Hoppa till sidans innehåll

Färska guldmedaljörer favoriter i U19-SM

06 FEB 2019 17:28
Till helgen är det dags för U19-SM i Umeå. Flera guldmedaljörer från Senior-SM är på plats: Ashwathi Pillai, Tilda Sjöö och Melker Z-Bexell.
  • Uppdaterad: 06 FEB 2019 17:28

U19-SM, eller Junior-SM som många säger, spelas som vanligt helgen efter Senior-SM. Så den 8-10 februari är det dags för Sveriges U19-elit att samlas i Badmintonstadion i Umeå.

Huvudturneringen startar på lördag den 9/2. Fredagens kval är inte stort. Faktiskt bara en enda kvalmatch (!) i herrsingel.

I U19-SM tävlar flera spelare som enligt de internationella åldersreglerna redan blev seniorer vid årsskiftet, men som är födda år 2000 och i Sverige räknas som juniorer fram till halvårsskiftet.

Det gäller till exempel de nyblivna seniorlandslagsspelarna Ashwathi Pillai (Täby), Tilda Sjöö och Melker Z-Bexell (båda Fyrisfjädern). Men det gäller även flera andra av favoriterna till att gå långt: Johan Azelius (Borås), August Björkler (Frölunda), Malena Norrman (Malmö) och hemmaspelaren Olivia Wänglund (Umeå).

Ashwathi Pillai, som har vunnit Senior-SM i singel två år i rad, jagar sitt första guld på U19-SM. Förra året förlorade hon finalen mot Olivia Wänglund, som säkert gärna vill försöka upprepa den triumfen. Men även flera andra utmanar: Malena Norrman, Cecilia Wang och Edith Urell (de båda sistnämnda från Fyrisfjädern).

Tilda Sjöö jagar sin fjärde och femte titel. Hon har redan tre tidigare guld från U19-SM. Dels två i mixed ihop med Carl Harrbacka (Skogås), dels ett i dubbel med Olivia Wänglund. I år spelar dock Tilda med Malena Norrman i damdubbel och Melker Z-Bexell i mixed.

Jonas Herrgårdh, förbundets sportchef och även ansvarig för U19-landslaget, kommer att vara på plats i Umeå.

– U19-SM är en viktig tävling. Bra resultat här spelar stor roll för att slå sig in i U19-landslagstruppen de närmaste åren, säger han.

Därför är han mycket intresserad av vilka resultat som spelarna födda 2001 och 2002 kommer att nå. Spelarna från de årgångarna kommer att utgöra stommen i U19-landslaget de två kommande åren.

Det är inte bara resultaten som intresserar Jonas Herrgårdh. Han tittar på många olika komponenter för att utröna vilka som kan stå sig bäst mot internationellt motstånd.

– Vi tittar naturligtvis efter hur de behärskar slagteknik, hur de förflyttar sig över banan, på speluppfattning och taktik.

– Men motivation och inställning spelar också roll. Får till exempel spelaren fram sitt bästa spel i pressade situationer, som vid 17-17 i tredje och avgörande set, säger Jonas.

Här hittar allt du behöver veta för att kunna följa U19-SM: lottning, seedade spelare och från och med helgen resultat.

Det blir också livesändning på Solidsport från tävlingen. Är du intresserad?  Gå då in på Solidsport. 

Här är även länken till Umeå Badmintons facebook-sida.

Skribent: Jonathan Falck
Epost: Adressen Gömd

Facebook logo

Twitter logoInstagram

 

 

Streaming av badminton
 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Se all info