Hoppa till sidans innehåll

AirBadminton - den nya utomhussporten

23 MAJ 2019 14:50
Nu är AirBadminton - den nya utomhusvarianten av badminton - äntligen här. Till årskiftet hoppas även BWF att den nyutvecklade bollen samt utrustningskit till AirBadminton ska finnas på marknaden.
  • Uppdaterad: 23 MAJ 2019 14:50

Efter flera år av teknisk och konceptuell utveckling presentade idag (23 maj) det Internationella Badmintonförbundet (BWF) den nya sporten AirBadminton i Nanning, Kina.

AirBadminton är ett sätt att göra badmintonsporten tillgänglig för fler personer runt om i världen.

I konceptet ingår en helt ny plastboll ”Airshuttle” som är speciellt framtagen för att funka så bra som möjligt utomhus. Den är mindre vindkänslig och utvecklad för att hålla under lång tid.

AirBadminton spelas på en bana som är något längre än en vanlig badmintonbana (16 m) men ungefär lika bred. Den största skillnaden planmässigt är att i AirBadminton räknas en yta från nätet och två meter in i banan som ute (se mer om banan i AirBadminton). Denna regel har att göra med att bollen inte lämpar sig för samma typ av avancerade nätspel som den traditionella fjäderbollen.

Spelet genomförs med vanliga badmintonracketar och tanken är att en AirBadmintonbana ska kunna sättas upp överallt där utrymme finns, både på asfalt-, gräs- eller sandunderlag. En annan skillnad mot traditionell badminton är att AirBadminton, förutom singel och dubbel, även kan spelas tre mot tre. Här får inte samma spelare slå två gånger i rad i en duell och laget måste vara mixat i kön.  

Ett utrustningskit för AirBadminton innehåller allt som behövs för att rigga en bana, d v s alla linjer, nätstolpar, nät, samt fästanordningar för olika underlag  en kon som markerar servelinjen.  

Här visas hur en AirBadmintonbana enkelt kan sättas upp.

Den nya bollen "Airshuttle" beräknas börja distubureras och säljas runt årsskiftet 2019/2020. Diskussioner förs mellan BWF, bolltillverkaren och olika badmintonmärken vilket syftar till att bollan ska finnas på marknaden så snart som möjligt. 

Badminton Sweden återkommer med mer information så fort vi vet mer om exakt releasedatum för bollen samt möjligheter att beställa utrustningskit till AirBadminton.

Skribent: Johan Lundberg
Epost: This is a mailto link

Facebook logo

Twitter logoInstagram

 

 

Streaming av badminton
 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Se all info