Hoppa till sidans innehåll

Killarna mot tjejerna - inte längre


Högsta serien måste utvecklas. Det gör man inte med utländska lag. Rätt väg är en rejäl förändring, säger månadens debattör Patrik Larson, frilansjournalist.

 

Länk till kommenterabar debatt här!

 

För ett par veckor sedan kom nyheten om att de bästa elitklubbarna vill öppna Svenska Badmintonligan för utländska lag. Ännu ett försök att göra sporten attraktiv för media och sponsorer, och kanske också för publik.

Alla tre lyser ju tyvärr oftast med sin frånvaro när badmintonsporten spelar seriematcher.

Vi som varit med ett tag har sett seriefighter med åtta delmatcher, tio stycken, sju stycken. Två damsinglar, fyra herrsinglar. Set till 15, set till 21 och set till 11. Vi har nog sett allt om vi ska vara ärliga.

Varför sporten skulle bli mer attraktiv av att några norska och finska gäng ansluter förstår jag inte. Jag fattar inte ens om det skulle bli vidare vasst ens med danska topplag. 

Däremot vet jag att de mest attraktiva matcherna ute på de stora tävlingarna oftast är herrsingel och herrdubbel. Det är de matcherna som drar publik, och det är de som eventuellt kan ge lite utrymme i media också. Jag har jobbat i 20 år på olika sportredaktioner, och jag vet att det cyniskt nog är så att man nästan överallt säger: badminton får publicitet när det finns en bra herrspelare.
Och det såg vi ju när Henri Hurskainen gjorde succé i EM i Karlskrona. Alla stora redaktioner bevakade.

Nu vill jag se en uppdelning på högsta nivå.

Det är dags för en badmintonliga att bli två.

Våga ta steget till att införa rena herr- och damlag i högsta serien. Sporten har i praktiken ingenting att förlora på det.

Badmintonsporten är fantastisk med sin könsöverskridande indelning. Jag har lärt mig otroligt mycket socialt av att ha fått träna med tjejer och spela matcher med och mot dem genom hela mitt liv. Och det gäller även för dagens knattar och ungdomar.

Men. För någon vecka sedan kom Vårvinden till Skogås och hade bara med sig en tjej till ett lag som behöver två stycken för att genomföra en match med de regler som gäller idag. Visst, Vårvinden tjänade förmodligen på att sätta sin bästa tjej i singel och mixed, och hade behövt två tjejer till med sig för att kunna genomföra damdubbeln. Nu fick de stanna hemma i stället.

Jag har sett liknande tendenser i damfotboll på högsta nivå. Bortalaget tycker det är för dyrt att plocka med en full avbytarbänk och kommer med kanske två eller tre avbytare. Man spar in på resekostnader och hotellrum.

Så ska inte badmintonsporten ha det. Och så behöver det inte vara om man delar upp ligan.

Jag vill se en lagmatch med fyra singlar och en dubbel, precis som i Davis Cup i tennis. Det skulle gynna sporten något oerhört. Två vassa herrsingelspelare och ett spetsat herrdubbelpar. 

Tänk dig Kista-Fyrisfjädern på det sättet.

Vilken match!

En avgörande singel mellan Henri Hurskainen eller Mattias Borg mot någon av Kistas indoneser. Detta efter att vi precis fått se fyra högklassiga matcher som förrätt.

Rena dam- eller herrlag skulle vara lättare att sälja in till sponsorer. I exempelvis bordtennis är vissa damlag starkare varumärken än herrlagen. Och i en dammatch med bara fem delfighter kan du inte ”offra” en match genom att lämna w.o.

Behåll gärna det övriga seriesystemet intakt. Kanske till och med med en ”mixad” elitserie vid sidan om. Men låt de största klubbarna starta en liga på det sätt som jag beskriver det. Jag lovar inte att det skulle bli succé. Men jag lovar att det skulle vara det mest spännande som svensk lagbadminton har provat på 40 år.

 

g

Patrik Larson

--------------------------

 

Du kan kommentera Patrik Larssons inlägg nedan. Vill du få ett längre debattsvar publicerat mailar du det till This is a mailto link

Vi ber er alla hålla debatten på en saklig och konstruktiv nivå. Vi vill också påminna om våra regler för kommentering, samt att vi inte tillåter anonyma eller delvis anonyma inlägg. Skriv alltid ut hela ditt namn när du kommenterar.

Uppdaterad: 19 OKT 2017 14:59 Skribent: Simon Ottosson

Facebook logo

Twitter logoInstagram

 

 

Streaming av badminton
 

Nyheter om badminton i media

Aktuell ranking Franklin G Medium

Resultat Serie Tävling Franklin Medium

Tävlingskalender Franklin G Medium

Svenska Badmintonfonden Franklin G Medium


Lagom IL-logga

Mindre logga EuroCenter

Postadress:
Svenska Badmintonförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996022
E-post: This is a mailto link

Se all info