Azelius, Tilda Sjöö och Malena Norrman – är enligt internationella åldersbestämmelser redan seniorer.

– Spelet vid U19-SM har hållit en klart godkänd nivå. Inte minst ser vi många duktiga tjejer födda 2002 och 2003 och som har flera år kvar som juniorer. Det lovar gott, säger Jonas.

Här är finalresultaten i U19-SM – ett väl arrangerat mästerskap av IFK Umeå.

Damsingel: Edith Urell (Fyrisfjädern) – Cecilia Wang (Fyrisfjädern) 21-11, 21-19.

Herrsingel: Johan Azelius (Borås) – Ludvig Petre Olsson (Trollhättan) 21-9, 11-21, 21-13.

Damdubbel: Malena Norrman/Tilda Sjöö (Malmö/Fyrisfjädern) – Jessica Silvennoinen/Edith Urell (Kista/Fyrisfjädern) 21-17, 21-10.

Herrdubbel: Filip Karlborg/Melker Z-Bexell (Spårvägen/Fyrisfjädern) – Johan Azelius/August Björkler (Borås/Frölunda) 21-17, 14-21, 21-12.

Mixeddubbel: Melker Z-Bexell/Tilda Sjöö (Fyrisfjädern) – Ludvig Petre Olsson/Malena Norrman (Trollhättan/Malmö) 21-18, 22-20.

Här hittar du samtliga resultat i U19-SM i Umeå.

U19-SM livesändes på Solidsport. Är du intresserad av att ta del av matcherna i efterhand?  Gå då in på Solidsport. 

Här är även länken till Umeå Badmintons facebook-sida.

 

Skribent: Jonathan Falck
Epost: Adressen Gömd

Facebook logo

Twitter logoInstagram

 

 

Streaming av badminton
 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Se all info