Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mark Phelan

Ungt Sverige kvalar mot EM

05 DEC 2018 09:33
EM i mixat lag avgörs i Danmark i februari. Under helgen spelas kval på sju olika platser i Europa. Sverige reser till Nürnberg för att möta Tyskland, Slovenien och Österrike under tre dagar.
  • Skapad: 05 DEC 2018 09:33

Bild: Emma Karlsson och Johanna Magnusson under damernas lag-EM i februari 2018. Foto: Mark Phelan/Badminton Europe.

Sverige har hamnat i kvalgrupp 5 som inleds på fredag. På tre dagar spelas tre lagmatcher där en plats till EM i mixat lag ligger i potten. Sverige startar mot Österrike under fredagen, följer upp med match mot Slovenien under lördagen och på söndagen står gruppfavoriten och hemmanationen Tyskland för motståndet. Matcherna spelas i fem delmatcher, en i varje kategori.

− Vi vill besegra både Österrike och Slovenien med 5-0 för att sen göra vårt bästa för att rubba Tyskland. Självklart vill vi vinna också den matchen, men även att pressa dem till 3-2 skulle vara en väldigt bra prestation av oss i nuläget, säger förbundskapten Andrew Smith.

Enligt BWF:s senaste världsranking är Tyskland placerade 12:a, Sverige 32:a, Österrike 52:a och Slovenien 69:a. Endast gruppettan går vidare till EM-slutspelet i Köpenhamn i februari vilket gör kvalet till en tuff uppgift.

− Det skulle betyda otroligt mycket att kvalificera sig. Det nya systemet innebär att du behöver slå ett topp 8-lag för att ta dig till EM. Tidigare tog sig tolv lag till slutspelet, så det är nu svårare än förut att kvalificera sig. Vår målsättning är att på sikt bli topp 8 i Europa, men vi känner samtidigt att vi behöver lite tid att nå dit, säger förbundskapten Andrew Smith.

Andrew Smith har tillsammans med sportchef Jonas Herrgårdh tagit ut följande trupp:

Clara Nistad (Täby), Johanna Magnusson (Aura), Emma Karlsson (Aura), Ashwathi Pillai (Täby), Tilda Sjöö (Fyrisfjädern), Albin Hjelm (IFK Umeå), Jacob Nilsson (Aura), Richard Eidestedt (Fyrisfjädern), Melker Z-Bexell (Fyrisfjädern), Adam Gozzi (Fyrisfjädern).

− Det är en väldigt bra och ung trupp där vi känner att vi är konkurrenskraftiga i samtliga kategorier. Vi hoppas verkligen kunna bygga det här laget för framtiden och utveckla det till en riktigt starkt landslag i Europa återigen, säger Andrew Smith.

Felix Burestedt (Halmstad) som var uttagen i den ursprungliga kvaltruppen har fått en skada i foten och ersätts därför av Albin Hjelm (Umeå). Ledare på plats i sydöstra Tyskland är FK Andrew Smith och Tim Foo. 

Här finns spelschema och resultat – European mixed team championships qualification

Uppföljning av EM-kvalet i mixat lag kommer på hemsidan under helgen. För närmare inblick i det svenska landslagets resa och tävling rekommenderas Badminton Sweden på Instagram.

Skribent: Martin Ridderstolpe
Epost: This is a mailto link

Facebook logo

Twitter logoInstagram

 

 

Streaming av badminton
 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Se all info