Hoppa till sidans innehåll

Debatt räknesystemet


PG Jönsson, VD Fyrisfjädern: "Det nya räknesystemet gynnar badminton"

 

Det är bra att man äntligen agerar i frågan om ett nytt räknesystem i badminton.

Det är också bra att elitklubbarna i Sverige har valt att vara med och driva på utvecklingen och redan infört räknesystemet i Svenska Badmintonligan, SBL, om än på prov.

 

Jag ställde mig mycket frågande till beslutet 2006 att välja 3 set till 21 då bordtennis redan lämnat detta räknesystem. Däremot ansåg jag långt innan 2006 att en förändring borde ske, vilket också var en av de frågor jag drev hårdast under mitt engagemang i det Internationella Badmintonförbundet.

 

Jag anser att det gynnar utvecklingen massmedialt av badminton med ett eventuellt införande av 5 set till 11. Jag hoppas också att man väljer att lägga till förlängning, helst i alla seten men åtminstone i femte set.

 

Vi lever i en värld med mycket hård konkurrens om medieutrymme och människors tid. Badmintonsporten har inte råd att ha ”ointressanta” delar i matcherna där man i TV-sändningar kan riskera att tappa zappare eller att tittare väljer att börja göra annat. Att sporter behöver vara marknadsanpassade produkter är numer en förutsättning för en utveckling av sporten kommersiellt. Är inte badminton kommersiellt gångbar kommer vi inte få det medieutrymme som krävs för att få attraktiva partners och vi får då räkna med att badminton kommer ha en tillvaro på idrottens bakgård.

 

En ständig utveckling är nödvändig, ett förändrat räknesystem är en del av denna utveckling. Fördelarna med detta räknesystem är att spänning skapas nästan omedelbart och att man når snabbare fram till ett avgörande. Vi får inga transportsträckor och ingen har råd att slarva iväg poäng. Det ger fler intressanta bollar kort och gott.

 

Rent idrottsligt skapas en större ovisshet om utgången av matcher, favoritskapet blir inte lika tydligt i på pappret redan klara matcher. Detta leder ju också till ökad spänning och med det ett större intresse.

 

Hur ett nytt räknesätt påverkar spelet taktiskt är svårt att sia om men spelet anpassas och utvecklas hela tiden när förändringar sker. Jag tror heller inte att spelet kommer att påverkas negativt.

 

PG Jönsson

VD Fyrisfjädern

Tournament Director Swedish Masters International Badminton Championships

2131102_640_360

(Motinlägg från Magnus Gustafsson kan nu läsas genom att klicka på hans namn till menyn till vänster här på sidan)

Uppdaterad: 19 OKT 2017 14:59 Skribent: Simon Ottosson

Facebook logo

Twitter logoInstagram


Streaming av badminton

 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 22
E-post: This is a mailto link

Se all info