Hoppa till sidans innehåll

Gör Svenska badmintonligan till en riksangelägenhet


Förslagen och diskussionerna har varit många om hur svensk badminton kan öka attraktionskraften för den översta serien och för mediebevakning. De flesta medier (tidningar, TV, radio etc exklusive sociala medier) börjar och slutar sin bevakning med den översta serien, åtminstone i de små sporterna. Det är därför av stor vikt att den översta serien blir utformad på ett sådant sätt att den lockar media och badmintonsverige  att följa det som händer där.

 

Jag utgår från att utvärdering görs av de förändringar som gjorts inför denna säsongen beträffande Svenska Badmintonligan (SBL) . Kommer denna utvärdering fram till att det har varit jättebra i år så finns det väl ingen anledning till förändring.  Det finns dock troligen inte så mycket som talar för att så blir fallet. Kanske var försöket med en SM-final bra och en utvärdering kan komma fram till att det ska fortsätta. Men i övrigt måste vi antagligen tänka om helt.

 

Att skapa bättre förutsättningar för den översta serien har diskuterats åtminstone sedan 2008 när undertecknad kom med i FSE, Föreningen Svensk Elitbadminton. Då detta inte verkar vara ekonomiskt realistiskt  och/eller intressant (resekostnader för långväga lag, domarkostnader etc.)  gäller det att hitta nya vägar.

 

Härma amerikansk ishockey?

I Nordamerika spelar NHL ishockey   s k Conferences och sedan slutspel. Kanske vi skulle vi kunna göra så i badminton och spela SBL södra, SBL norra, SBL Västra och SBL Östra (6-9 lag per "conference).  Låt oss säga att det spelas en enkelserie med två matcher per dag i fyra serieomgångar (exempelvis lördagar eller om möjligt vardagar om förutsättningarna finns med tanke på geografisk närhet).  I den femte serieomgången spelas kvartsfinaler och nedflyttningskval. Därefter  semifinaler (en match) och sedan  final (en match). Varför inte det sistnämnda under SM-veckan?  

På det sättet blir hela Sverige engagerat i SBL och tidningar landet runt kommer att följa högsta serien hela året. Det blir inte dyrare för klubbarna än i div 1 (förutom semifinal- och finalresor). Visserligen kanske vissa matcher upplevs som  "promenadsegrar" för de bästa lagen men så är det redan nu. Dessutom kan de bästa lagen lufta fler spelare och fler känner sig därmed delaktiga även om man inte platsar i ett eventuellt slutspel.

 

Fördelarna (och nackdelarna) är uppenbara:

- Det blir mycket mer inspirerande för många fler klubbar och därmed ökar det mediala intresset.

-  Det blir spännande matcher med ett tydligt mål om SM-slutspel alternativt nedflyttningskval.

-  Även om det går på fyra lördagar behöver kanske inte internationellt satsande spelar vara med mer än i ett par omgångar och ”förstör” därför inte den internationella satsningen.

-  Slutspelsdramatiken blir än tydligare.

-  Fler unga lovande spelare får pröva på högsta serien än vad det är idag = utvecklande för svensk badminton

-  De bästa lagen kommer att uppleva en kvalitetsskillnad (-)

-  Det publika intresset (alltså publik på plats)  inte lika stort vid spel på lördagar (-)

 

Idag finns det 8 lag i elitserien, 8 lag i div 1 syd, 8 lag i div 1 norra och 7 lag i div 1 mellan, totalt 31 lag. Av dessa lag är nio stycken andralag och totalt är det således 22 lag som skulle kunna vara aktuella i ett dagsläge. Idag får både första- och andralag spela i div 1 men inte i SBL.  Rimligtvis borde inte en kubb ha två lag i översta serien men det kan ju i och för sig också diskuteras. 

 

Självfallet finns det många invändningar mot förslaget men det kan ändå vara värt att diskutera. De senaste årens försök har inte bidragit till en medial och badmintonmässig hausse kring översta ligan.

 

Mats Lundqvist

Uppdaterad: 19 OKT 2017 14:59 Skribent: Simon Ottosson

Facebook logo

Twitter logoInstagram


Streaming av badminton

 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 22
E-post: This is a mailto link

Se all info