Hoppa till sidans innehåll

BWF delar ut långa avstängningar för matchfixning

07 MAJ 2018 13:45
Badminton World Federation tar i med hårdhandskarna för att stävja matchfixning. De två spelarna Tan Chun Seang och Zulfadli Zulkiffli som anses skyldiga till flertalet brott mot BWF:s regler har nu stängts av från att tävla i 15 respektive 20 år.
  • Uppdaterad: 23 AUG 2018 17:08

De malaysiska spelarna Tan Chun Seang och Zulfadli Zulkiffli kan i praktiken lägga racketen på hyllan efter BWF:s dom som innebär att de stängs av från spel i 15 respektive 20 år. Dessutom blir Tan skyldig att betala böter på 15.000 amerikanska dollar och Zulkiffli 25.000 dollar. De förbjuds inte bara från att tävla, straffet innefattar också ett förbud mot att arbeta inom badminton administrativt, inom coachning eller utbildning.

De hårda straffen utdelas efter att spelarna bedömts skyldiga till flertalet fall av matchfixning och brott mot BWF:s Code of Conduct i frågor om spel och betting.

En kommitté bestående av tre oberoende personer har funnit Tan och Zulkiffli skyldiga. Kommittén anser att de båda spelarna under en lång tid ägnat sig åt matchfixning. Tan bedöms ha gjort dig skyldig till 26 fall och Zulkiffli till 31 fall. De tidigaste överträdelserna ska ha skett redan 2013. Zulkiffli döms till det hårdare straffet, 20 års avstängning, eftersom kommittén anser att han är skyldig till fler och grövre överträdelser än Tan.

Zulfadli Zulkiffli är tidigare juniorvärldsmästare (2011) och har som högst legat på plats 30 på världsrankingen, det gjorde han så sent som förra året. Tan Chun Seang har även han hört hemma bland topp-40 i världen tidigare i sin karriär.

Svenska Badmintonförbundets ordförande Tommy Theorin ser positivt på domen från BWF.

- Jag tycker det är jättebra att BWF markerar så hårt mot matchfixning, det är den största farsoten som finns inom idrotten idag. Den är värre att hantera än doping eftersom den inte är mätbar på samma sätt, säger han.

Han ser även vikten av att arbetet för att motverka matchfixning i Sverige fortsätter.

- Det jobbas på många nivåer för att motverka detta i Sverige. Inom fotbollen och tennisen har vi hört om problemen tidigare. Nu har det även drabbat badmintonsporten. Det gäller att vi jobbar hårt och förebygger detta genom att informera och hjälpa våra spelare. Det gäller att vi är vakna inom idrotten och uppmärksammar denna typ av beteende.

Straffen för spelarna gäller från 12 januari i år då de stängdes av i väntan på utredning. Spelarna har möjlighet att överklaga straffet. Läs mer om beslutet på BWF:s hemsida

Skribent: Martin Ridderstolpe
Epost: This is a mailto link

Facebook logo

Twitter logoInstagram


Streaming av badminton

 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 22
E-post: This is a mailto link

Se all info