Hoppa till sidans innehåll

Thomas och Uber cup

15 MAJ 2018 20:17
Japan vinner Uber Cup och Kina vinner Thomas Cup! Badminton Swedens fotograf Torbjörn Jonsson har funnits på plats i Bangkok, här följer du hans rapporter i text och bild från tävlingsveckan.
  • Uppdaterad: 23 AUG 2018 17:08

Uppdatering 28 maj: Kina världsmästare

Japan inleder starkt med en Momota på högvarv som visar att han på allvar kan komma till baka till nr. 1! Chen Long har inte mycket att sätta emot då Momota vinner 21-9, 21-18.

Japan led av att Takeshi Kamura var skadad och inte kunde ställa upp i finalen, man blev då tvingade att flytta upp HD2 till första dubbeln och flytta ner Keigo Sonoda på HD2 i par med Yuta Watanabe. De får möta Kinas Li/Liu som vinner en otroligt jämn match där Kina till slut lyckas vinna i avgörande med minsta möjliga 22-20.. Detta efter att Kina tagit hem HD1 säkert och Shi Yuqi vunnit HS2.
.
3-1 till Kina, och Japan får nöja sig med guldet på damsidan i årets tuffa Thomas Cup.

Danmark och Indonesien delar på bronsmedaljerna!

Se fullständiga resultat här

Uppdatering 27 maj: Japan vinner Uber Cup

Japan vinner Uber Cup i stor stil efter att ha besegrat hemmanationen Thailand med 3-0 i finalen. Damsingel 1 blev ett riktigt tungviktsmöte där världstvåan Akane Yamaguchi ställdes mot världsfyran Ratchanok Intanon. Det blev en jämn match som Yamaguchi till slut kunde vinna med 21-15, 21-19.

I följande damdubbel 1 och damsingel 2 fortsatte japanskorna på den inslagna vägen. Fukushima/Hirota slog Kititharakul/Supajirakul med siffrorna 21-18, 21-12 och Nozomi Okuhara besegrade Nitchaon Jindapol med 21-12, 21-9.

Japan bärgade därmed sin första Uber Cup-titel på 37 år. Under söndagen kan Japan ta ytterligare en titel då Thomas Cup avgörs.

Du följer resultaten här

På vår Facebook-sida får du snabba uppdateringar och bilder från tävlingarna

Uppdatering 26 maj: Ingen final i år för Danmark

I år blir det stopp i semin för titelförsvarande Danmark. Efter förlust 3-2, nyckelmatchen är Herrsingel 1, men även herrsingel 3, som Danmark behöver då Japans första dubbel normalt är så stark. Nu blir det lite omvända världen och Danmark tar hem dubblarna men förlorar singlarna. Momota som jobbat sig uppåt i rankingen efter sin avstängning för casinospel på svartklubb i Japan, kör helt över Axelsen och vinner 21-17, 21-9. Boe/Petersen visar sedan nerver av stål och skräller i två raka mot Kamura/Sonoda (21-18, 21-15). Vittinghus förlorar dock HS2 mot en storspelande Kenta Nishimoto och pressar Danmark att vinna herrdubbel 2. Astrup Rasmussen förlorar första mot unga paret Inue/Kaneko men jobbar sig in i matchen och vinner 17-21, 21-16, 21-15. I avgörande matchen ställs Jan Ö Jörgensen mot Kenta Tsuneyama, på pappret en match där Jan Ö borde vara favorit. Istället för att bli matchvinnare fick vi se en sorgsen Jörgensen lämna planen efter förlust i två raka 21-18, 21-11.

Synd för Danmark att falla på målsnöret till en finalplats. Desto roligare för Japan som nu är i final på både dam- och herrsidan!

I Uber Cup-finalen ställs Japan mot Thailand och i Thomas Cup-finalen spelar Japan mot Kina.

Text och bild: Torbjörn Jansson.

Här följer du resultaten

Följ Badminton Sweden på Facebook för fler uppdateringar och bilder

Uppdatering 23 maj: Danmark vidare som gruppspelsvinnare

Danmark vinner gruppfinalen i en hård drabbning mot Malaysia, där Lee Chong Wei inledde med storspel och vinst i två raka mot Viktor Axelsen på förstasingeln. 

Det såg mörkt ut för danskarna när Koldin/Conrad-Petersen förlorade ett jämnt första set mot Goh/Tan i HD1 med 22-24, men danska dubbeln vände och vann 21-15 i andra och 21-15 även i avgörande. Malaysias Lee Zii Jia lyckades sedan besegra H-K Vittinghus med 21-18, 21-18 och malaysisk 2-1-ledning i matchen.

Den nykomponerade dubbeln med Mathias Boe och Mathias Christiansen, samansatt på grund av Carsten Mogensens frånvaro i laget, lyckas dock utjämna matchen genom att slå unga malaysierna Aaron Chia och Teo Ee Yii. Det efter en nervig start och 0-1 i set mot malaysierna. Danmarks herrdubbel vann tillslut med siffrorna 19-21, 21-10, 21-18.

I avgörande matchen mötte Jan Ö Jörgensen Iskandar Zukarnai som drog ifrån rejält till hela 15-5 innan Jörgensen kom igång. Jörgensen tog in nästan hela försprånget och hade 15-16. Iskandar lyckade då rycka med fem raka poäng och ta hem första set.

Jan Ö visade sig som vanligt mentalt stark och lyckades ta hem ett jämnt andra set med 21-17. I tredje set var det inget snack. Jan Ö kontrollerade setet från början till vinst 21-14 och säkrade därmed gruppsegern med 3-2 till danmark.

I Über cup var det skrällchans för danskorna mot seedade Sydkorea som till slut blev en dansk 2-3-förlust. Det gör att Danmark blir tvåa i gruppen och har lottats mot tuffast möjliga motstånd i morgon - Kina - som gick igenom gruppspelet obesegrade.

På pappret var Sydkorea storfavoriter och utan sina stora stjärnor Cristinna Pedersen och Camilla Rytter-Juhl i laget, så har de unga danska tjerna verkligen levererat över förväntan i årets Lag-VM, oavsett hur det går mot Kina.

Annat noterbart från VM.. var hur förbannad indonosiern Marcus Fernaldi Gideon var på servedomaren efter att ha blivit bortdömd på serven tre gånger i första set. Gideon kommenterade att han inte fattar hur domare kunde döma bort serven då den fasta servehöjden nu är 1.15 cm och Gideon själv bara 1,65cm. "Menar domaren att jag servat ovanför bröstet??" undrade han och skyllde helt förlusten på servedomaren.

Axelsen å sin sida menade på att draget i hallen var svårtkontrollerat och det var svårt att hålla bollen innanför baklinjen. 

Indien är utslaget på både herr- och damsidan. Frankrike är otippat vidare på herrsidan efter att ha slagit ut Indien, men för en skräll imorgon mot Japan krävs nog ett mirakel för fransk räkning då allt annat än 5-0 vore en ögonbrynshöjare.

Här hittar du alla resultat från gruppspelet

Följ Badminton Sweden på Facebook för ännu fler bilder från Thomas och Uber Cup

Text och bild: Torbjörn Jansson

Uppdatering 20 maj:

Idag drar Lag-VM igång med gruppspel där det på herrsidan ska göras upp om Thomas Cup-pokalen och på Damsidan den motsvarande Über Cup.

Sverige är inte representerat men vi kommer uppdatera med stort och smått från Thomas och Über Cup, där våra danska grannar försvarar nordens ära i Thomas Cup och tänker försvara titeln från förra året. Kina är hungriga att återta trofén och VM-titeln, men det blir inte enkelt med ett starkt Danmark, ett ungt kommande Indonesien, Malaysia, alltid farliga Korea men också Japan som verkligen flyttat fram positionerna. Även Inden är med i toppen och har kommit starkt starkt på singelsidan, men som på pappret i alla fall saknar lite spets i dubbelkategorierna.

På presskonferensen svarade Viktor Axelsen och danmarks coach Kenneth Jonassen att man känner sig i bra form och att både Jan O Jörgensen och Viktor Axelsen som haft skade uppehåll är i god form. Viktor nämnde dessutom att uppladdningen med att spelet efter skadeuppehållet i EM var perfekt förberedelse för att nu slåss med världstoppen.

Viktor och Chen Long fick också frågan vad de anser om tankarna att gå över till fem set till 11 istället för 3 set till 21. Chen Longs svar var "det spelar ingen roll, vi gör alltid vårt bästa oavsett räknesätt". Viktor var tydlig med att han föredrar räkning till 21, då han anser att 5 set till 11 är för kort och att mycket av den fysiska aspekten på spelet riskera att gå förlorad. Han nämnde bland annat den episka finalen mellan Okuhara och Sindhu i VM ( 21-19, 20-22, 22-20) som exempel på långa fysiska drabbningar som ger publiken stor underhållning.

Bild: Viktor Axelsen på presskonferensen inför Thomas Cup. Foto: Torbjörn Jansson.

Inför tävlingarna: Sexton lag i vardera tävling gör upp om titeln då Thomas och Uber Cup startar till helgen i Bangkok. I gruppspelet är länderna indelade i fyra grupper med fyra lag i varje, de två högst placerade tar sig vidare till slutspel.

De regerande Thomas Cup-mästarna Danmark kommer till spel med till stora delar samma trupp som 2016. Det återstår dock att se i vilket slag danskarna är. Världsettan Viktor Axelsen hade under början av säsongen skadeproblem men kom tillbaka starkt och vann EM-guld i slutet av april. Även Jan Ø. Jørgensen har haft skadebekymmer under säsongen men har stått för ett par fina resultat under våren. Missar tävlingen gör dock dubbelspelaren Carsten Mogensen.

Bland danskarnas starka singeluppsättning finns även och Hans-Kristian Vittinghus den unge Anders Antonsen. I dubbel finns en hel rad högklassiga spelare till hands; Mads Conrad-Petersen, Mads Pieler Kolding, Kim Astrup, Anders Skaarup Rasmussen, Mathias Boe och Mathias Christiansen.

Danmarks herrar har lottats i grupp D där de ställs mot Malaysia, Ryssland och Thomas Cup-debutanterna Algeriet.

I Uber Cup är det Kina som har pressen på sig som titelförsvarare. Den förre olympiska mästarinnan Li Xuerui kommer tillbaka för spel, för att bli den rutinerade pjäsen i ett annars ungt kinesiskt lag. Övriga singelspelare i det titelförsvarande laget är Chen Yufei, 20, He Bingjiao, 21, och Gao Fangjie, 19.

De 14-faldiga (!) mästarna Kina slåss i gruppspelet med Frankrike, Indonesien och Malaysia.

Danmark som nått kvartsfinal i samtliga Uber Cup sedan 2008 har i år ett rejält avbräck då dubbelparet Kamilla Rytter Juhl/Christinna Pedersen, tvåa på världsrankingen, missar tävlingen. Det saknas dock inte kvalitet hos våra sydliga grannar. Mia Blichfeldt i singel och Maiken Fruergaard/Sara Thygesen i dubbel är namn som kan hålla kvartsfinalsviten intakt.

Under Thomas och Uber Cup kommer fotograf Torbjörn Jansson att finnas på plats i Bangkok. Badminton Sweden kommer därför ha möjlighet att rapportera från tävlingarna genom högklassiga bilder. Håll utkik på hemsida och sociala medier för rapporter!

Läs mer om Thomas Cup och Uber Cup här

Lottning och resultat

 

 

 

Skribent: Jonas Herrgårdh/Martin Ridderstolpe
Epost: This is a mailto link

Facebook logo

Twitter logoInstagram


Streaming av badminton

 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 22
E-post: This is a mailto link

Se all info