Hoppa till sidans innehåll

Satsa på veteranbadminton!


Veteran-VM i Helsingborg gav Tommy Theorin mersmak. Han vill se en ökad satsning på veteranspelet, och tror att det kan betyda mycket för badminton som helhet i Sverige.

 

En skada på sista träningen inför Veteran-SM satte tyvärr stopp för min medverkan som spelare. Men jag var där som coach och ledare, och det var en härlig upplevelse. Det var riktigt roligt att efter ett antal års bortavaro vara tillbaka på badmintonarenan!

 

Som jag ser det är Veteran-VM i badminton stort, ja mycket stort. Ett evenemang som ses med avund av andra idrotter. En form av underhållningsindustri och tävlingsform som vi absolut måste värna!

Men vi måste också utveckla formen veteranbadminton. En hel del saker inför och under Veteran-VM måste vi i Sverige kunna göra bättre, helt enkelt ”slipa till”. Här nedan följer några exempel.

 

Samträningen måste öka

Det har varit spännande och lärorikt att på nära håll kunna följa danskarnas uppladdning i och med att min klubbkamrat Stefan Ohrås deltagit där. Hans danske dubbelpartner med kompis har också varit och tränat i Malmö.

Man har från den danska sidan minst en gång per vecka satsat på gemensam träning för VM-truppen! Visst, Danmark är ett på ytan mycket mindre land än vårt, men vi kan konstateras att så har gjorts!

Det har gett resultat för danskarna, och det skulle göra det också för oss. En tuff träningskonkurrens är en mycket viktig faktor för att lyckas i tävlingar.

Men samträningar skall inte enbart ses ur ett träningsperspektiv. Det är också ett sätt att lyfta och stärka lagsammanhållningen! Samträning är mycket viktigt för att skapa känslan av att ”DET ÄR VI!”.

Det är VI tillsammans som skapar trygghet, tillförlitlighet och sammanhållning – också det viktiga faktorer för att nå framgång.

 

Nu ser vårt avlånga land ut som det gör, och danskarnas samträningsmodell kan vara svår att helt ta efter. Men förslagsvis kan vi ha regionala samträningar på strategiskt utvalda ställen, kombinerat med ett eller två läger/samträningstillfällen! 

Visst krävs det resurser för att genomföra detta, men skall vi bli bättre måste detta lösas på ett hanterbart, smart och smidigt sätt.

 

Coachingen måste bli mer professionell

Dagens räknesätt/system gör att goda råd är dyra och än viktigare i och under match. Det finns inte utrymme för vad man kan kalla en viloperiod för då svänger det fort.

Coaching i samband med en så här stor trupp måste delas upp i olika ansvarsområden.

Förslagsvis att man delar upp de olika klasserna +35 och +40, +45 och +50. Se detta som exempel!

Bra att många vill och helhjärtat ställer upp, men det måste finnas en styrning av vem som gör vad och var. Visst är det svårt att med så många matcher parallellt ha en organisation som klarar av det.  Men det gäller att var och en vet sin roll!

På kvällen före lägger vi förslagsvis upp ett schema för detta. Visst kräver det att många lämpliga människor finns att tillgå, men jag tror att det går att hitta. Många människor är duktiga på att entusiasmera och coacha.

 

Scouting av motståndare måste bli bättre

I många matcher gick favoriterna obehindrat fram, men motsatsen inträffade också.  Vi fick se matcher där motståndaren, som namnmässigt var mycket bättre, förlorade för att han/hon var fullständigt sönderläst och genomlyst.

Här finns mycket att förbättra för det svenska laget inför nästa stortävling.

Det handlar om att leta upp motståndarnas svagheter och styrkor - att finna blottor och svagheter, och att neutralisera styrkedelen.

 

Allt skall läggas på rätt nivå, och det gäller också att analysera vilken prestationsnivå som ens egen adept/lagkamrat kan nå.

Rätt scouting är ett omfattande arbete med tanke på det stora antalet matcher som spelas parallellt. Scoutingen inför ett mästerskap är också viktigt. Därför kräver det planering, organisation och resurser! Men görs det effektivt betyder det mycket för att nå ett gott resultat.

 

Sammanfattningsvis: Skall vi utvecklas som badmintonnation måste vi vilja och våga ta oss an utmaningarna vad de än kan bestå i och av!

Visst, individen är viktigt, men i en turnering som Veteran-VM gäller det att bygga kring laget/truppen – Det är VI! Då når vi ännu större framgångar med veteranbadminton i Sverige, och det är bra för hela badmintonsporten.

Att satsa på veteranbadminton ger många vinster – inte bara gällande veteranspelet i sig. Jag tycker att Sverige generellt är dåligt på att ta hand om sina gamla stjärnor och profiler. Här kan badminton bli ett gott exempel. Genom att locka tillbaka de gamla stjärnorna till badminton får vi andra fördelar– inte minst kan vi få in dessa kvalificerade personer som ledare och tränare på olika nivåer.

 

 

Varifrån ska vi då ta resurserna?

Jag tror att vi dels ska försöka skapa nya resurser för veteranbadminton, dels i viss mån titta över den kaka vi har och omfördela.

Man skall inte vara rädd för att ifrågasätta om vi för närvarande gör rätt? Det egna jaget och att bevaka detta revir får inte sätta stopp för utvecklingen! Det är VI! Det gäller att våga och vilja att arbeta med dessa frågor! Lite ”skit” får man kanske ta på vägen, men jag tror på att arbeta efter mottot att ”problem inte existerar utan enbart lösningar, där vissa kan vara lätta att lösa och andra svårare men allt går att lösa!”

 

Tommy Theorin

 

(Tommy är en stor profil i Idrottsverige. Med många meriter inom badminton - som juniormästare, lagmästare och landslagsman.

Och som ledare i många olika sporter. Dels klubbdirektör i Malmö IF under åtta år när hockeyklubben var otroligt framgångsrik med bland annat två SM-guld och internationella framgångar, dels generalsekreterare i Svensk Elitfotboll (SEF) i nära 20 år. Numera är Tommy rådgivare i Trelleborgs FF.)

 


Uppdaterad: 19 OKT 2017 14:59 Skribent: Simon Ottosson

Facebook logo

Twitter logoInstagram

 

 

Streaming av badminton
 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Se all info