Hoppa till sidans innehåll

Debatt dubbelt så stora


Om vi gör som vi alltid har gjort, så blir det som det alltid har varit. Eller?!

 

Som ett led i att uppnå Badminton Swedens målsättning där vi ska bli dubbelt så många på alla nivåer och utifrån det ta medaljer i Europa från U15 till Veteran genomförs föreningsutvecklingsprojektet som en del för att nå dessa mål.

 

Vad innebär då föreningsutveckling?
Givetvis finns det inte ett svar då varje förening är unik, med sina förutsättningar vilket innebär att det finns olika behov i föreningarna för att få någon form av utveckling. Trots dessa olikheter har vi föreningsutvecklare identifierat ett antal behov som i princip är identiska oavsett föreningens storlek och geografiska placering. Utbildning av ledare på alla nivåer, samverkan mellan föreningar och rekrytering av ledare är bland annat de områden som identifierats.

 

Varför ovan nämnda insatser?

Utbildning: Vi måste få ökad kunskap och kompetens på alla nivåer i våra föreningar. Både hos de som ska organisera verksamheten i styrelsen och se verksamheten i ett helhetsperspektiv men också på aktivitetsledare som ska driva verksamheten. En organiserad förening med välutbildade ledare på alla nivåer ökar möjligheterna att spelare och ledare stannar kvar inom idrotten och utvecklas. Där den organiserade föreningen arbetar med mål och verksamhetsplaner för att skapa långsiktighet i vart de är på väg och hur de ska göra för att nå dit. Oftast är vi relativt duktiga på att skicka tränare på utbildning men när det gäller våra organisationsledare så är dessa nästan aldrig på utbildning och inget man ens funderar över.

 

Samverkan: Vi ska se oss som ett gemensamt förbund som tillsammans ska arbeta framåt och i det arbete stödja varandra. Samverkan är ett effektivt sätt att arbeta på då kommunikationen är mer öppen där man utbyter idéer/erfarenheter vilket leder till en ökad utveckling än om vi inte samverkar och istället ser varandra som konkurrenter. Här måste vi också fortsätta samverka med SISU.

 

Rekrytering: Vi behöver bli fler ledare på alla nivåer. Att en förening bygger på en eller två ledare är oerhört sårbart. Med fler ledare kan vi också ta emot fler utövare till vår verksamhet och utveckla de vi redan har.

 

Om nu alla föreningar arbetade utefter detta så borde vi ju vara dubbelt så många inom kort, eller? Nja så enkelt är det inte. I vårt arbete som föreningsutvecklare så möter vi ofta på en mängd förutfattade meningar/valda sanningar som hindrar oss från utveckling. ”Ingen vill engagera sig idag, de har inte tid”. ”Ungdomar slutar för att de hellre vill spela tv-spel/surfa”. ”Vi kan inte ta in fler, vi har inte plats”. ”Vi har ingen riktig badmintonhall”. ”Vi har redan testat allt”.
Vårt råd är att ni föreningar och ledare där ute är uppmärksamma på vilka förutfattade meningar ni har kring er verksamhet och hur dessa hindrar er från att utvecklas.

 

Ovan kräver så klart en del utbildningsinsatser i föreningarna. Det vi föreningsutvecklare möts av är att detta sällan prioriteras. ”Vi kan inte den helgen, då är det tävling eller seriespel”. Ja tävling är en stor del av badminton men om vi ska kunna utvecklas måste vi även börja prioritera utbildningsinsatser en eller två helger om året i föreningarna, först då kan vi bli dubbelt så stora och dubbelt så bra.

 

Är det inte dags att tona ner tävlingshysteri, jaga rankingpoäng och se om vi inte borde prioritera om, för att nå våra mål? 

Varför har så många förening svårt att hitta eller skapa samarbeten med andra förening i sitt närområde? Vi ser flera föreningar på samma ort som aldrig har pratat med varandra förutom på tävlingar, när man istället kan samverka hela tiden, både kring utbyte av tränare, samträning och utbildning.

Missförstå oss inte nu, tävling är bra och utvecklande och ska inte tas bort, men tittar man både på unga vuxna samt vuxna så tävlar man betydligt mer än utbildar sig idag i svensk badminton. Kunskapsnivån är helt enkelt för låg och vi är för få som sprider kompetens vidare.

 

Våra förslag är att

  • alla ledare i svensk badminton, oavsett tränare eller organisationsledare, bör utbilda sig under minst 1 tillfälle per år, antingen inom Badmintonförbundet eller inom ramen för SISU idrottsutbildarna eller likvärdigt för att hela tiden bygga på sin egen utvecklingskurva. För att skapa bästa möjliga förutsättningar både för sig själv, men också för sina föreningsmedlemmar och sin förening!
  • Alla föreningar måste se sitt ansvar i rollen att sprida kunskap om badminton, genom att finna och skapa samverkansprojekt i sin närhet, antingen med en annan idrott eller inom badmintonvärlden för att vidga sina vyer kring bla träningsinnehåll
  • Att alla föreningar, och för den delen distrikt, tar sitt ansvar till ledarrekryteringen genom att ta fram en plan, eller en gemensam plan i distriktet för ledarrekrytering.
    Hur går vår ledarrekrytering till idag och hur vill vi ha den i framtiden? Vad behöver vi göra för att inte missa några ledare? Har vi ens funderat på att ställa frågan?
  • Tävling är både viktigt och roligt, men prioritera inte alltid bort utbildning och utveckling i er egna förening för att ni inte hinner pga tävlingar eller liknande. Vi måste försöka få utveckling, utbildning och tävlande hand i hand. Vår uppfattning är att tävlandet tar upp alltför stort utrymme i de flesta föreningar idag, oavsett storlek.

 

Föreningsutvecklarna

Kenneth Forsberg
Maria Nilsson
Eric Fransson
Ulf Svenson
Håkan Melker

Claes Johansson

Uppdaterad: 19 OKT 2017 14:59 Skribent: Simon Ottosson

Facebook logo

Twitter logoInstagram


Streaming av badminton

 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 22
E-post: This is a mailto link

Se all info